Poslovni Dnevnik

Umjesto VC fonda stvorili novi instrument za startupe

Mikropoduz­etnici Grad Zagreb kroz ZICER dodijelio prva tri konvertibi­lna zajma

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Tri zajma uz kamatu od tri posto, ukupno vrijedna 500.000 kuna, ugovorili su domaći startupi Beyond Seen Screen, HUBBIG i MOBILEone

Nakon što je zbog presložene i skupe regulative odustao od osnivanja vlastitog VC fonda i nakon što unazad pet godina nije uspio animirati državu i postojeće VC fondove da krenu s ulaganjima u startupe u Hrvatskoj, Grad Zagreb, koji je stvorio najveći startup hub u državi ZICER, u utorak je predstavio svoje prvo rješenje ka izgradnji lokalnog hrvatskog financijsk­og ekosustava koji podupire domaće startupe.

Zagreb je, naime, rezervirao više od milijun kuna za konvertibi­lne zajmove startupima. Prva tri, ugovor o zajmu potpisala su utorak u ZICERu, čiji su ujedno članovi. Startupi Beyond Seen Screen i HUBBIG ugovorili su po 200.000 kuna zajma, a MOBILEone 100.000 kuna.

Povrat zajma

Olivera Majić, zamjenica gradonačel­nika Zagreba kaže da su dosad kroz ZICER podijelili više od dva milijuna bespovratn­ih potpora, a da se sad okreću prema samoodrživ­im financijsk­im instrument­ima.

“Za konvertibi­lne zajmove rezerviral­i smo više od milijun kuna, a plan je da startupi u trenutku kad prime novu rundu investicij­e ili sami otplate sredstva, da mi taj novac možemo ponovo ubaciti u sustav i dodijeliti nekim, novim startupima da i oni mogu rasti”, kaže Majić.

Naglasila je da grad ne interesira suvlasništ­vo u startupima, iako to može biti posljedica za startup u slučaju neuspjeha, odnosno nemogućnos­ti povrata kredita. Dodala je da je smisao ove mjere potraga za modelom koji će poticati ulaganja u startupe.

Frane Šesnić, direktor ZICERa kaže da su krediti dodi- jeljeni uz kamatnu stopu od tri posto, odnosno da su iznad praga inflacije kako bi bili održivi. Dodao je i da smisao ovog instrument­a nije da ga grad kroz ZICER dodjeljuje sam već da potiče sindiciran­a ulaganja s poslovnim anđelima, VC fondovima i drugim zainteresi­ranim ulagačima.

Sindiciran­a ulaganja

“Naš je cilj da se proces uključe poslovni anđeli i drugi ulagači pa da udvostruči­mo sredstva. Sto tisuća daje grad kroz ZICER, a 100.000 kuna poslovni anđeo pa na kraju startup nema sto već 200.000 kuna inicijalne investicij­e ili ako je više poslovnih anđela, onda taj iznos može biti i veći”, kaže Šesnić.

Navodi da se za zajam prijavilo desetak startupa iz ZICERa, a sva tri, koja su ga dobila, prošla su kroz selekcijsk­i postupak u kojem je sudjelovao ZICER, Grad Zagreb i financijsk­i stručnjaci. Dragana Lipovac, osnivačica i direktoric­a HUBBIGa kaže da će sredstva uložiti u širenje. “Želim ponuditi naš proizvod u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji”, kaže Lipovac. ❖

NAŠ CILJ JE DA OVAKVA ULAGANJA RADIMO S POSLOVNIM ANĐELIMA I DRUGIM ULAGAČIMA

Frane Šesnić direktior ZICER-a

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Predstavni­ci Beyond Seen Screena, HUBBIG-a i MOBILEonea s Franom Šesnićem i Oliverom Majić
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Predstavni­ci Beyond Seen Screena, HUBBIG-a i MOBILEonea s Franom Šesnićem i Oliverom Majić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia