Poslovni Dnevnik

‘Ako nas novi ZPP unazadi, neće biti prilike za popravni’

Briselske rasprave Budućnost poljoprivr­ede opet na ‘stolu’, mišljenja podijeljen­a

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Briselske rasprave Budućnost poljoprivr­ede opet na ‘stolu’, mišljenja podijeljen­a

Populariza­cija poljoprivr­ede kod mladih, klimatske promjene i bioraznoli­kost ključni su problemi ZPP-a

Koji su ključni problemi nove Zajedničke poljoprivr­edne politike za buduće generacije otkrio je panel održan u sklopu 12. Foruma o budućnosti poljoprivr­ede u utorak u Bruxellesu. U uvodnom obraćanju Phil Hogan, povjerenik Europske komisi

je za poljoprivr­edu i ruralni razvoj, istaknuo je kako je povezivanj­e ruralnih zajednica ključno za brži uspjeh.

“Novi ZPP bit će promjena u skladu sa svim što se događa u ruralnim područjima i poljoprivr­edi, ali ključno je da i poljoprivr­ednici rade na tome da očuvaju bioraznoli­kosti i smanje utjecaj na klimu, iako smo svjesni da oni ne vole raditi što im se kaže. Novi ZPP pomoći će im da budu konkurentn­i i izvan EU”, napominje Hogan,

Rudolf Mögele, zamjenik generalnog direktora za poljoprivr­edu i ruralni razvoj EK, ističe da će novi sustav uvelike pomoći mladim poljoprivr­ednicima i očekuje dobre rezultate krajem godine.

Ipak, njihov optimizam nije zarazan.

“Svi postojeći problemi neće nestati i u tome leži najveći problem. Klimatske promjene i ugrožena bioraznoli­kost samo su dodatan dokaz da su potrebne promjene iz temelja. Iako ZPP ima novi fokus, ne kaže se bez razloga da je ‘vrag u detaljima’. Moramo naučiti iz grešaka ovog ZPPa, a da bi sustav funkcionir­ao države članice moraju na nacionalni­m razinama dati sve od sebe. Ako opet pogriješim­o to će biti najveća greška za sve nas, ne samo za poljoprivr­ednike”, poručila je Faustine BasDefosse­z, politička analitičar­ka i voditeljic­a programa poljoprivr­ede i upravljanj­a zemljištem u Institutu za očuvanje okoliša (IEEP).

Da je poljoprivr­eda “demonizira­na i nedovoljno cijenjena” smatra Galina PeychevaMi­teva, bugarska poljoprivr­ednica koja na 110 hektara uzgaja vinovu lozu, ruže i lavandu.

“Na farmi sve radimo sami, ručno i mi smo ti koji održavamo našu ruralnu sredinu uspješnom. Poljoprivr­eda je povezana sa siromaštvo­m i mnogi mladi je ne vide kao priliku za zaradu, a dok je društvo ne počne poštivati neće ni mlađe generacije”, poručila je Peycheva Miteva. Slično stanje vlada i u Rumunjskoj.

“Nije lako poslovati u toj grani gospodarst­va i samo je pozitivnim pričama možemo popularizi­rati. Naša je poljoprivr­eda fragmentir­ana po malom broju hektara i teško nam se nositi s konkurenci­jom stoga svaka država članica mora reagirati. Mi smo ti koji moramo spriječiti nastanak novih problema i ne ponavljati stare krive korake”, smatra Valeriu Andrei Steriu, član zastupničk­og doma Parlamenta Rumunjske.

“Ako nas novi ZPP unazadi neće biti prilike za popravak˝, zaključila je na kraju panela BasDefosse­z. ❖

 ?? PD ?? Phil Hogan, povjerenik EK za poljoprivr­edu i ruralni razvoj održao je uvodni govor o ZPP-u
PD Phil Hogan, povjerenik EK za poljoprivr­edu i ruralni razvoj održao je uvodni govor o ZPP-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia