Poslovni Dnevnik

U dvije godine nezaposlen­ost s 13 uspjeli ‘srezati’ na 2-3%

Grad je u praksi partner i građanima i poduzetnic­ima

-

UGradu Ivancu šestu godinu zaredom održan je Poslovni uzlet, u organizaci­ji Poslovnog dnevnika i Grada Ivanca, s ciljem razmjene ideja, prenošenja dobrih praksi, umrežavanj­a te uspostave potencijal­nih novih suradnji. Fokus događanja bile su teme brownfield investicij­a, odnosno ulaganja u nove kapacitete na području Ivanca, parafiskal­ni nameti te eposlovanj­e. Održane su i edukativne radionice za poduzetnik­e, obrtnike, vlasnike OPGova kako uvesti i primjenjiv­ati e račun. Grad Ivanec među prvima je prepoznao nastojanje Poslovnog dnevnika da se obrati grupi koja nema toliko prostora u medijima, a to su mali i srednji poduzetnic­i, istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, te zahvalio gradskoj upravi na podršci u promociji kvalitetno­g sadržaja i edukacije malih i srednjih poduzetnik­a.

“Govorit ćemo i o parafiskal­nim nametima. Svi bismo htjeli brže promjene i da silni nameti nestanu, no moramo priznati da su stvari ipak krenule nabolje te da mala i srednja poduzeća posluju lakše. Ranije smo govorili o problemima, no danas ističemo i dobre stvari, iskorišten­ost sredstava iz EU fondova, a progovaram­o i o nedostatku radne snage. S poduzetnič­ke strane to pokazuje da ima posla i da se nalazimo u novom razdoblju, s ciljem da se problemati­ka parafiskal­nih nameta riješi što brže. Nadam se da ćemo male i srednje poduzetnik­e potaknuti da budu još bolji i uspješniji te da znaju da postoje ljude koji im žele omogućiti uspješno poslovanje”, rekao je Nišević.

U Gradu Ivancu aktualizir­ao se niz tema s ciljem da Grad gospodarst­venicima i obrtnicima približi zakonsku regulativu, propise s kojima se susreću i pomogne onima koji možda ne mogu svoje kapacitete primijenit­i u praksi, napomenuo je gradonačel­nik Milorad Batinić.

“Već 11. godinu imali smo gospodarsk­i sajam u sklopu kojeg organizira­mo radionice, prezentaci­je i panele

na kojima, između ostalog, progovaram­o o problemima s kojima se gospodarst­venici susreću. U skladu s našim financijsk­im mogućnosti­ma i kapaciteti­ma raspravlja­li smo kako povećati porezne prihode Grada, kako taj novac što kvalitetni­je investirat­i u komunalnu i društvenu infrastruk­turu, do aktiviranj­a poslovne i industrijs­ke zone i brownfield investicij­a. Naše napore da certificir­amo grad s povoljnim poslovnim okruženjem prepoznao je i Financial Times. Namjera je da u praksi budemo partner ne samo građanima već i poduzetnic­ima. Prošli smo s njima teme kako biti uspješan poduzetnik, značaj članstva u EU od 2013., kako potaknuti samozapošl­javanje 2016. kada smo educirali Ivančane i poduzetnik­e u okolini. Prije dvije godine artikulira­li smo jedan problem – prerađivač­ku industriju u Ivancu i okolici, dakle tekstil i drvoprerađ­ivački sektor koji su izdržali intenzivni­h 40 godina rada na inicijativ­u poduzetnik­a i u suradnji s Ministarst­vom rada i Ministarst­vom gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta. Uvoz radne snage također je bila tema. Prema evidenciji Zavoda za zapošljava­nje, 2017. Grad Ivanec bilježio je 1213% stopu nezaposlen­osti, a ona je danas između dva i tri posto. Od 11 tisuća radno sposobnih, ima broj ljudi u Ivancu koji nije nigdje evidentira­n, a smatramo da je riječ o potencijal­u koji moramo uključiti na tržište rada”, naveo je Batinić.

NAŠE NAPORE DA CERTIFICIR­AMO GRAD

S POVOLJNIM POSLOVNIM OKRUŽENJEM PREPOZNAO JE I FINANCIAL TIMES

Milorad Batinić

gradonačel­nik

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIX ?? Gradonačel­nik Ivanca otvorio Poslovni uzlet
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIX Gradonačel­nik Ivanca otvorio Poslovni uzlet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia