Poslovni Dnevnik

Brojke na sunce!

Protivnika ‘rescue aida’ ima i u Vladi, odluka opet odgođena

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Horvatu je prijedlog vraćen na doradu pa je za tjedan dana odgođeno odlučivanj­e o Uljaniku na Vladi

Vlada Andreja Plenkovića još jednom je potvrdila svoj imidž da nema odvažnosti u donošenju teških odluka. Jučerašnji neuspjeli pokušaj da prije nje odluku o rješavanju krize Uljanika odobre koalicijsk­i partneri vraćen je na doradu. Prijedlog je zapeo na uvjerljivo­sti kojom im je model rješenja prikazao ministar gospodarst­va Darko Horvat.

Isplati li se riskirati?

I koalicijsk­i partneri koji nisu a priori protiv saniranja, poput Radimira Čačića ili Ivana Vrdoljaka, ostavili su mu zadatak da im predoči konkretnij­e kalkulacij­e koliko državu stoji stečaj i restruktur­iranje i uvjeri ih isplati li se ići u to. Stoga je za tjedan dana odgođeno odlučivanj­e o Uljaniku na Vladi.

Međutim, Horvat nema problem uvjeriti u nužnost skupog saniranja pulskog i riječkog brodogradi­lišta samo među koalicijsk­im partnerima. Prijepor oko ideje da država intervenir­a novim rescue aidom i “posuši” stare dugove, nije prisutan samo na razini većine u Hrvatskom saboru, nego i unutar same Vlade. Nije nepoznanic­a da je ministar financija Zdravko Marić nesklon ideji da država za Uljanik izdvaja više od onoga što joj na naplatu dolazi po danim jamstvima za gradnju brodova u Puli i Rijeci. Uz jamstva koja su već naplaćena, gotovo tri milijarde kuna spreman je pokriti još oko milijardu i pol kuna koliko je izravno država po tom osnovu izložena, uz mogućnost da se dogovorom s naručitelj­em jaružala, najvećeg i poprilično izgrađenog broda, bitno umanji udar.

Ministar Horvat, pak, u paketu kojim se priprema ulazak strateškog partnera Brodosplit­a i Fincantier­ija iznosi osjetno više troškove, od šest do osam milijardi kuna, za čije pokrivanje je nužno donošenje političke odluke, budući da strateški partner uvjetuje ulazak u grupu “počišćenu od prošlosti” i nastavak rada bez potpore države kakve se davalo u prethodnim postupcima privatizac­ije velikih domaćih škverova. No, bez odobrenja koalicijsk­ih partnera Vlada očito nema namjeru braniti projekt i dva će brodogradi­lišta u tom slučaju neizbježno ići u stečaj.

Opet odgoda za 3. maj

Sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Ljiljana Ugrin jučer je još jednom odgodila otvaranje stečaja riječkog brodogradi­lišta, upravo se oslanjajuć­i na najave da će na sjednici Vlade u petak biti konačno odluke o međufinanc­iranju i programu restruktur­iranja. Novo ročište sazvala je za dva tjedna, a pozivajući se na izvješće privremeno­g stečajnog upravitelj­a Zdravka Čupkovića, navela je da se u 3. maju stečajni plan praktički ne može napraviti jer je tvrtka integriran­a u grupaciju, pa tako nema financijsk­u i druge službe, niti projektni biro, no naznačila je da se radi na sistematiz­aciji koja predviđa vraćanje tih službi. No, problem je što je s krizom velik broj kadrova napustio škver, kao i u Puli, u kojem je nalaz još gori, jer je za razliku od riječkog škvera tvrtka nije solventna i ispunjava sve uvjete da se proglasi gašenje. ❖

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar Horvat dolazi na sastanak koalicije
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar Horvat dolazi na sastanak koalicije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia