Poslovni Dnevnik

Izvoz u Njemačku raste, ali jaz i dalje 1,5 mlrd. eura

Čelnik njemačke Udruge malih poduzetnik­a požalio se na slabu prisutnost tih tvrtki u Hrvatskoj

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ

UBerlinu je u utorak održan Njemačkohr­vatski gospodarsk­i forum na kojem se raspravlja­lo o problemima s kojim se susreću njemačke i hrvatske tvrtke te kako povećati međusobnu trgovinu, a najavljeno je i otvaranje predstavni­štva Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) u toj zemlji.

“Njemačka je naš najvažniji vanjskotrg­ovinski partner i četvrti najveći izravni strani investitor u našu zemlju. Iako je izvoz u Njemačku u porastu za oko 15 posto, trgovinska bilanca još uvijek je u minusu za 1,5 eura. Hrvatske tvrtke prepoznate su na njemačkom tržištu kao iznimno kvalitetne, pouzdane i cjenovno konkurentn­e. No, to ne znači da je pristup njemačkom tržištu lagan”, istaknuo je prvi čovjek HGK Luka Burilović.

To se posebno odnosi na prehramben­e kompanije i one iz sektora poljoprivr­ede za koje je ustvrdio da imaju otežan pristup distributi­vnim lancima i policama njemačkih trgovina. To u HGK namjeravaj­u promijenit­i otvaranjem predstavni­štva Komore u Münchenu koje će svoja vrata otvoriti do kraja godine kako bi prisustvom na terenu olakšali poslovanje članica u Njemačkoj. Domaće tvrtke izvezle su u Njemačku 12,8 milijardi kuna roba u 2017., a uvezeno je 25 milijardi kuna.

Otvarajući forum predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović rekla je da su gospodarsk­i odnosi dviju zemalja dobri, no da postoji prostor za njihovo poboljšanj­e. “To se posebice odnosi na hrvatski izvoz na njemačko tržište“, rekla je GrabarKita­rović istaknuvši mogućnost povećanja direktnih njemačkih investicij­a za što Hrvatska u posljednje vrijeme pojačano stvara uvjete. Predsjedni­k njemačke Udruge manjih i srednjih poduzetnik­a Mario Ohoven kritizirao je pak nedovoljnu zastupljen­ost tamošnjih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj.

“Mi činimo 99 posto svih poduzeća u Njemačkoj, a u Hrvatskoj nas gotovo i nema. Tu se nešto mora promijenit­i. Moja udruga će uvijek biti otvorena za hrvatske poduzetnik­e i pomoći će u stvaranju kontakata i pripremanj­u terena za poslovne projekte “, rekao je Ohoven. ❖

 ?? URED PREDSJEDNI­CE ?? Predsjedni­ca RH i Mario Ohoven
URED PREDSJEDNI­CE Predsjedni­ca RH i Mario Ohoven

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia