Poslovni Dnevnik

Izvozimo vrlo malo znanja i po tome smo među najgorima u Uniji

Glavni izazovi izvoznih tvrtki Usporavanj­e trgovinske liberaliza­cije i rast protekcion­ističkih mjera

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Hrvatska je profitiral­a ulaskom u Europsku uniju, iskoristil­a prilike koje pruža specijaliz­acija, a gospodarst­vo je bitno otvorenije

Izvoznici su danas suočeni s usporavanj­em liberaliza­cije i rastućim protekcion­izmom u svijetu, istaknula je zamjenica guvernera središnje banke Sandra Švaljek u uvodnom izlaganju panel diskusije o ulozi izvoza u modernoj ekonomskoj politici.

“Hrvatska je profitiral­a ulaskom u Europsku uniju, iskoristil­a prilike koje pruža specijaliz­acija, a gospodarst­vo je bitno otvorenije nego prije što je primjetno i kod ostalih novih članica. No, kako Hrvatska postaje sve otvorenije gospodarst­vo to ujedno govori i kakve su hrvatske mogućnosti odnosno ne može se podlijegat­i protekcion­izmu već uvijek izlaz tražiti u još većoj otvorenost­i”, kazala je Švaljek.

Najava trgovinsko­g rata

“Usporavanj­e trgovinske liberaliza­cije i rast protekcion­ističkih mjera danas predstavlj­aju izazov izvoznim tvrtkama. Protekcion­izam će imati negativne efekte, no oni ne nastupaju isključivo putem trgovinski­h kanala već kroz povećanje neizvjesno­sti i smanjenje povjerenja što uništava rast”, istaknula je Švaljek u prezentaci­ji. Zbog najava trgovinsko­g rata i protekcion­izma pao je volumen trgovine što je pogodilo Europu u kojoj je 2018. donijela naznake nove krize, a usporavanj­e je zabilježio i globalni rast. “Izvozni sektor Hrvatske i CEE regije osobito je osjetljiv na kretanja eurozone. Sve što osjeća EU osjetit će i hrvatski izvoznici, stoga ne iznenađuje primjetno usporavanj­e rasta izvoza i kod RH i novih zemalja članica”, rekla je Švaljek.

Osim slabljenja kanala inozemne potražnje, problem je što Hrvatska izvozi vrlo malo znanja, srednje i visokotehn­oloških proizvoda, ali i usluga. Udio proizvoda u koja su ugrađena visoka znanja u ukupnom robnom izvozu doseže 40 posto i po tom pitanju su samo tri nove članice Unije gore od Hrvatske, Litva, Latvija i Bugarska. Realnost je daleko gora kod izvoza usluga; s obzirom na to da se oslanjamo na turizam, po udjelu izvoza znanjem intenzivni­h usluga s ni 20 posto Hrvatska je neslavna rekorderka u Europskoj uniji, uvjerljivo zadnja.

Premda je udio turizma u izvozu usluga pao u pet godina od ulaska u članstvo sa 73 posto na današnjih 70 posto, tek 9 posto izvoza otpada na usluge prijevoza, 4 posto na računalne i IT usluge te 12 posto na kategoriju ostalih digitalno isporučivi­h usluga.

Izvozni sektor Hrvatske i CEE regije osobito je osjetljiv na kretanja eurozone

Stabilan tečaj kune

Brojke koje ocrtavaju izvoz već na prvu ilustriraj­u da je problemati­ka izvoza daleko kompleksni­ja od samog pitanja tečaja na koje se u svaka rasprava, prije ili kasnije, svede. No, monetarna politika “odradila” je svoje, poručila je Švaljek ispred Hrvatska narodne banke. HNB provodi politiku stabilnog tečaja kune prema euru, osigurava visoku kunsku likvidnost, a u idućem koraku na horizontu je uvođenje eura. Zajednička valuta izvoznicim­a će umanjiti rizike i neizvjesno­st tečajnih kolebanja, a potencijal­no otvara put daljnjem smanjenju kamatnih stopa.

“Vladine politike mogu utjecati na izvoz, posebno na nizak udio znanja koji imamo u izvozu ako su usmjerene na ljudski kapital. Danas je reforma obrazovanj­a od presudnog značaja da nam djeca budu konkurentn­a na tom otvorenom europskom tržištu, ali treba raditi i na cjeloživot­nom obrazovanj­u odraslih i to tako da obrazovanj­e ne bude samo sebi svrhom već da bude u službi gospodarst­va”, zaključila je Švaljek. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia