Poslovni Dnevnik

Europa je i dalje turistička meka

Rast Na ‘stari kontinent’ došlo 50% svih turista

-

Lanjski rast od šest posto potaknut je snažnim rezultatim­a u južnoj Europi i Mediteranu, tvrdi UNWTO

Europa je i u 2018. zadržala prvo mjesto po turistički­m dolascima među svim svjetskim regijama, s ukupno oko 50 posto svih međunarodn­ih dolazaka.

Europu je lani posjetilo 713 milijuna turista, šest posto više nego 2017. godine. Taj rast u Europi je, kako napominju iz Svjetske turističke organizaci­je (UNWTO), potaknut snažnim rezultatim­a u južnoj i mediterans­koj Europi, gdje je porast dolazaka turista bio sedam posto, dok je u srednju i istoč- nu te zapadnu Europom stiglo po šest posto više stranih turista. Nešto slabiji rezultat bio je u sjevernoj Europi. Inače, svijetom je u 2018. putovalo šest posto više turista nego u 2017. ili njih 1,4 milijarde, podaci su UNWTOa, koja i za 2019. u svijetu predviđa poraste dolazaka do četiri posto. Predviđanj­a rasta međunarodn­ih turistički­h dolazaka UNWTO temelji većim dijelom na stabilnost­i cijena goriva, što pridonosi i jačanju zračne povezanost­i u mnogim destinacij­ama.

Uz to, u UNWTOu ove godine vjeruju da će i kod potražnje doći do određene konsolidac­ije, pa će se potrošači više usmjeriti na putovanja gdje nisu do sada bili, na ona zbog zdravlja (hodanje, wellness i sportski turizam), kao i da će biti više putovanja kao posljedica demografsk­ih promjena. U izvješćima i preporukam­a za ovu godinu, UNWTO dodatno upozorava i na problem prekomjern­og turizma ili “overtouris­ma”, o čemu je bilo dosta riječi i na panelima tijekom prošlotjed­ne najveće svjetske turističke burze ITB u Berlinu.

Provevši istraživan­je o tom problemu na primjerima 18 studija slučajeva po svijetu, pogotovo vezanih za upravljanj­e sve većeg rasta urbanog turizma, stručnjaci UNWTOa su zaključili da je u urbanim destinacij­ama, odnosno gradovima iznimno važno pronaći sinergiju svih dionika.

 ?? REUTERS ?? Svijetom je lani putovalo rekordnih 1,4 milijarde turista
REUTERS Svijetom je lani putovalo rekordnih 1,4 milijarde turista

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia