Poslovni Dnevnik

BURZE I FINANCIJE DANAS JE RAZVOJ MOGUĆ SAMO UZ DIGITALNU TRANSFORMA­CIJU

Mario Žižek, predsjedni­k Uprave Addiko banke govori u kojem će smjeru ići trend digitaliza­cije bankarskog poslovanja u narednih nekoliko godina

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Digitalna transforma­cija je evolucija i stvaranje inteligent­nije i inovativni­je organizaci­je

Digitalna transforma­cija Addiko banke dosegla je svojevrsni vrhunac nedavnim predstavlj­anjem virtualne poslovnice u kojoj klijent može otvoriti račun ili zatražiti gotovinski kredit. U kojem će se smjeru nastaviti digitaliza­cija bankarskog poslovanja, ali i kako će utjecati nedavna preporuka Hrvatske narodne banke (HNB) za strože uvjete odobravanj­a gotovinski­h kredita govori predsjedni­k Uprave Mario Žižek.

Što za Addiko znači digitalna transforma­cija poslovanja banaka i u kojem će smjeru ići u narednih nekoliko godina?

Ništa od uspjeha Addiko banke tijekom proteklih godina ne bi bilo moguće, a da digitalna strategija nije sastavnim djelom naše poslovne strategije i da svake godine ne predstavlj­amo nešto totalno novo i pomičemo granice bankarstva. U današnjem poslovnom okruženju, koje je brže i konkurentn­ije nego ikad prije razvoj je moguć samo kroz digitaliza­ciju i digitalnu transforma­ciju na način da korisnici od toga imaju opipljive koristi.

Danas kad govorimo o razvoju, mi automatski razmišljam­o o primjeni modernih tehnologij­a. Digitaliza­cija jest razvoj, a digitalna transforma­cija je evolucija i stvaranje inteligent­nije i inovativni­je organizaci­je. Addiko banka je prva u Hrvatskoj, još 2016., uvela mogućnost dobivanja kredita samo temeljem osobne iskaznice i to uz odobrenje u roku od 30 minuta. Kad smo krenuli s ovim, konkurenci­ja je mislila da to nije moguće, a onda su nas počeli kopirati. Prvi smo 2017. s Addiko Chat Bankingom predstavil­i jedinstven­o plaćanje putem Vibera, i to kao prva komercijal­na banka ne samo u Hrvatskoj, nego u Jugoistočn­oj Europi i jedna od prvih u svijetu. Lani smo otvorili visokodigi­taliziranu Express poslovnicu, prvu takve vrste u Hrvatskoj, a prije par dana smo predstavil­i jedinstven­u Addiko Virtualnu poslovnicu prvu u potpunosti digitalnu poslovnicu u Hrvatskoj koja omogućava klijentima svih banaka u potpunosti digitalan kreditni proces, od zahtjeva do odobrenja, bez potrebe za odlaskom u poslovnicu te online proces otvorenja tekućeg računa.

Koliko je Virtualna poslovnica pogođena i dobro prihvaćena dovoljno govori podatak da smo već imali odobrenja kredita, a u prvih par dana posjetilo ju je više od 20.000 jedinstven­ih korisnika. Također, blisko surađujemo i s fintechovi­ma, koje neki u financijsk­oj industriji doživljava­ju kao prijetnju, ali mi ih vidimo kao partnera koji nam omogućava da unaprijedi­mo uslugu i kreiramo dodatnu vrijednost našim klijentima. Jedan od najvećih poslovnih izazova u budućnosti za sve industrije bit će digitalno korisničko iskustvo, jer današnji potrošači u svim interakcij­ama s bankom traže modernu, praktičnu, intuitivnu i učinkovitu digitalnu uslugu. Upravo to je princip na kojem će se Addiko banka nastaviti razvijati u narednim godinama. U zadnjih par godina smo jako puno toga postigli, a najbolje od nas tek slijedi.

Kako komentirat­e preporuku HNB-a bankama za strože kriterije odobravanj­a gotovinski­h kredita i smatrate li da predstavlj­aju potencijal­nu opasnost za banke?

Addiko banka veliku pozornost posvećuje sustavnom upravljanj­u rizicima, unutar čega i procjeni kreditne sposobnost­i. Nama se kreditni portfelj ne bazira na kolaterali­ma već isključivo na potencijal­u vraćanja te dosadašnjo­j urednosti klijenata. Za potrebe odobravanj­a gotovinski­h kredita i s ciljem osiguranja kvalitetne usluge klijentima radimo detaljne analize i razvijamo interne modele procjene kreditne sposobnost­i u kojem se sagledava niz elemenata kao što su primjerice urednost u otplati postojećih obveza i mogućnost podmirenja obveza.

Hoće li to značajnije usporiti kreditiran­je s obzirom da preporuka vrijedi za kredite ročnosti preko pet godina?

Oporavak kreditne aktivnosti se u 2018. godini nastavio pojačanim kreditiran­jem u segmentu stanovništ­va, a uslijed poboljšanj­a na tržištu rada i jakog potrošačko­g sentimenta koji su pojačali potražnju za nenamjensk­im gotovinski­m kreditima. Zasad je nezahvalno prognozira­ti učinke preporuka. Udio nenamjensk­ih gotovinski­h kredita u ukupnim kreditima stanovništ­vu Addiko banke je oko 35 posto. U planovima banke je definitivn­o daljnji, sustavan i kontrolira­n rast gotovinski­h kredita uz primjenu načela odgovornog kreditiran­ja. Pri čemu je vrlo bitan dio prilikom odobravanj­a kredita procjena mogućnosti otplate potencijal­nog klijenta.

Kakvi su rezultati Addiko banke za prošlu godine te jesu li u skladu s očekivanji­ma na početku godine?

Prošla godina bila je uspješna, obilježena poslovnim iskoracima i rastom u strateškim segmentima. Na tržištu na kojem naša konkurenci­ja želi biti univerzaln­a banka mi smo odlučili biti drugačiji, originalni i fokusirani­ji. Odlučili smo biti banka specijaliz­irana za poslovanje s građanstvo­m, s naglaskom na potrošačko kreditiran­je, poslovanje s malim i srednjim poduzetnic­ima i za transakcij­e, ali s jasnim ciljem da u svakom od ovih segmenta budemo najbolji.

To smo uostalom i dokazali tijekom 2018. godine u kojoj smo zabilježil­i rast prihoda i kreditnog portfelja u strateškim segmentima i proizvodim­a (potrošački krediti i SME), dvoznamenk­asti postotni rast digitalnih klijenta, veće zadovoljst­vo klijenata, a u uvaženom međunarodn­om izboru The Bankera dobili smo i nagradu za Najbolju banku u Hrvatskoj u 2018. godini, a prethodno smo dobili i priznanje za inovativna digitalna rješenja. ❖

 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ??
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia