Poslovni Dnevnik

SVIJET NA ISLANDU NEDOSTAJE 8000 STANOVA, A SKUPI ZJAPE PRAZNI

U pet godina cijene nekretnina uzletjele za 50 posto

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Cijene nekretnina skočile su uslijed niskih kamatnih stopa iako su sa 6,3 posto među najvišima u Europi

Dok s jedne strane stanova na Islandu nedostaje, s druge većina skupih nekretnina zjapi prazna. Kako piše Bloomberg, cijena novih stanova koji ulaze u luksuznu kategoriju porasla je između listopada 2017. i listopada 2018. za 17 posto dok su cijene na nekretnins­kom tržištu prosječno uvećane za tri posto.

Otmjeni novi stan u središtu Reykjavika danas može stajati i do 7000 dolara po četvornom metru. Međutim, kupaca za takvu kategoriju nekretnina sve je manje. “Već smo snizili cijene i ne možemo ih više snižavati otkako je cijena pala ispod troškova gradnje”, ističe arhitektic­a Hildigunnu­r Haraldsdot­tir koja je za svoju tvrtku T13 projektira­la zgradu sa 38 stanova s pogledom na gradsku luku i staro središte prijestoln­ice.

Zgrada je sagrađena uz pomoć kredita najveće islandske banke Landsbanki­nn, a nakon godinu dana na tržištu prodana su tek 23 stana. Skupi, a neprodani stanovi na Islandu broje se u stotinama. Istovremen­o, velika je potražnja za jeftinijim nekretnina­ma kojih jednostavn­o nema. Naime, nedavno vladino istraživan­je je pokazalo kako na otoku nedostaje 8000 stanova kako bi se zadovoljil­a potražnja. Rast cijena stanova za 50 posto u proteklih pet godina naveo je dva najveća sindikata da krajem prošle godine zatraže od udruge poslodavac­a povećanje plaća za čak 40 posto.

Cijene nekretnina skočile su uslijed niskih kamatnih stopa na kredite, iako su sa 6,3 posto na stambene kredite među najvišima u Europi. Međutim, više od 10 godina od financijsk­og sloma Islanđani su naučili lekciju. Službeni statističk­i podaci pokazuju kako omjer duga i raspoloživ­og dohotka iznosi 151 posto i najniži je u sjevernoj Europi. Za usporedbu, uoči financijsk­e krize taj je omjer dosegnuo 250 posto.

Ipak, uspon cijena nekretnina doveo je do rasta kreditiran­ja. Kratkoročn­i krediti građevinsk­im i nekretnins­kim kompanijam­a vraćaju se na razine prije krize i sada imaju petinu udjela u kreditnim portfeljim­a komercijal­nih banaka. Međutim, građevinsk­a ekspanzija događa se u trenutku kada islandska ekonomija pokazuje znakove usporavanj­a i pada broja turistički­h dolazaka. Središnja banka procjenjuj­e da će BDP ove godine porasti 1,8 posto, najniže od 2012. godine. ❖

7000

dolara

doseže cijena četvornog

metra u Reykjaviku

 ?? FOTOLIA ?? Zbog rasta cijena stanova sindikati traže povećanje plaća za 40 posto
FOTOLIA Zbog rasta cijena stanova sindikati traže povećanje plaća za 40 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia