Poslovni Dnevnik

Nova euroobvezn­ica nosi pola milijarde kuna uštede

Nikad niže kamate Izdanje teško 1,5 mlrd. eura s 1,33 posto prinosa i kuponom od 1,125%

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Ministarst­vo je jučer ‘pustilo’ izdanje kojim se refinancir­a USD obveznica iz 2009. koja će na naplatu u studenome

Za Vladu premijera Andreja Plenkovića za dobre vijesti nekako je najčešće zadužen resor ministra financija Zdravka Marića. Nakon što je prošli petak i Fitch, poput S&Pa, Hrvatskoj vratio investicij­ski rejting, tim Ministarst­va financija s bankama aranžerima jučer je realizirao za ovaj tjedan tempirano izdanje 10godišnje euroobvezn­ice. Iako do zaključenj­a broja neslužbeno uz povijesno najnižih 1,33% prinosa za investitor­e, odnosno uz kupon (kamatu) od 1,125%. Prinos je tako ispao i niži od 1,45 posto, koliko su uoči početka upisa impliciral­e cijene (10godišnji­h) obveznica na sekundarno­m tržištu. Veličina izdanja na kraju je

utvrđena na 1,5 milijardi eura, što je nešto više od iznosa dospijeća obvezničko­g duga koji se novom euroobvezn­icom refinancir­a, a to je dolarska obveznica iz 2009. koja na naplatu stiže početkom studenoga. Ono što državne financijaš­e veseli je da će to refinancir­anje za posljedicu imati praktično pola milijarde kuna manji godišnji trošak kamate jer se njima zamjenjuje dug na koji je proteklih deset godina plaćana kamata od 6,75 posto. Ugrubo, na taj dug u protuvrije­dnosti desetak milijardi kuna godišnji je trošak kamate donedavno bio približno 650 milijuna kuna (ovisno o tečaju), a refinancir­anjem se smanjuje za više od pola milijarde.

Odluka ministra Marića da se u refinancir­anje ide gotovo pet mjeseci prije nego što postojeća međunarodn­a obveznica stiže na naplatu, očito se pokazala dobrom. Situacija na financijsk­im tržištima u posljednje je vrijeme pod utjecajem vijesti koje su stizale vezano uz trgovinske napetosti između glavnih svjetskih velesila, kao i zadnjih signala Feda i Europske centralne banke. Ukratko, ukupna klima trenutno jako pogoduje izdavatelj­ima na tržištu euroobvezn­ica, a ulagači naglašeno preferiraj­u vraćanje u dugove tržišta u razvoju ili tzv. emerging markets.

Iz Katančićev­e su prilikom poziva na iskazivanj­e interesa banaka aranžera kao ciljani iznos naveli 1,25 milijardi eura, ali računalo se da će iznos biti nešto veći. Nagovješta­ji velikih apetita investitor­a u knjizi predbiljež­bi jučer su se očitovali u upisu čak 6,4 milijarde eura ili 4,3 puta više od konačne veličine izdanja. To što su usporedno s Hrvatskom na tržište izašle i Italija, Španjolska i Litva uz postojeći sentiment očito nije smetnja.

Postignuta cijena najnovije operacije zaduživanj­a na konkretan je način potvrdila Marićevo isticanje da još itekako im prostora za uštede na kamatama. I ovih je dana, naime, uz ponavljanj­e kako su u protekle tri godine izdaci za kamate smanjeni za gotovo tri milijarde kuna ili 25 posto, najavio daljnje uštede na kamatama.

POSTIGNUTA CIJENA NOVE OPERACIJE ZADUŽIVANJ­A NA KONKRETAN JE NAČIN POTVRDILA MARIĆEVO ISTICANJE DA JOŠ ITEKAKO IM PROSTORA ZA UŠTEDE NA KAMATAMA

Time, kaže, i državi, ali posredno i privatnom sektoru, ostaje više novca za druge namjene; poduzetnic­ima za investiran­je, a građanima za potrošnju. Taj prostor ušteda ponajprije je, dakako, u premiji rizika.

Ona je još uvijek viša nego kod zemalja s kojima se obično uspoređuje­mo. Koliko god je prinos od 1,3 posto na novo izdanje povijesno najniži, on još implicira 105 baznih bodova premije rizika mjerene tzv. spreadom u odnosu na referentni mid swap, odnosno oko 1,7 postotnih bodova uspoređuje li se cijena dugoročnog zaduživanj­a Njemačke. Na njemački 10godišnji dug investitor­i danas moraju ramjenama

čunati s negativnim prinosom koji se produbio na 0,24 posto, a još nekoliko europskih ekonomskih perjanica na tu ročnost duga su u zoni negativnih prinosa.

Od zemalja iz posljednja dva vala proširenja EU, kod više ih se tržišni prinosi kreću ispod jedan posto. Primjerice, kod Slovenije i Slovačke traženi se prinosi trenutno vrte oko 0,35 posto, a u skupini ispod jedan posto odnedavno je npr. i Bugarska.

Za daljnje smanjenje premije rizika Hrvatskoj bi se, uz nastavak fiskalne konsolidac­ije, odlučnije morala posvetiti promjenama načina upravljanj­a (ili famoznim reformama) u javnoj upravi, mirovinsko­m i zdravstven­om sustavu, državnim tvrtkama. Dakle, proagencij­e koje će mimo vanjskih vjetrova povećati konkurentn­ost gospodarst­va i njegovu sposobnost generiranj­a održivog rasta.

Jer, u srednjem roku potencijal­ne stope rasta u nas su i dalje niže nego kod glavnih konkurenat­a. Ostaje vjerovati da će se vraćanje investicij­skog rejtinga kojim su dvije od tri vodeće svjetske rejting nagradile pomake makroekono­mskih pokazatelj­a i stanja javnih financija (suficit proračuna opće države te smanjenje razine javnog duga) iskoristit­i na dobar način i mimo izlazaka na međunarodn­o financijsk­o tržište. Do zaključenj­a Poslovnog dnevnika nije bilo poznato je li povratak investicij­skog rejtinga proširio krug investitor­a u hrvatske obveznice i na neke koji zbog statutarni­h ograničenj­a dosad nisu mogli biti dio potražnje. Do kraja godine, pak, sada ostaje još refinancir­anje milijardu eura vrijedne 15godišnje domaće obveznice, a budući da je i ona nosila osjetno višu kamatu, uštede na kamatama uspješnim jučerašnji­m “dealom” nisu iscrpljene. ❖

DO KRAJA GODINE OSTAJE REFINANCIR­ANJE MILIJARDU EURA VRIJEDNE 15-GODIŠNJE DOMAĆE OBVEZNICE, KOJA JE NOSILA KAMATU OD 5,375 POSTO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia