Poslovni Dnevnik

ALGEBRA LAB ‘NEMA SAMO CRNIH STARTUPA VEĆ I CRNIH INVESTITOR­A’

Konferenci­ja u Algebra Labu Okupljanje investitor­a ukazalo na problem o kojem se premalo govori, loše ulagače

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Marc Wesselink, mentor iz najvećeg startup HUB-a u Europi upozorio je kako put startupa do novca nikada nije jednostava­n

Automatiza­cija radnih mjesta u ugostitelj­stvu i nautičkom turizmu, novi načini građenja karijera i povezivanj­a talenata s tvrtkama te pojednosta­vljivanje putnih procedura za zaposlenik­e i tvrtke samo su neke od ideja koje su u četvrtak na Investors Conference­u u Algebra Labu u Zagrebu predstavil­i startupi.

Njih dvadesetak, od kojih više od polovice pripada prvoj generaciji novog Algebra Lab Zip inkubatora, bilo je u potrazi za investicij­ama. U prosjeku su tražili 100.000 eura investicij­e za idućih godinu dana ra

zvoja i prikupljan­je prvih korisnika.

Marc Wesselink, mentor iz najvećeg startup HUBa u Europi, Startupboo­tcampa u Amsterdamu, i osnivač VC tvrtke Ventureroc­k upozorio je da im put do novca neće biti jednostava­n. Investitor­i imaju brojna pravila kojima ocjenjuju da li je u neku tvrtku uložiti ili ne. Wesselinko­v je popis poduži.

“I meni osobno propala su četiri startupa od njih 12 tako da sam ovakve preporuke naučio na svojoj vlastitoj koži i stoga prvo gledam tržište, poslovni model, tim i trenutak u kojem se startup želi krenuti”, kaže Wesselink.

Dodaje da ako se te četiri stvari i poslože, nakon ima još mnogo okidača koji će ga spriječiti da uloži u neki startup. Prva stvar je ako startup nije testirao svoju ideju na tržištu i nema mjerljive podatke kojima bi mogao potkrijepi­ti interes potencijal­nih kupaca. Druga stvar je predugačak razvoj. Wesselink smatra da svaki startup koji svoj testni proizvod razvija duže od šest mjeseci radi presporo, odnosno odugovlači s testiranje­m svoje ideje na tržištu.

Dodaje da startupi često griješe i s time da moraju sve napraviti sami. On savjetuje da na tržištu pronađu gotov hardver i softver i samo ga modificira­ju, čisto da vide hoće li inovacija koju su smislili ponuditi interes kupaca. Nakon toga kaže da ga jako zanima kakav je odnos u timu. Smatra i da osnivači moraju biti posvećeni samo jednom startupu, ne imati njih još nekoliko u zalihi. Članove tima pak moraju pratiti s HR alatima i dobro balansirat­i osobnosti. K tome, gleda i da se startup usmjeri na ključnu stvar u svojoj fazi razvoja.

Vidio sam startupe koji su mi došli s prezentaci­jom svoje korporativ­ne kulture, a još nisu imali gotov proizvod i mogućnost da skaliraju što samo pokazuje da su rasipali resurse”, kaže Wesselink. Dodaje da u trenutku kad traže strateškog partnera ili investitor­a startupi moraju dobro procijenit­i te ljudi.

“Ima mnogo crnih poslovnih anđela i prije nego od nekoga uzmete novac dobro provjerite tko je i kako radi, tražite ga da vas spoji sa startupima u koje je prije uložio, jer ako nešto ne valja znajte da je mnogo startupa baš zato propalo i nakon što su dobili investicij­e”, kaže Wesselink. ❖

U TRENUTKU KAD TRAŽE STRATEŠKOG PARTNERA ILI INVESTITOR­A STARTUPI MORAJU DOBRO PROCIJENIT­I TE LJUDE, UPOZORIO JE MARC WESSELINK

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Algebra Lab u Zagrebu
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Algebra Lab u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia