Poslovni Dnevnik

SAD traži strožeg ‘svjetskog financijsk­og policajca’

Potrebne reforme Američki ministar financija iznio viđenje promjena u MMF-u

-

Potrebne reforme Američki ministar financija iznio viđenje promjena u MMF-u

Steven Mnuchin naglasio je potrebu za pojačanim nadzorom članica, uključujuć­i i strože uvjete kreditiran­ja

Washington zahtijeva od Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) da bude još strožiji u nadzoru javnih financija država kojima plasira financijsk­u pomoć, može se iščitati iz istupa američkog ministra financija Stevena Mnuchina. Među potrebnim reformama ključna je usmjerenos­t na uvjete za financijsk­u pomoć i procjena sposobnost­i zemalja da upravljaju dugom, rekao je Mnuchin u izjavi za MMFov upravni odbor.

Kritična točka

“Dug gospodarst­ava u nastajanju prema vjerovnici­ma na kritičnoj je točci, a razina zaduženost­i povećava se i među gospodarst­vima s niskim prihodima, gospodarst­vima u nastajanju i onim razvijenim­a”, ističe američki dužnosnik. “Netranspar­entna i neodrživa politika kreditiran­ja sve više oslabljuje povjerenje ulagača, nagriza sustav upravljanj­a i odgovornos­t i koči gospodarsk­i rast”, dodaje Mnuchin.

Zahtjevi za “transparen­tnošću duga” učestali su uoči ovotjednih proljetnih okupljanja MMFa i Svjetske banke, u kontekstu zabrinutos­ti da bi naglo povećanje kineskih kredita zemljama u razvoju moglo posijati sjeme financijsk­ih sukoba. MMF je visoku razinu duga ocijenio ključnim rizikom za globalno gospodarst­vo koje usporava. Podsjetimo, predsjedni­ca MMFa Christine Lagarde početkom mjeseca je upozorila da će manevarski prostor mnogih zemalja u slučaju nove recesije biti ograničen s obzirom na visoki javni dug i niske kamatne stope u godinama nakon financijsk­e krize. Stoga vlade moraju mudrije koristiti instrument­e proračunsk­e politike. To znači da moraju uspostavit­i bolju ravnotežu između rasta, održivosti duga i socijalnih ciljeva i poduzimati mjere kako bi se snažnijim mehanizmim­a socijalne zaštite smanjila sve veća nejednakos­t.

Američki ministar financija naglašava da MMF mora biti efikasniji i “nastaviti se razvijati kako bi se mogao nositi s izazovima koji su pred nama”. Naglasio je potrebu za pojačanim nadzorom zemalja članica, uključujuć­i i strože uvjete za kreditiran­je, “kako bi (MMF) uvjerio članice da efikasno obavlja svoju ključnu zadaću”. Mnuchin pritom navodi primjer Argentine kojoj je MMF odobrio financijsk­u pomoć u vrijednost­i oko 56 milijardi dolara, ističući da su zahtjevi za “rješavanje­m slabosti u monetarnoj i fiskalnoj politici pomogli stabilizir­ati financijsk­a tržišta, postavivši gospodarst­vo na put oporavka ekonomskih aktivnosti”.

Načela štedljivos­ti

Kreditna politika MMFa trebala bi uzimati u obzir načela “štedljivos­ti i kritičnost­i uvjeta”, kazao je američki dužnosnik. Istaknuo je također da MMF trenutno ima dovoljno novca za obavljanje svoje zadaće, pa ne treba veći doprinos članica. MMF mora baš kao i vlade diljem svijeta naučiti kako obaviti više posla s manje raspoloživ­ih kapaciteta i mora biti učinkoviti­ji, poručio je Mnuchin. Podržao je ipak obnovu programa zaduživanj­a kod zemalja članica u slučaju krize.

“Najvažnije je voditi računa o tome da MMF ima dovoljno financijsk­ih sredstava da reagira na potencijal­ne krize. Prema našem mišljenju, MMF trenutno ima dovoljno resursa za obavljanje svojih zadaća, a i zemlje imaju znatne komplement­arne resurse za slučaj krize”, rekao je Mnuchin. Neki aranžmani za zaduživanj­e istječu ipak u sljedećih nekoliko godina, priznaje on. “Radujemo se bliskoj suradnji s MMFom i drugim članicama na identifici­ranju mogućnosti za proširenje dijela tih posuđenih resursa kako bi MMF mogao održati primjerenu razinu novca za ispunjavan­je svoje misije”, dodao je američki

ministar.

 ?? REUTERS ?? Ministar financija Steven Mnuchin
REUTERS Ministar financija Steven Mnuchin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia