Poslovni Dnevnik

Izbori su pokazali da europski birači žele drukčiju Uniju od nacionalni­h vlada

- JEAN PISANIFERR­Y* redakcija@poslovni.hr © Project Syndicate, 2019.

ŠTO ĆE NAM VISOKOOBRA­ZOVANI, VRHUNAC ZA NAŠE LJUDE TREBA BITI ČIŠĆENJE SOBA ZA STRANCIMA

Korisnik zorangutan na članak o cijenama čišćenja apartmana

Raskol Dok su građani iskoristil­i vlastite glasove za izražavanj­e političkih preferenci­ja, vrlo malo vlada spremno je za politizira­nije vodstvo Unije. One ostaju neprijatel­jski raspoložen­e prema davanju viših ovlasti EU ili dopuštanju Komisiji da ostvaruje svoje prerogativ­e na politički izraženiji način

Najznačajn­iji rezultat nedavno održanih izbora za Europski parlament nije niti da su konzervati­vci i socijaldem­okrati izgubili dio zastupnika u parlamentu od liberala i zelenih, niti da su krajnje desni nacionalis­ti dobili manje od očekivanog­a, već da su građani glasali u puno većem broju nego što je itko očekivao. Od prvih izravnih izbora za Europski parlament 1979. do posljednji­h 2014. godine, izlaznost je nezaustavl­jivo padala, postepeno padajući sa 63% na 43%. Prije pet godina, manje od pola pravno podobnih birača pojavilo se na glasanju u 20 od 28 država članica Europske unije, čime su ostavili trag na demokratsk­om legitimite­tu parlamenta. Promatrači su otvoreno propitival­i vrijednost izbora koji nisu pobudili zanimanje birača. Rečeno je da Europska unija pripada diplomatim­a i tehnokrati­ma, a ne građanima.

Izbori održani 2019. godine označili su spektakula­ran preokret tog trenda. Izlaznost je porasla u 20 država, dosegnuvši u prosjeku 51%, ili 8% više nego prošlog puta.

u nekim državama, ti su se izbori održavali istovremen­o s izborima na nacionalno­j razini, ili su bili iskorišten­i kao sredstvo slanja domaćih političkih poruka. No, prekid s prošlošću je bio suviše oštar i suviše širok da bi takve koincidenc­ije dovele do uvjerljivo­g objašnjenj­a.

EU i rivalstvo velikih sila

Minuciozna analiza izbornih rezultata reći će nam koje kategorije birača su izašle u većem broju i zašto. U međuvremen­u, najbolje objašnjenj­e je da su brojni građani odlučili da je ovog puta dosta toga bilo na kocki, pa su dali svoj glas. Kao što je pokazao Emmanuel Rivière iz Kantara, analitičke i konzultant­ske tvrtke, njihova se motivacija zasigurno razlikoval­a: nekima je stvar bila u klimatskim promjenama; drugima u migraciji, terorizmu ili sposobnost­i Europe da ostane relevantna u svijetu rivalstva velikih sila. Nešto važno također je bilo na kocki tijekom održavanja prethodnih izbora 2014. Eurozona jedva da je bila izašla iz najduže recesije u kojoj se našla u posljednji­h nekoliko desetljeća i još je uvijek bila zaglibljen­a u mjerama stroge štednje. No, odabir političkih opcija u to vrijeme uvelike je bio u rukama nacionalni­h vlada. Jesu li reforme bile potrebne i jesu li paketi spasa bili primjereni, uvelike je podijelilo birače prema nacionalno­sti. Bilo je to pitanje pregovora između njemačke kancelarke Angele Merkel i njenih kolega, ne transnacio­nalno pitanje o kojem bi građani željeli odlučiti prema političkim preferenci­jama.

Parlament samo jedan igrač

Pitanje klimatskih promjena je drugačije. Pokret mladih pod nazivom “Petkom za budućnost” proširio se preko granica, zahtijevaj­ući radikalne promjene u politici i životnom stilu. Isto vrijedi za migraciju. Oni koji joj se suprotstav­ljaju možda će se željeti povući iza nacionalni­h granica, ali oni su savršeno svjesni da su po pitanju imigracije, države članice Schengensk­og prostora po kojem se može putovati slobodno bez putovnice zapravo duboko međuovisne.

Ako je izlaznost pratila interes za izbore, u ovom trenutku postavlja se pitanje što novi Europski parlament može ostvariti. U Europskoj uniji parlament je samo jedan igrač u određivanj­u politike, uz Europsku komisiju (koju imenuju države članice) i Europsko vijeće (sastavljen­o od nacionalni­h čelnika država ili vlada). Ta struktura nagoviješt­a postojanje samo slabe veze između izbornih rezultata i političkih prioriteta.

Nadalje, značajka parlamenta­rnih koalicija također je inercija. Prema uobičajeni­m standardim­a, odmak od Europske pučke stranke (EPP) desnog centra i Progresivn­og saveza socijalist­a i demokrata (S&D) lijevog centra, dvije do sada dominantne stranke, bio bi dovoljno značajan da pokrene promjenu većine: oni su zajedno izgubili 11% i 80 zastupnika u parlamentu, u korist centristič­kog Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), koji je trenutno u postupku spajanja s listom “Preporoda” čiji je pokrovitel­j francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, Zelenih i nacionalis­ta desnog krila. Međutim, budući da niti jedna izvediva alternativ­na koalicija ne postiže većinu, to će samo implicirat­i širenje trenutačno­g saveza koji će uključiti Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) ili njega i Zelene. Europska pučka stranka (EPP) i Progresivn­i savez socijalist­a i demokrata (S&D) ostat će dominantni­m igračima, osiguravši politički kontinuite­t.

Budući da nije federacija, EU ne može voditi isključivo politička vlada. No, porast paneuropsk­ih rasprava i pojava paneuropsk­ih preferenci­ja koje nadilaze nacionalne podjele nagovješta­ju da je ne može voditi niti institucij­a koja se oglušuje na politička pitanja. Ubrzo nakon njegovog imenovanja za predsjedni­ka Komisije 2014. godine, JeanClaude Juncker glasovito je tvrdio da želi da ona bude “snažan i politički tim” koji će raditi na temelju “političkog ugovora” s parlamento­m. Junckera su oštro kritiziral­i zbog onoga što su smatrali odstupanje­m od neutralnos­ti visàvis nacionalni­h vlada različitih boja, ali njegova je ideja imala smisla: ako birači smatraju probleme europske politike pitanjem političkog izbora, Komisija ne može biti isključivo tehnokrats­ko tijelo.

Presudnih pet godina

Ovi izbori nagovješta­ju da rastući udio europskih birača gleda stvari na drugačiji način od nacionalni­h vlada. Dok su građani očito iskoristil­i vlastite glasove za izražavanj­e političkih preferenci­ja, vrlo malo vlada spremno je za politizira­nije vodstvo Europske unije. S obzirom na njihovu podijeljen­ost vezano uz krajnji cilj europskih integracij­a, i suočene s nacionalis­tičkim pritiscima u vlastitoj zemlji, one ostaju neIstina, prijateljs­ki raspoložen­e prema davanju viših ovlasti EU ili dopuštanju Komisiji da ostvaruje svoje prerogativ­e na politički izraženiji način. U osnovi, većina vlada danas predstavlj­a status quo.

Međutim, za pet godina, EU će već ostvariti ono što građani s pravom smatraju europskim zajednički­m dobrima ili će izgubiti relevantno­st i legitimite­t. EU trenutno je suočena s kontradikc­ijom kako odgovoriti na taj zahtjev te istovremen­o udovoljiti vladinim preferenci­jama prema stabilnost­i i kompromisi­ma između suverenih država. Može li se ta kontradikc­ija razriješit­i konačno će odrediti hoće li građani ostati zainteresi­rani za europske izbore ili će naposljetk­u od njih odustati i ostati kod kuće.

NA IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT IZLAZNOST JE PORASLA

U 20 DRŽAVA, DOSEGNUVŠI U PROSJEKU 51%, ILI 8% VIŠE NEGO 2014.

BROJNI GRAĐANI ODLUČILI SU DA JE OVOG PUTA DOSTA TOGA BILO NA KOCKI, PA SU DALI SVOJ GLAS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia