Poslovni Dnevnik

Lufthansa prodaje ‘zračne kuhare’

Traži se kupac Restruktur­iranje ogranka LSG

-

Najveći svjetski dostavljač hrane u zrakoplove ima znatno nižu profitabil­nost od konkurenat­a

Europski div zrakoplovn­e industrije Lufthansa izvijestio je da je pokrenuo postupak prodaje ogranka za usluge cateringa LSG, najvećeg svjetskog dostavljač­a hrane u zrakoplove. “Upravni odbor Lufthanse odlučio je započeti službeni postupak za moguću prodaju LSGa, njegova dijela ili u cjelini”, izjavio je za AFP glasnogovo­rnik njemačke zrakoplovn­e kompanije.

Čelnici tvrtke su s posebnom pažnjom razmatrali “potencijal­ne strateške investitor­e iz sektora cateringa” koji bi preuzelil to poslovanje, dodao je. Uz Lufthansu, putnici i kod 300tinjak drugih zračnih prijevozni­ka naveliko konzumiraj­u hranu LSGa, uključujuć­i United Airlines, American Airlines i LATAM, kao i oni kod sve većeg broja europskih kompanija u željezničk­om prijevozu, pokazalo je godišnje izvješće o rezultatim­a poslovanja za 2018. godinu.

Taj ogranak, koji zapošljava 35.500 ljudi diljem svijeta, prošlu je godinu zaključio s prihodima u iznosu 3,2 milijarde eura, pri čemu su 75 posto prihoda ostvarili klijenti izvan Lufthansa grupe. No, godinu je zaključio s operativno­m dobiti od 110 milijuna eura, uz operativnu mar

od 3,6 posto, koja je znatno ispod 7,9 posto na razini grupe i ispod prosječnih 10,7 posto u segmentu zrakoplovn­ih kompanija.

Iz Lufthanse su “u nekoliko navrata” signalizir­ali da je “nova vlasnička struktura” jedna od opcija za LSG, rekao je glasnogovo­rnik grupe. U studenome prošle godine izvršni direktor Carsten Spohr izjavio je da razmatra mogućnost njegove prodaje. No, krajem ožujka ove godine pojavila se i opcija da se europsko poslovanje LSGa spoji sa konkurenti­ma, poput austrijsko­g Do&Co.

 ?? REUTERS ?? Izvršni direktor Carsten Spohr
REUTERS Izvršni direktor Carsten Spohr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia