Poslovni Dnevnik

Električni vanbrodski motori uskoro stižu i u Hrvatsku

Nautika Slovenska tvrtka Podkrižnik razvila električni pogonski sustav za plovila

-

U Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj imaju dogovorena distribuci­jska i servisna partnerstv­a

Iztok Podkrižnik, koji u kompaniji Podkrižnik razvija i proizvodi pogonske sustave za različite industrije, a lani je preuzeo tvornicu Bosch Rexroth u Njemačkoj, ušao je na nautičko tržište. Prošlog tjedna je u Austriji, na nautičkom sajmu, predstavio pogonski sustav s električni­m vanbrodski­m motorom maksimalne snage 13,5 kilovata te prvi brod opremljen novim pogonom Adriatic 450 e’dyn.

Partneri poznatim tvrtkama

“Odaziv potencijal­nih kupaca je iznad očekivanja. Na sajmu smo zaključili nekoliko partnersta­va s renomirani­m tvrtkama koje proizvode plovila, a ove godine zajedno ćemo izgraditi više brodova pogonjenih našim sustavom koji će se koristiti za testiranje i kasniju prodaju krajnjim kupcima“, rekao je za Finance Iztok Podkrižnik, osnivač i direktor tvrtke Podkrižnik iz Nazarja.

Razvoj pogonskog sustava s električni­m vanbrodski­m motorom kompanija Podkrižnik započela je 2016. i uložila je više od dva milijuna eura.

Doseg plovidbe s jednim punjenjem baterije ovisi prije svega o samom plovilu. “S plovilom Adriatic 450 e’dyn, koji je prvi brod s ugrađenim električni­m pogonskim sustavom, postižemo maksimalnu brzinu od 25 kilometara na sat, što znači da možemo ploviti najviše 25 kilometara pri brzini od 20 kilometara na sat, objašnjava­je Iztok Podkrižnik.

Sa svojim električni­m pogonom ciljaju na manje i ve- proizvođač­e plovila, distribute­re odnosno prodajne salone za plovila koji na temelju želja kupaca opskrbljuj­u brodove željenim pogonskim sustavima, kao i na krajnje korisnike koji će moći kupiti slovenski električni sustav.

Ciljaju na globalno tržište

Očekuje se da će sustav e’dyn 1120 ili cjelokupni pogonski sustav vanbrodsko­g motora stajati 21 tisuću eura. Za brod Adriatic 450 e’dyn, prema predviđanj­ima, trebat će izdvojiti nešto više, čak 26 tisuća eura. Podkrižnik će se prvo usredotoči­ti na tržište Austrije, Njemačke, Švicarske, Mađarske, Italije, Slovenije i Hrvatske, gdje već imaju dogovorena distribuci­jska i servisna partnerstv­a. Njihov sljedeći cilj su druge europske zemlje, a u trećem koraku žele pokriti globalno tržište. “Nastaju i druga plovila ostalih proizvođač­a, te će u drugoj polovici 2019. biti dostupno pet različitih brodova s našim sustavom”, kaže Iztok Podkrižnik.

Kompanija Podkrižnik prošle je godine ostvarila 16,6 milijuna eura poslovnih prihoda, EBITDA je iznosila 3,7 milijuna eura, a dobit dva milijuna eura. Za ovu godinu planiraju ostvariti 20,5 milijuna eura poslovnih prihoda, dok će EBITDA biti pet milijuna eura .

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? U razvoj električno­g vanbrodsko­g pogona kompanija je uložila dva milijuna eura
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL U razvoj električno­g vanbrodsko­g pogona kompanija je uložila dva milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia