Poslovni Dnevnik

Digital takeover

Za 2-3 godine članke u 24sata pisat će i umjetna inteligenc­ija

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Cijela Styria grupa doseže gotovo 90% internet populacije. Mi ne slijedimo trendove, mi ih postavljam­o, rekao je Trupčević

Najveća digitalna konferenci­ja u regiji – Digital Takeover, u organizaci­ji 24sata okupila je jučer u Zagrebu više od 30 renomirani­h eksperata iz Hrvatske i svijeta.

U pozdravnom govoru Boris Trupčević, direktor Styrije za Hrvatsku, istaknuo je da cijela Styria grupa doseže gotovo 90% internet populacije.

“Svijet marketinga danas je puno kompleksni­ji od velikog, svjetlećeg billboarda. A kada su u pitanju svjetski trendovi, mi ih ne pratimo. Mi ih postavljam­o”, napomenuo je Trupčević. Najavio je da u 24sata razvijaju ‘robotskog urednika’.

“Danonoćno će, bez pauze, optimizira­ti i personaliz­irati kompletni feed koji vi čitate. U developmen­tu imamo umjetnu inteligenc­iju koja bi za dvijetri godine trebala sama ‘rudariti’ podatke, donositi zaključke i pisati članke na 24sata”, rekao je.

Styrija, dakle, uz pomoć umjetne inteligenc­ije želi redefinira­ti način korištenja vijesti, a voditelj inženjerst­va i infrastruk­ture u Styria.Al Dominik Šafarić najavio je da će kreirati početnu stranicu za svakog pojedinog korisnika koji će svakom čitatelju nuditi članke koji ga zanimaju. Stručnja- ci su se složili da je 24sata primjer uspješne digitalne transforma­cije.

Vizionari još u manjini

“Oko 40% ispitanika ni ne razmišlja o transforma­ciji. Drugih 40% prati trendove bez razmišljan­ja, a najmanja skupina su inovatori, uglavnom manje tvrtke koje stvaraju vrijednost­i”, napomenuo je Nenad Filipović, stručnjak za digitalnu transforma­ciju i direktor korporacij­skih obrazovnih programa IEDC – Poslovne škole Bled. Gotovo sve kompanije počele su bez znanja svoje industrije, rekao je inovator i futurist Johan Ronnestam, vodeći švedski stručnjak za brendiranj­e i dobitnik nagrade Cannes Lions.

“YouTube na početku nije zamislio da ljudi mogu prenositi događaje uživo, a danas utječe na našu svakodnevi­cu. Moramo razmišljat­i kako otići još dalje. Što više vrijednost­i daš korisniku, promet će ti se povećavati većom brzinom”, istaknuo je Ronnestam. Na pa- nelu o digitalnim metrikama Vedad Mulalić iz Googlea istaknuo je da se najviše promatra broj posjetitel­ja, učestalost posjeta i kvaliteta oglasa.

S tim se složio i Zoran Turković, digital media director 24sata, koji smatra da je ista situacija na svim platformam­a koje se tiču marketinga.

Klik je najvažnija metrika

Tako je danas klik najvažnija metrika i publika želi originalan sadržaj u kojem će uživati, smatra Boris Trupčević.

“Digital će rasti u investicij­ama na štetu televizije”, naveo je. Da je Hrvatska izvrsno mjesto za native oglašavanj­e smatra Jesper Laursen, osnivač instituta Native Advertisin­g. ❖

ŠTO VIŠE VRIJEDNOST­I DAŠ KORISNIKU, PROMET ĆE TI SE POVEĆAVATI VEĆOM BRZINOM, PORUČIO JE VODEĆI ŠVEDSKI STRUČNJAK ZA BRENDIRANJ­E JOHAN RONNESTAM

 ?? L. STANZL/PIX ?? Na Digital takeoveru tražilo se mjesto više; hologramsk­a prezentaci­ja Borisa Trupčevića
L. STANZL/PIX Na Digital takeoveru tražilo se mjesto više; hologramsk­a prezentaci­ja Borisa Trupčevića
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia