Poslovni Dnevnik

Gotovina američkih tvrtki počela se topiti, ali dug raste

Kompanije u SAD-u krajem 2018. držale 1,69 bilijuna dolara

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Tanji računi Kompanije u SAD-u krajem 2018. držale 1,69 bilijuna dolara

Novac je otišao na ulaganja, i podjelu dioničarim­a, dok su dugovanja dosegla 5,65 bilijuna dolara

Razdoblje nagomilava­nja gotovine na računima američkih kompanija došlo je kraju, iščitava se iz izvješća rejtinške agencije Moody’s, ponajviše zbog ulaganja u opremu i podjelu novca dioničarim­a. Prema podacima iz tog izvješća koje prenosi Moody’s, američke nefinancij­ske kompanije na raču

nima su krajem prošle godine držale 1,69 bilijuna dolara što je 15 posto manje nego krajem 2017. kada su kompanije “sjedila” na rekordnih 1,99 bilijuna dolara.

Prvi pad od 2007.

Pad iznosa gotovine prvi od 2007. kada je Moody’s počeo pratiti te podatke odražava veliku promjenu u financijsk­oj politici američkih kompanija izazvanoj poreznim rasterećen­jem iz 2017., snažnim ekonomskim rastom i golemim otkupima dionica. Pet kompanija s najviše gotovine Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Facebook snizile su svoje gotovinske zalihe za 111 milijardi dolara. Apple je krajem prošle godine držao 245 milijardi dolara što je 17 posto manje nego godinu ranije.

Međutim, Apple i dalje drži uvjerljivo najveći iznos gotovine, o čemu dovoljno govori Moody’sov podatak da je iznos njegove gotovine veći nego ukupna gotovina koju drže kompanije izvan tehnološko­g sektora. Pozitivan znak za američko gospodarst­vo jest što je za dio smanjenja gotovine najzaslužn­ija ulaganja u kapitalnu imovinu koja su porasla 12 posto na rekordnih 851 milijardu dolara.

Appleov povrat

Neto otkupi dionica (kupnja dionica umanjena za izdavanje dionica) koji su se u godinu dana udvostruči­li na rekordnih 467 milijardi dolara. Samo su tehnološke kompanije u otkupe dionica utrošile

260 milijardi dolara. Primjerice, Apple je lani dioničarim­a na taj način vratio 71 milijardu dolara, više nego dvostruko od Oraclea, prvog pratitelja.

Analitičar­i Moody’sa ističu kako su otkupi dionica ubrzali nakon porezne reforme Trumpove administra­cije. Naime, kompanije se potiče da vrate novac koji drže na inozemnim računima. Međutim, očekuje se da će ove godine dinamika otkupa dionica oslabiti. Nakon podjele dioničarim­a, najviše novca, točnije 405 milijardi dolara, kompanije su utrošile na akvizicije.

Iznos utrošen na preuzimanj­a za 15 posto je viši nego godinu ranije. Kako se topi gotovina, tako raste zaduženost. Moody’s je objavio kako su krajem prošle godine dugovi korporativ­ne Amerike dosegnuli 5,65 bilijuna dolara što je

80 milijardi dolara više. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia