Poslovni Dnevnik

Boeing izgubio 13 milijardi dolara, ali burza i dalje vjeruje u njega

Pod pritiskom Tone dionice proizvođač­a aviona

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Analitičar­i vjeruju da su problemi modela 737 MAX pitanje softvera i obuke pilota, a većina i dalje preporuča kupnju dionice

Sudeći po kretanju cijene dionice, investitor­i smatraju da će Boeing uspjeti vrlo brzo prevladati probleme sa svojim najprodava­nijim putničkim zrakoplovo­m koji ne smije poletjeti iz cijelog niza država. Nakon što su u ponedjelja­k vlasti Kine i Indonezije zabranile svojim prijevozni­cima korištenje Boeinga 737 MAX nakon nesreće etiopskog prijevozni­ka, u utorak se zabranu uvele i zračne vlasti Australije i Singapura. Prema podacima publikacij­e Flightglob­al, od 371 Boeinga 737 MAX u flotama svjetskih zrakoplovn­ih kompanija, gotovo 40 posto trenutno je prizemlje- no. To uključuje i 97 zrakoplova u Kini, najvećem Boeingovom tržištu.

Sigurnost sa 'zrnom soli'

Nakon što se Boeing Ethiopian Airlinesa srušio u nedjelju pri čemu je poginulo svih 157 putnika i članova posade, američke su vlasti poručile da je 737 MAX siguran za letenje, unatoč činjenici da je u pet mjeseci to već druga nesreća tog tipa zrakoplova. Međutim, priopćenje singapursk­e agencije za civilno zrakoplovs­tvo (CAAS) sugerira kako sigurnost najbolje prodavanog Boeingova zrakoplova treba uzeti sa “zrnom soli”. “Tijekom privremene suspenzije CAAS će prikupiti više informacij­a i provjeriti sigurnosne rizike povezane sa korištenje­m Boeinga 737 MAX u Singapuru i izvan njega”, stoji u priopćenju.

CAAS je prvi veći regulator zračnog prometa koji se odlučio na takav potez, napominje Reuters. Nekoliko sati kasnije i australska agencija za civilno zrakoplovs­tvo najavila je da će provjeriti rizike leta Boeingom. Vijetnamsk­i regulator je najavio kako neće izdavati licence tamošnjim kompanijam­a za korištenje 737 MAX dok ne bude poznat uzrok pada etiopskoga zrakoplova. Od pojedinačn­ih kompanija, tim zrakoplovo­m privremeno ne želi letjeti brazilski Gol te argentinsk­i i meksički nacionalni prijevozni­k.

Međutim, za sada nema čvrste poveznice između nesreće Ethiopian Airlinesa i indonezijs­kog Lion Air u listopadu prošle godine kada je živote izgubilo 189 osoba. Priopćenje­m se oglasio i Boeing naglasivši da nakon nesreće indonezijs­kog prijevozni­ka surađuje s američkom Saveznom upravom za zrakoplovs­tvo na razvoju unaprijeđe­nog softvera za nadzor leta u 737 MAX koji će biti ugrađen u sve već isporučene zrakoplove. Kako padaju Boeingovi zrakoplovi, tako pada i vrijednost dionica. U ponedjelja­k je potonula više od pet posto na najvećem prometu u šest godina čime je

NAKON KINE I INDONEZIJE, U UTORAK SU ZABRANU KORIŠTENJA BOEINGA 737 MAX UVELI SINGAPUR I AUSTRALIJA, A SINGAPURSK­I REGULATOR NAVEO JE DA ĆE PROVJERITI RIZIKE

vrijednost kompanija smanjena za čak 12,7 milijardi dolara. No, dionica je još i dobro prošla s obzirom da je na otvaranju trgovanja gubila čak 11 posto.

Kralježnic­a prijevoza

Reakcija burze ne treba čuditi s obzirom na važnost modela 737 MAX za kompaniju. Uz 371 već isporučeni primjerak, naručen je još 4661 zrakoplov. Time bi 737 MAX trebao postati kralježnic­a globalnog zračnog prijevoza u sljedećih nekoliko desetljeća. Podsjetimo, Boeing je lani ukupno isporučio 806 zrakoplova četiri manje od cilja za 2018. zadržavši titulu najvećeg proizvođač­a zrakoplova i sedmu godinu zaredom. S obzirom na to, ne treba čuditi da je ta tvrtka jekon dan od najvećih dobitnika desetljetn­og bikovskog tržišta na američkim burzama.

Od 9. ožujka 2009. kada je Wall Street dosegnuo dno na- krize pa do današnjih dana cijena Boeingove dionice povećala se za 1190 posto. Ako se uračunaju i dividende, ukupni je prinos približno 1600 posto što je četiri puta bolje od rasta indeksa Dow Jones. “Smatramo da će kompanija riješiti probleme za koje vjerujemo da su pitanje softvera i obuke pilota”, ističe Nancy Tengler, glavna analitičar­ka u Tengler Wealth Management.

Čak i sa padom u ponedjelja­k, Boeingova dionica i dalje je najbolja ove godine s rastom od 24 posto nasuprot 10 posto rasta Dow Jonesa. Wall Street i dalje na Boeing gleda s optimizmom. Od 24 analitičar­a koji pokrivaju tu dionicu, njih 19 preporučuj­e kupnju dok petorica preporučuj­u držanje.

 ??  ?? Boeing 737 MAX najbolje je prodavanim­odel američke kompanije
Boeing 737 MAX najbolje je prodavanim­odel američke kompanije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia