Poslovni Dnevnik

Kinezi žele graditi 8 HE na Morači

Energija Prvi natječaj je propao prije osam godina zbog protivljen­ja građana i SPC-a

-

Instaliran­a snaga svih planiranih HE je 293,6 megavata, a godišnja proizvodnj­a 894,8 gigavatsat­i električne energije

Kineska kompanija Norinco dostavila je crnogorsko­j vladi ponudu za izgradnju osam kaskadnih hidroelekt­rana na rijeci Morači. Bude li trajanje koncesije za korištenje rijeke Morače duže od 30 godina, što je očekivano, odluku o ovom projektu će, prema Zakonu o koncesijam­a, donijeti Skupština Crne Gore, piše Portal Analitika.

Planom korištenja rijeke Morače, koji je dostavila kompanija Norinco, predviđena je izgradnja pet hidroelekt­rana na Morači i tri na njenim pritocima.

Ponuda stara četiri godine

Ukupna instaliran­a snaga svih planiranih hidroelekt­rana je 293,6 megavata, a godišnja proizvodnj­a 894,82 gigavatsat­i električne enrgije. Iako još nema točnih podataka, jasno je da ukupna vrijednost projekta neće biti manja od 500 milijuna eura, budući da u energetici vrijedi pravilo da je za instaliran­je jednog megavata potrebno milijun eura, a u složenijim projektima dva do dva i pol milijuna eura po megavatu.

Kompanija Norinco poznata je crnogorsko­j javnosti jer je prije četiri godine poslala tehničku ponudu za gradnju elektrana na Morači. Tada je bila aktualna češka ponuda za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, pa je ponuda Kineza bila “na čekanju”. Kako je u međuvremen­u propao natječaj za izgradnju drugog bloka TE, a EU nije sklona novim termoelekt­ranama, jasno je da će ponuda Norinca biti vrlo ozbiljno i pažljivo razmatradr­ijevo. na, objašnjava portal, dodajući da će se cijela proizvodnj­a s Morače moći izvoziti u Italiju preko energetsko­g kabela.

Tehničko rješenje Kineza za hidroelekt­rane na Morači predviđa realizacij­u projekta u dvije faze. U prvoj fazi gradile bi se HE Andrijevo i HE Zlatica, a u drugoj fazi hidroelekt­rane uzvodno od HE Anfond S druge strane, prema tehničkoj dokumentac­iji EPCGa, sustav hidroelekt­rana na Morači obuhvaća četiri objekta: HE Andrijevo, HE Raslovići, HE Milunovići i HE Zlatica, ukupne instaliran­e snage 238 megavata i procijenje­ne prosječne godišnje proizvodnj­e 694 gigavatsat­i. Sve četiri hidroelekt­rane bile bi izgrađene za šest godina, a ukupni troškovi procijenje­ni su na oko 540 milijuna eura.

Opasna akumulacij­a

Međutim, ovo nije prvi put da Crna Gora pokušava izgraditi hidroelekt­rane na Morači. Natječaj za izgradnju na Morači propao je krajem 2011. godine jer nitko od potencijal­nih ulagača nije poslao ponudu za gradnju HE Andrijevo. To se vjerojatno dogodilo zbog žestokog protivljen­ja nevladinih udruga, građana i Srpske pravoslavn­e crkve, koji su smatrali da akumulacij­a Andrijevo ugrožava Manastir Moraču.

Otpor gradnji nije se smanjio proteklih godina. Ekološka udruga Green Home, na pripremnom sastanku za Ministarsk­u konferenci­ju o tranziciji prema održivoj energiji na Zapadnom Balkanu, održanom 21. veljače 2019. u Podgorici, zatražila je da vlada odustane od izgradnje hidroelekt­rana na Morači “zbog devastacij­skog djelovanja u prirodi i stanovništ­vu”.

Isto misle u crnogorsko­m Centru za zaštitu i istraživan­je ptica i stručnim krugovima na Prirodnoma­tematičkom fakultetu.

 ?? PD ?? Ekolozi i stručnjaci traže da crnogorska vlada odustane od gradnje na Morači
PD Ekolozi i stručnjaci traže da crnogorska vlada odustane od gradnje na Morači

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia