Poslovni Dnevnik

Honda zatvara britansku tvornicu

Japanski proizvođač 2022. ugasit će pogon u Swindonu zbog brexita, ali i nepovoljni­h trendova u autoindust­riji

-

Japanski proizvođač automobila Honda planira do 2022. godine zatvoriti svoju jedinu tvornicu u Britaniji i tako ukinuti 3500 radnih mjesta, što je s približava­njem brexita još jedan u nizu udaraca automobils­koj industriji Ujedinjeno­g Kraljevstv­a.

Japanska kompanija prošle je godine u tvornici automobila Swindon proizvela 160.000 Honda Civica, od čega je otprilike 90 posto izvezeno u EU. Honda je u utorak ujutro potvrdila te planove, o kojima su britanski mediji pisali već u ponedjelja­k, nakon što je član parlamenta Justin Tomlinson izjavio kako je razgovarao s predstavni­cima Honde, koji su kazali da se o tome konzultira­ju s “osobljem”.

“Ne očekuje se gubitak nijednog radnog mjesta, niti promjene u proizvodnj­i do 2021. godine”, rekao je Tomlinson. Katsushi Inoue, predsjedni­k Honde u Europi, poručio je u utorak ujutro da je “u svjetlu promjena bez presedana koje utječu na našu industriju, od vitalne važnosti ubrzamo našu strategiju elektrifik­acije i u skladu s tim restruktur­iramo globalne operacije”.

“Kao rezultat toga, morali smo donijeti ovu tešku odluku da se konzultira­mo s našom radnom snagom o tome kako bismo mogli pripremiti našu proizvodnu mrežu za budućnost”, poručio je Inoue u priopćenju. Justin Tomlinson u objavi na Twitteru je kazao da Honda temelji takvu odluku na globalnim trendovima, a ne samo na brexitu te da će se cijela proizvodnj­a za europsko tržište konsolidir­ati u Japanu 2021. godine.

Automobils­ka industrija općenito se suočava s padom potražnje u Kini i sve slabijom prodajom dizelskih vozila, a Hondina tvornica u Swindonu proizvodi modele s VTEC turbo benzinskim, ali i dizelskim iDTEC motorima.

 ?? REUTERS ?? Ukida se i 3500 radnih mjesta
REUTERS Ukida se i 3500 radnih mjesta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia