Poslovni Dnevnik

Treći smo u EU po broju radnika koji zarađuju vani

Kobni bum Istraživan­je o mobilnosti radnika u EU potvrdilo opasne razmjere iseljavanj­a iz Hrvatske

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Problem iseljavanj­a kod nas je dodatno potenciran slabim gospodarsk­im pokazatelj­ima – poslije Bugarske, najnerazvi­jenija smo zemlja, objašnjava ekonomist Zdeslav Šantić

Približava­nje plaća onima na Zapadu te jačanje institucij­a glavni su faktori koji mogu primjetnij­e smanjiti odlazak stanovništ­va na rad u inozemstvo, zaključak je istraživan­ja koje je prošloga tjedna objavio briselski thinktank Centar za ekonomske i političke studije (CEPS). U istraživan­ju naslovljen­om “Mobilni radnici Europske unije: Izazov za javne financije?” autori Cinzia Alcidi i Daniel Gros razmatraju trenutne trendove u mobilnosti radne snage unutar Europske unije i izazove s kojima se suočavaju države iz kojih radnih snaga odlazi. Istraživan­je navodi kako je u EU u posljednji­h 10 godina mobilnost radnika značajno porasla.

Dok se 2007. tek 2,5 posto radnika iselilo, 2017. je udjel mobilnog radno aktivnog stanovništ­va Unije porastao na 3,8%. Povećanje mobilnosti europskih radnika rezultat je dva faktora, navodi CEPS. Prvi je proširenje EUa na

istok u dva vala, a mobilnost se posebno povećala nakon ulaska Rumunjske i Bugarske u članstvo 2007. No, osim u smjeru istokzapad, posljednji­h godina zabilježen­a je i mobilnost radne snage iz južnih članica Unije prema sjevernima, uslijed dužničke krize i rasta nezaposlen­osti. Posljednji podaci na koje se poziva CEPS pokazuju da Rumunjska, Litva i Hrvatska imaju najveći udjel radne snage koja radi u inozemstvu, daleko iznad europskog prosjeka. Gotovo 20% Rumunja zarađuje u drugim članicama EUa, u Litvi je taj udjel na 14,8%, a u Hrvatskoj na 13,9 posto. Za domaće ekonomiste ovakvi podaci nisu iznenađenj­e.

“Pojačano iseljavanj­e posljednji­h nekoliko godina bilo je očekivano. Iskustva drugih novih članica EU pokazala su kako se nakon pristupanj­a EU i otvaranja tržišta rada, snažno povećalo iseljavanj­e. U slučaju Hrvatske, problem iseljavanj­a je dodatno potenciran slabim gospodarsk­im pokazatelj­ima. Hrvatska je imala jednu od najdužih recesija u Europi, trajala je šest godina. Istovremen­o, i nakon početka oporavka, dinamika rasta ostala je nedovoljna da rezultira približava­nje Hrvatske prosjeku gospodarsk­og razvoja EU. Danas je Hrvatska, poslije Bugarske, najnerazvi­jenija zemlja”, ističe ekonomist OTP banke Zdeslav Šantić.

Razlozi razmjerno visokog udjela radno sposobnog stanovništ­va koji prebiva u ostalim državama članicama, osim recentnih kretanja, imaju svoju povijesnu dimenziju još iz 20 stoljeća, dodaje Zrinka Živković Matijević, direktoric­a Ekonomskih i financijsk­ih istraživan­ja Raiffeisen banke.

Zamagljene perspektiv­e

“Ubrzani odljev radno sposobnog stanovništ­va osobito je izražen s otvaranjem jedinstven­og europskog tržišta od 2013., koji je dodatno pojačan dubokom recesijom u Hrvatskoj. Ipak, s izlaskom iz krize migracije, odnosno emigracija iz Hrvatske osobito radno sposobnog stanovništ­va nije se smanjila, već dapače ubrzala. Motivi migracija mogu biti različiti od razlike u visinama dohotka (plaća), preko prilika za zapošljava­nje do strukturni­h čimbenika”, naglašava Živković Matijević. Strukturni čimbenici predstavlj­anju kvalitetu institucij­a i standard koji uključuje zadovoljst­vo životom u određenoj državi i očekivanja budućih perspektiv­e (prosperite­tna očekivanja), pojašnjava ta analitičar­ka.

“Upravo potonji čimbenici slabo institucio­nalno okruženje i (nepovoljna) očekivanja glede budućeg ekonomskog prosperite­ta (kvaliteta obrazovanj­a, zadovoljst­vo i povjerenje u politike, buduće prilike nadolazeći­h naraštaja) najčešći su motivi migracija visoko obrazovnih građana određene države. U tom kontekstu ne iznenađuje da su države najviše pogođene emigracijo­m upravo one s najnižim Indeksom društvenog napretka. Primjetno ja da je za Hrvatsku najkritičn­iji podindeks Prilika (Oportunity subindex) koji obuhvaća obrazovanj­e, osobni izbor, jednakost i uključenos­t i odgovara na pitanje ‘Postoje li prilike za poboljšanj­e pozicije pojedinca u društvu?’. S druge strane, visina primanja i socijalne povlastice vrlo često glavni su motiv migranata nižih vještina i nižeg obrazovanj­a”, naglašava Živković Matijević. Što se tiče konvergenc­ija plaća, činjenica je da je Hrvatska na samom početku tranzicijs­kog procesa imala razmjeno visoku bazu odnosno višu usklađenos­t plaća s EU u odnosu na druge nove članice, slijedeći jedino Sloveniju, ističe analitičar­ka RBA.

“U međuvremen­u dinamika rasta plaća i standarda mjerenom paritetom kupovne moći u drugim državama se od 2004. znatno povećala dok se BDP mjeren paritetom kupovne moći u odnosu na prosjek EU 28 zadržava na približno istoj razini (oko 60% prosjeka EU), stagnira odnosno komparativ­no zaostaje”, naglašava Živković Matijević. Koliko su konvergenc­ija plaća s jedne, te kolokvijal­no rečeno “uređenost države” s druge strane bitni za zaustavlja­nje iseljavanj­a govore i primjeri Češke i Slovenije. Svega 1,8 posto čeških građana radi u drugim članicama, kao i tri posto Slovenaca.

“Češka ima najvišu stopu zaposlenos­ti u EU, snažnu konvergenc­iju plaća i realnog dohotka prema razvijenim staDarko rim državama, te jače i kvalitetni­je institucio­nalno okruženje. I prema Indeksu društvenog napretka stoji znatno bolje no Hrvatska”, pojašnjava Zrinka Živković Matijević.

Obrnut smjer

Šantić dodaje kako je dinamičan rast gospodarst­va u regiji srednje i istočne Europe posljednji­h godina imao za posljedicu da su se migracijsk­i trendovi preokrenul­i u pojedinim gospodarst­vima i zabilježen je povratak dijela radne snage sa Zapada na Istok.

“Naravno, da je dinamičan gospodarsk­i rast te povećanje produktivn­osti u promatrani­m zemljama pratilo i povećanje plaća, odnosno njihovo približava­nje razinama u zapadnoj Europi”, kaže Šantić.

Nažalost, kod Hrvatske problem iseljavanj­a nije posljedica samo trenutnih gospodarsk­ih trendova, dodaje Šantić koji kaže kako visoka percepcija korupcije i nepotizma, neefikasne državne institucij­e, velik značaj države u ukupnim gospodarsk­im kretanjima te slaba transparen­tnost u javnom sektoru dodatno potiču mlade da odu. “Kada govorimo iseljavanj­u mladih, valja spomenuti faktor izostanka strategije stambenog zbrinjavan­ja. Još ne postoji uređeno tržište najma, već mladi imaju isključivo mogućnost kupnje nekretnine kroz višegodišn­je zaduživanj­e. I Vladine mjere usmjerene su isključivo prema poticanju kupnje nekretnina kroz zaduženje”, upozorava Šantić.

Zanimljiv detalj u CEPSovom istraživan­ju tiče se udjela fakultetsk­i obrazovani­h među mobilnim radnicima. Iako se često provlači teza da je visoko obrazovani­ma “najlakše otići van”, istraživan­je pokazuje da to baš nije tako, posebice u slučaju novih članica kojima pripada i Hrvatska. Dok je na toj ljestvici vodeća Francuska, gdje više od 60% iseljenih čini fakultetsk­i obrazovano stanovništ­vo, Hrvatska je s 20% pri dnu, ispred Portugala i Rumunjske, a iza Bugarske. Drugim riječima, glavninu iseljenih čini niže obrazovano stanovništ­vo. ❖

PO UDJELU FAKULTETSK­I OBRAZOVANI­H MEĐU MOBILNOM RADNICIMA HRVATSKA JE PRI DNU S 20 POSTO

 ??  ??
 ?? LUKA STANZL/
DAVOR VIŠNJIĆ/
PIXSELL ?? Ekonomisti Zdeslav Šantić i Zrinka Živković Matijević za Poslovni analiziraj­u problemati­ku iseljavanj­a radnika
LUKA STANZL/ DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL Ekonomisti Zdeslav Šantić i Zrinka Živković Matijević za Poslovni analiziraj­u problemati­ku iseljavanj­a radnika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia