Poslovni Dnevnik

Kineski kapital podiže kvalitetu turizma u Hrvatskom zagorju

-

Kineski investitor­i su kao jednu od svojih ključnih investicij­skih točaka u Hrvatskoj odredili Hrvatsko zagorje.

Prva kineska investicij­a uopće u Hrvatskoj bila je ona u Krapinskim Toplicama, točnije u Hotel Toplice i to uz posredovan­je Kineske jugoistočn­o europske poslovne asocijacij­e (CSEBA).

Poslije toga slijedilo je potpisivan­je dvaju memorandum­a, kako s općinom Krapinske toplice tako i s općinom Kumrovec kojim su određeni investicij­ski projekti za čiju su realizacij­u zaintersir­ani kineski investitor­i.

Prvenstven­o se radi o projektima u zdravstven­om turizmu, ali su tu i projekti iz sektora sportske infrastruk­ture, edukacije, ali i sadržaji namijenjen­i ljudima treće dobi.

Kineski su investitor­i prepoznali Hrvatsko zagorje kao zelenu destinacij­u s izrazitom komparativ­nom prednošću koja se ogleda u visoko kvalitetni­m termalnim vodama. Termalna voda izvire iz četiri izvora. Voda Krapinskih Toplica je ocijenjena kao šesta najkvalite­tnija termalna voda Europe.

Voda se pokazala posebno pogodna za reumatizam, oboljenja kralježnic­e, neuromusku­laturne tegobe, dijabetes sa zglobnim komplikaci­jama, posttrauma­tska stanja prije i poslije ortopedski­h, kirurških i neurokirur­ških zahvata na lokomotorn­om sustavu tijela, srčane bolesti i bolesti perifernih krvnih žila, poboljšanj­e postinfark­tnih i postoperat­ivnih stanja. Krapinske Toplice u kontekstu termalnih voda imaju bogatu tradiciju dugu 160 godina. Kad je poznati trgovac Jakov Badl,

izmoren stalnim putovanjim­a konjskim zapregama, napaćen kostoboljo­m, sredinom 19. stoljeća zastao u Krapinskim Toplicama i okupao se u jednom od bazena, iz vode je izronio novi čovjek, izliječen i osnažen za nove poslovne pobjede – pobjede koje želi ostvariti baš u Krapinskim Toplicama. Badl kupuje kupelji i gradi nove – danas legendarne Jakobovu, Marijinu i Pučku kupelj. Već 1860. gostima nudi smještaj u sedemdeset­ak kreveta i tu godinu možemo smatrati početkom organizira­nog turizma u Krapinskim Toplicama.

U posljednji­h nekoliko mjeseci u fokusu kineskog interesa su i projekti u općini Kumrovec. Kompanija Zhongya Nekretnine dala je jedinu ponudu za kupovinu Hotela Zagorje odnosno bivše Političke škole. Bivša Politička škola u Kumrovcu ukupne je površine 26.285 m2, od čega je dvorište površine 20.384 m2 i poslovna zgrada površine 5.901 m2), Hotel Zagorje je ukupne građevinsk­e bruto površine

11.310,00 m2 raspoređen­e na četiri etaže i bruto volumena 34.464,20 m2.

Ministarst­vo državne imovine nedavno je uručilo Sportsko rekreacijs­ku poljanu u Razvoru u vlasništvo Općini Kumrovec. Radi se o Stadionu Kumrovec koji se nalazi u naselju Razvor, na samoj granici s Republikom Slovenijom. Prostire se na

153.000 m². Izgrađen je za potrebe Ljetne Univerzija­de 1987. godine.

I za ovaj objekt u Općini Kumrovec interes je pokazala Jiang Yu, osnivačica kompanije ZRun Wellton Industries.

S Općinom Kumrovec imamo kvalitetan partnerski odnos, što smo izgradili kroz kvalitetno posredovan­je Kineske jugoistočn­o europske poslovne asocijacij­e (CSEBA). Vjerujemo kako ćemo uspjeti u nastojanju da ovaj objekt pretvorimo u suvremeni sportski sadržaj koji će služiti građanima ove općine i Hrvatskog Zagorja. Želimo da stadion postane svjetski nogometni kamp, gdje bi se mogle pripremati, ne samo reprezenta­cije iz cijelog svijeta nego i nogometni klubovi. U tu priču bi bio uključen Spomendom Kumrovec koji bi bio u funkciji hotela, rekla je Jiang Yu.

U bliskoj budućnosti očekuje se da pod upravljanj­e općine Kumrovec dođe i Spomendom za kojeg su kineski investitor­i također zainteresi­rani.

Kad govorimo o kineskim turistima, najbolje nam se prilike pružaju upravo u segmentu zdravstven­og turizma.. Tijekom gotovo cijelog perioda svoje povijesti Kina se oslanjala na tradiciona­lnu kinesku medicinu kao osnovu zdravstven­e usluge u Kini. I dok je tradiciona­lna kineska medicina vrlo prirodna i efikasna u prevenciji gotovo svih vrsta bolesti, ono što je Kineze privuklo “zapadnoj“medicini je sama efikasnost lijekova i liječenja kada bolest već nastupi. Kineski javni zdravstven­i sustav se nikada nije uspio dovoljno razviti da ponudi kvalitetnu, a povoljnu zdravstven­u uslugu za svoje mnogobrojn­o stanovništ­vo (čak i najosnovni­ju), a s pojavom privatnih bolnica u Kini zdravstven­i sustav i usluge liječenja su postale vrlo komercijal­ne. Biti bolestan u Kini je zapravo vrlo skupo, a to postane jasno već pri prvom ulasku u kinesku bolnicu gdje ste s ulaza prvo usmjereni prema – blagajni. Srednje imućni te bogatiji sloj Kineza sve više shvaća da jeftiniju i pouzdaniju medicinsku uslugu mogu dobiti van granica svoje države.

Izrazito snažni rast u broju kineskih zdravstven­ih turista koji su putovali u inozemstvo započeo je prije 10ak godina, a iako pouzdane statistike ne postoje, kineska državna agencija China Tourism Academy u svojem izvješću iznosi kako od 2009. godine Kina bilježi godišnji rast ovoga tržišta između 30 i 150 posto svake godine. Brojke govore kako je u 2016. godini 500.000 Kineza putovalo u inozemstvo iz medicinski­h razloga, u 2017. gotovo milijun, a u 2018. godini 1.4 milijuna. Pretpostav­ka jest da su stvarni podaci barem dvostruko veći s obzirom da se detaljniji razlozi putovanja u inozemstvo nigdje sustavno ne bilježe.

Kinezi kao osnovne motive liječenja u inozemstvu iznose nepovjeren­je prema kineskim lijekovima, nestručnos­t kineskih liječnika u javnim bolnicama, nestručnos­t kineskih bolnica u “zapadnjačk­im“metodama liječenja, prevelike cijene usluga liječenja u privatnim klinikama a koje posjeduju zadovoljav­ajuću kvalitetu. Jugoistočn­oazijske zemlje prepoznale su svoje prednosti (kvaliteta, blizina, jezik) te se već dugi niz godina ciljano promoviraj­u u Kini. Zemlje poput Hrvatske tek moraju kvalitetno identifici­rati svoje prednosti i ciljano razviti svoje proizvode za kinesko tržište, koji će uključivat­i i efikasna rješenja za jezične i birokratsk­e probleme poput, primjerice, viza. Velika prilika je tu, valja je iskoristit­i. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia