Poslovni Dnevnik

Nastaje Vonarsko jezero između Slovenije i Hrvatske

Obnova pregrade na Sutli i jezero otvaraju mogućnosti za novu turističku ponudu

-

Kada se jezero napuni, na slovenskoj strani planiraju da bi u Podčetrtek­u zajedno s Rogaškom Slatinom mogli ostvariti milijun noćenja godišnje

Konačno su započeli pripremni radovi na obnovi pregrade ispred koje će rijeka Sutla ponovno stvoriti Vonarsko jezero. Ovo je područje već imalo jezero 1980ih, ali projekt nije uspio zbog nedostatka postrojenj­a za pročišćava­nje otpadnih voda, ali sada će biti drukčije, piše portal Siol.net.

Pristup Vonerskom jezeru bit će moguć iz četiri općine, sa slovenske strane iz Podčetrtka i Rogaške Slatine, a s hrvatske iz Huma na Sutli i Zagorskih Sela. Jezero će se proširiti na najviše 100 hektara ili kvadratni kilometar zemljišta, što je za trećinu manje od Bledskog jezera, čija je površina 1,45 četvornih kilometara.

Voda je bila loše kvalitete

“Projektom Vonarsko jezero bit ćemo zaštićeni od poplava rijeke Sutle, što će nam omogućiti razvoj dodatne turističke ponude. Jednom kada se jezero napuni, u Podčetrtek­u zajedno s Rogaškom Slatinom mogli bi ostvariti milijun noći godišnje i tako omogućiti bolji život ljudima s obje strane granice“, kaže gradonačel­nik Podčetrtek­a Peter Misja. U Općini Podčetrtek sada gosti godišnje ostvare 370.000 noćenja, a u Rogaškoj Slatini oko 250.000.

Prije formiranja jezera, što će se prema predviđanj­ima Petera Misje dogoditi 2020./2021. godine, morat će se obaviti mnogo posla, a obnova pregrade samo je prvi zadatak. Barijera ili pregrada, koja će sada biti obnovljena, stara je 40 godina. Osamdese- tih godina 20. stoljeća na području uz Sutlu već je bilo jezero, koje je bilo znatno veće, prostiralo se na 190 hektara. Ali voda je bila loše kvalitete, širio se smrad i jezero je ispražnjen­o 1988. godine. Sada su dostupni uređaji za tretman fekalija, a gradonačel­nik Podčetrtek­a spominje onaj koji već postoji u Humu na Sutli.

Počeli pripremni radovi

Obnovu pregrade visoke 12 metara vode Direkcija RS za vode i Hrvatske vode u sklopu europskog projekta FRISCO 2.1, kojim će se smanjiti rizik od poplava rijeke Sutle.

U Sloveniji je na natječaju za izvođača radova izabrana tvrtka Nivo Eko, a u Hrvatskoj bi također uskoro trebao biti izabran izvođača radova. Tvrtka Nivo Eko je prošlog tjedna počela pripremne građevinsk­e radove. Ukupna vrijednost obnove barijere je 1,67 milijuna eura, od čega 85 posto daje Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru europske regionalne suradnje INTERREG VA.

OBNOVU PREGRADE NA SUTLI VODE DIREKCIJA RS ZA VODE I HRVATSKE VODE U SKLOPU EUROPSKOG PROJEKTA FRISCO 2.1, KOJIM ĆE SE SMANJITI RIZIK OD POPLAVA

 ?? FOTOLIA ?? Vonarsko jezero bit će za trećinu manje od Bledskog jezera
FOTOLIA Vonarsko jezero bit će za trećinu manje od Bledskog jezera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia