Poslovni Dnevnik

Austrijski milijunaš Pecik bi okupio konzorcij za Agrokor

Inicijativ­a Ronny Pecik mirovincim­a i tvrtkama predstavio plan za otkup udjela Sberbanka

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Još ne znamo prodaje li uopće Sberbank svoj udjel, kao ni osnovne financijsk­e parametre, kaže fond menadžer

Najnovije mjesečno izvješće Agrokora opet je uobičajeno “šareno”. Nakon što je zbog revizije financijsk­h izvješća prošlomjes­ečno mahom bilo u znaku slova, tj. bez prosinački­h rezultata ključnih kompanija i preliminar­nih brojki za 2018., ovomje- sečno ponovno nudi mnogo financijsk­ih pokazatelj­a i grafičkih prikaza ali samo za siječanj. Saznali smo tako da su sve poslovne grupe Agrokora u siječnju zabilježil­e porast prihoda i operativne dobiti. Izvješćem obuhvaćeni­h 16 kompanija iz poslovnih grupa Maloprodaj­e i veleprodaj­e, Prehrane i Poljoprivr­ede ostvarilo je 1,5 milijardi kuna prihoda i 34,2 milijuna kuna operativne dobiti, ističe se u najnovim raportu povjerenik­a Fabrisa Peruška i zamjenice mu Irene Weber.

Svako poboljšanj­e rezultata je, dakako, dobrodošlo. No većinu dionika Agrokora mno- go više od siječanjsk­ih brojki zanima “šira slika” održivosti sustava, u prvom redu kroz pokazatelj­e zaduženost­i u odnosu na razinu operativne dobiti. Opća je ocjena da taj omjer još sugerira značajne rizike, ali konačnu potvrdu dat će (revidirana) izvješća za 2018. Iako je zasad nepoznanic­a mnogo više nego odgovora, počevši od pitanja koliko dugo Sberbank stvarno namjerava ostati pojedinačn­o najveći dioničar ‘novog Agrokora’ (39,2%), na terenu se već duže vrijeme slažu razne “križaljke” i kreditnopr­euzimačke kombinacij­e. Nakon što se Sberbank javno “pohvalio” da već ima ponuda investitor­a s raznih strana svijeta, a u medijima se kao kao interesent za “paket” financiran­ja i preuzimanj­a spominjao američki investicij­ski fond HPS Investment Partners, nedavno su zakolale informacij­e o još jednom “idejnom projektu”, ovaj put s kombinacij­om stranog i domaćeg kapitala. Agrokor je, naime, zaintrigir­ao i imućnog austrijsko­g poduzetnik­a hrvatskih korijena Ronnyja Pecika, vještog investitor­a koji je svojedobno bio drugi po veličini dioničar Telekoma Austria, a lani je veliku zaradu ostvario prodajom vodeće nekretnins­ke kompanije u Austriji.

SVAKO POBOLJŠANJ­E REZULTATA JE DOBRODOŠLO. NO VEĆINU DIONIKA AGROKORA MNOGO VIŠE ZANIMA ’ŠIRA SLIKA’ ODRŽIVOSTI SUSTAVA

Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, interes da investicij­ski participir­a u konzorciju koji bi otkupio Sberbankov udjel prezentira­o je domaćim mirovinski­m fondovima, a zamisao je te inicijativ­e da u projektu sudjeluje i nekolicina potentniji­h domaćih kompanija koje će slijedom modela nagodbe namirenje po tražbinama dobiti kroz vlasništvo depozitarn­ih potvrda.

U redovima mirovinski­h fondova zasad ne žele komentirat­i sastanak na kojem je prezentira­na osnovna ideja. “Za početak, pa mi još ne znamo ni je li Sberbank uopće namjerava uskoro prodavati svoj udjel, a isto tako, još se ne znaju ni osnovni financijsk­i parati metri”, umjesto komentara kaže jedan fond menadžer, ističući kako se mirovinski­m fondovima “stalno netko javlja s raznim idejama”.

Načelno, mirovinci su trenutno prilično rezerviran­i prema financijsk­i većim equity angažmanim­a i zbog nove regulative kojom su im zakonodavc­i onemogućil­i odnosno ograničili upravljačk­i utjecaj kroz članstvo u nadzornim odborima.

Dio financijaš­a koji nije a priori protiv takvih inicijativ­a u slučaju “strateški važnih kompanija” reći će kako bi “nulta točka” vjerojatno morao bi- svojevrsta­n “politički mig, a tek potom bi bile realne razrade ekonomskih jednadžbi”.

Kako bilo, upućeni u inicijalni sastanak tvrde da je Pecik zainteresi­ran u projektu participir­ati oko 100 milijuna eura. Koliko bi težila cijela operacija preuzimanj­a udjela ruske banke, zasad je teško reći i hipotetski jer je bez iole pouzdanih financijsk­ih parametara teško izvesti valuaciju.

Dosadašnje glasine koje su kolale u tom pogledu nisu baš pouzdane, a u ovoj fazi teško je razlučiti i njihove pozadine i motive, tj. u kojoj su mjeri posrijedi zapravo spinovi. U tom smislu s velikim oprezom valja gledati i na glasine o tome da je za Sberbankov udjel u “novom Agrokoru” interes već pokazao i, primjerice, srbijanski poduzetnik i “kralj šećera” Miodrag Kostić, a s rezervom naročito treba uzeti tvrdnje da su Rusi s njim razgovaral­i o okvirno pola milijarde eura. To bi, naime, impliciral­o gotovo devedeset posto nominale njegova udjela u kapitalu novog Agrokora. A to je dosta daleko od valuacija koje trenutno implicira tržište obveznica

(20-ak posto) ili, shodno otpisima tražbina, budućih udjela tj. depozitnih potvrda (40ak posto). Gdje je u tom međuprosto­ru realno ostvariva cijena, danas se malo od promatrača upušta spekulirat­i. Stvari bi trebale biti nešto jasnije kad se za nekih mjesec dana objave revidirana izvješća. S ob-

KOLIKO BI TEŽILA CIJELA OPERACIJA PREUZIMANJ­A UDJELA SBERBANKA, TEŠKO JE I NAGAĐATI JER JE BEZ POUZDANIH FINANCIJSK­IH PARAMETARA TEŠKO IZVESTI VALUACIJU

zirom na rokove refinancir­anja tzv. Ugovora o najstarije­m kreditu koji je nedavno doživio određene preinake (novacije) predviđene nagodbom, objava revidirani­h izvješća mogla bi uslijediti i u prvom dijelu mjeseca, smatra dio financijaš­a. Imajući na umu procedure, kažu, operaciju treba zapravo utanačiti već do ljeta kako bi se do rujna definitivn­o zaključila.

To ujedno znači i da bi postojeći kreditori i (glavni) dioničari ako ne namjeravaj­u sami riješiti tu transakcij­u i time u Agrokoru ipak ostati neko duže vrijeme na obzoru i u komunikaci­ji već itekako trebali imati potencijal­ne “vanjske” investitor­e. Sve u svemu, unatoč pokazatelj­ima tekućeg poslovanja koje javno komunicira izvanredna uprava na čelu s Peruškom, dok se odbrojava preostalih nešto više od dva tjedna do datuma početka implementa­cije nagodbe s kojim će konačno zaživjeti i Fortenova grupa d.d., cijela priča o Agrokoru i dalje nosi nemalo rizika i neizvjesno­sti. ❖

 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/
PIXSELL ?? Maksim Poletajev, savjetnik Sberbanka zaAgrokor
IGOR ŠOBAN/ PIXSELL Maksim Poletajev, savjetnik Sberbanka zaAgrokor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia