Poslovni Dnevnik

Izvoznici su najbolji dio g

Hrvatske perjanice Iako tek 15 posto hrvatskih poduzeća izvozi, zapo

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Zabrinjava deficit u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni roba, pogotovo sa zemljama EU koji doseže oko 8,5 milijardi eura te činjenica da uvozimo složenije proizvode, a izvozimo jednostavn­ije

Hrvatska bilježi rast od BDPa od 3,9 posto, što je najviše u EU u prvom kvartalu, a čemu je dobrano pridonio i izvoz – posebno na pet ključnih tržišta zapadne Europe i regije, rečeno je na 14. konvenciji hrvatskih izvoznika (HIZ) koja se u srijedu održala u Zagrebu. U sklopu konvencije dodijeljen­e su po dvanaesti put i nagrade Zlatni ključ kao priznanje izvrsnosti najuspješn­ijim hrvatskim izvoznicim­a. Darinko Bago, predsjedni­k HIZa, ujedno i prvi čovjek značajnog hrvatskog izvoznika Končar grupe, govorio je na skupu o ulozi izvoza u modernoj gospodarsk­oj politici.

Bago je istaknuo da su izvoznici najbolji dio hrvatskog gospodarst­va, napomenuvš­i da tek 15 posto hrvatskih poduzeća izvozi, ali zapošljava­ju 52 posto od svih radnika, u investicij­ama sudjeluju sa 64 posto, a ostvaruju 67 posto ukupnih prihoda i 68 posto dobiti. Dodao je i da u protekle dvije godine hrvatski izvoz slijedi rast BDPa, odnosno da se situacija po tom pitanju popravila te da se zaustavio pad iz prijašnjih godina. Požalio se, međutim, na deficit u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni roba, pogotovo sa zemljama EU koji doseže oko 8,5 milijardi eura.

Globalna kretanja

Posebno je ukazao na deficit koji Hrvatska ima u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni prehramben­im proizvodim­a, dok je drvnu, metaluršku i kožnu industriju označio kao neke od industrija koje ostvaruje suficit.

“Uvozimo složenije proizvode, a izvozimo one jednostavn­ije – što nije isto ništa novo. Imamo snažan izvoz usluga – turizam. Tu smo iznad prosjeka EU i imamo pozitivnu bilancu s većinom zemalja Unije”, ističe Bago. Kao jedan od najvećih problema vidi sve veći manjak radnika i činjenicu da automatiza­cija globalno zatvara pojedina radna mjesta. Bago se dotaknuo i nekih globalnih problema s kojima se susreću gospodarst­venici: prije svega su to protekcion­izam i državni intervenci­onizam. Nositelji prvog problema su SAD i Kina, dok se državni intervenci­onizam odnosi na državne potpore u ključnim industrijs­kim i izvoznim sektorima a što je već niz godina realnost u praksi naprednih ekonomija i brzorastuć­ih ekonomija u razvoju. To što Hrvatska ne pripada ni jednoj od navedenih grupa zemalja nije slučajno, niti je isključivo rezultat nespremnos­ti na promjene i otpora javnosti prema njima. Upravo suprotno, ekonomsko zaostajanj­e i otpor prema strukturni­m reformama posljedica su i odgovor na višedesetl­jetne loše ekonomske politike, krivo usmjerene potpore i lošu strukturu ekonomije u kojoj je zanemare

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia