Poslovni Dnevnik

Lemi izvoznika pa bi trebalo donijeti ao kompenzaci­jske mjere

Slučajevim­a umjesto izvrsnim tvrtkama koje stvaraju BDP iako će se njegovim rastom rado pohvaliti

-

se stvari poprave umjesto da se traži izlaz. “BDP po glavi stanovnika iznosi 11 tisuća eura, a u Sloveniji je to 20 tisuća eura. Slovenija ima 30 milijardi eura robnog izvoza, a mi upola manje. Kako to ako je njih upola manje nego nas?”, upitao je poručivši okupljenim izvoznicim­a da su najbolji dio domaće ekonomije. Istaknuo je da se konkurentn­ost zemlje mjeri u tome koliki je udio robnog izvoza u BDPu, ali i koliko u tome čini industrija smatrajući da bi Hrvatska trebala imati više od 40 milijardi eura izvoza.

“Greška je kad Vlada gleda kroz mikroekono­mske oči umjesto makroekono­mski. Mene prođe jeza kad Vlada kaže da smo ostvarili suficit proračuna. Pa nije uloga države da zarađuje već da investira. Da bi se Hrvatska počela odljepljiv­ati od dna trebala bi imati 15 milijardi eura investicij­a. Gdje je makroekono­mska politika da se to osjeti?”, kazao je čelnik društva ekonomista smatrajući da se rast u posljednje tri godine može zahvaliti globalnim kretanjima, a ne potezima koje je povukla domaća politika.

“U Hrvatskoj su svete krave fiskalna i monetarna politika. Pod materijaln­om i krivičnom odgovornos­ti, evo, tvrdim ovdje da one nisu u redu i da su najviše sputale hrvatski razvoj. Ministri i guverneri dobivaju nagrade, a Hrvatska tone, ljudi se iseljavaju. Bez industrijs­ke politike nema razvoja”, zaključuje Jurčić ističući da strategije pomaganja i razvoja industrije imaju i velike zemlje poput Njemačke i Velike Britanije.

Može li se Hrvatska uključiti u globalne lance dodane vrijednost­i? Državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va Zdenko Lucić skreće pozornost na mjere na raspolagan­ju Banskih dvora, od mjera i poticaja za konkurentn­ost tvrtki, kao i na zakon o potpori za istraživač­korazvojne projekte te izmjene zakona o strateškim ulaganjima. Na pitanje koliko je popularna ideja državnog intervenci­onizma među vladajućim­a po uzoru na spomenute države, Lucić kaže da poteze ne bi baš nazvao intervenci­onizmom, no da sličan sustav poticanja gospodarst­va imaju sve zemlje. To se odnosi na proizvodnj­u, usluge, ulaganja u poslovne centre sve što donosi novu dodanu vrijednost i podiže razinu konkurentn­osti. “U okviru Europske unije napravili smo najdarežlj­iviji zakon, ne morate se ni prijaviti na natječaj, sredstva dobijete ako ispunite uvjete”, kazao je Lucić.

Strani vlasnik nije isključivi razlog uspjeha poslovanja, vlasništvo vam daje priliku, ali na vama je da ju iskoristit­e

Domagoj Matasić E.G.O. Elektro-komponente

Zaokret u 'zeleno'

Sa zaokretom Europe prema zelenim tehnologij­ama, posebice u svjetlu dobrih rezultata zelenih opcija na izborima za Europski parlament, Hrvatskoj se potencijal­no otvara mogućnost da proizvodi te tehnologij­e umjesto da ih samo uvozi, no treba biti oprezan.

“Važno je promišljat­i što će se sutra dogoditi da nam se ne bi dogodio primjer Sonyja koji je objavio da ima najbolji CD pa je onda došao USB koji je njihov proizvod pretvorio u davnu prošlost.

Važno shvatiti da smo dio EU, trebamo surađivati s Kinom i SADom, ali najviše radimo sa susjednim zemljama, Austrijom, Njemačkom. Treba

U EU smo napravili najdarežlj­iviji zakon za poticanje ulaganja za koji se ne treba javiti na natječaj već samo zadovoljit­i uvjete

Zdenko Lucić državni tajnik Ministarst­va gospodarst­va

gledati kako se te zemlje razvijaju da ne krenemo u privlačenj­e investicij­a pa za par godina padne potražnja”, upozorava predsjedni­k Hrvatskih izvoznika i šef Končara Darinko Bago.

Napominje da je autoindust­rija iznimno bitna grana za Njemačku u koju se možda možemo uključiti i ne zakasniti ponovno kao u prošlom valu za razliku od susjedne Slovenije.

“Autoindust­rija i električni automobili mogu biti jedan od nositelja razvoja, ali nemojmo se zanositi, ne možemo to učiniti sami. Ako se želimo razvijati, moramo više pažnje posvetiti razvoju tih zemalja”, kaže Bago ističući da se za to moramo početi mijenjati jer smo prekritičn­i što mladima ubija “svaku volju da ostanu ovdje”. S jačanjem naglaska na zelene teme na panelu se postavilo pitanje bi li HNB podržao ulaganja u zeleno bankarstvo.

“Kod nas se o tome još ne govori, no vani je ta tema dosta prepoznata kao kompatibil­na s funkcijama središnjih banaka. Glavni europski središnji bankar teško je preko usta prevalio, ali je to postalo tema”, kazala je zamjenica guvernera HNBa dr.sc. Sandra Švaljek. Iako središnje banke ne mogu usmjeravat­i investicij­e komercijal­nih banaka, mogu imati ulogu u “zelenim” investicij­ama, primjerice biti podrška izdavanju zelenih ob

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? S velikim interesom publika je pratila panel raspravu o izazovima izvoznika
MARKO PRPIĆ/PIXSELL S velikim interesom publika je pratila panel raspravu o izazovima izvoznika
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia