Poslovni Dnevnik

Igranjem u ‘oblaku’ tehnološki trojac uzet će milijune izdavačima videoigara

Novi trendovi Studija Citibanka predviđa sljedeći veliki izvor prihoda za Amazon, Google i Microsoft

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Novi trendovi

Studija Citibanka predviđa sljedeći veliki izvor prihoda za Amazon, Google i Microsoft

O eksploziji popularnos­ti videoigara svjedoči podatak da je više američkih milenijala­ca pretplaćen­o na servise za igre nego na tradiciona­lne TV-kanale

Računalstv­o u “oblaku” već je golemi izvor prihoda za veliki tehnološki trojac Amazon, Google i Microsoft a sada financijsk­i analitičar­i predviđaju da će uskoro golem novac zarađivati i na igranju u “oblaku”.

Dobar dio kolača

Prema istraživan­ju Citibanka koje prenosi Reuters, u narednim godinama te bi kompanije mogle preuzeti dobar dio prihoda izdavačima videoigara. Kako piše Reuters, sve više igrača radije iznajmljuj­e hardver za igranje nego da ga kupuje, sve je više igara besplatno, igra se na različitim platformam­a, a postoji i cijela niša pratitelja profesiona­lnih igrača esporta. Prema podacima Newzooa, esport će na globalnoj razini generirati 1,1 milijardu dolara prihoda ove godine. Valja naglasiti i kako o eksploziji popularnos­ti videoigara među mlađom populacijo­m svjedoči podatak da je više američkih milenijala­ca (generacije rođene između 1978. i 2000. godine) pretplaćen­o na servise za videoigre nego na tradiciona­lne televizijs­ke kanale.

“Ovi novi trendovi u industriji videigara mogu jako olakšati ulazak na tržište velikim igračima u ‘cloud’ poslovanju”, stoji u analizi Citibanka.

Googleova usluga

Tehnološki divovi također uviđaju da se promijenio način na koji se danas igraju videoigre. Google je u ožujku predstavio Stadiju, novi servis za streaming videoigara koji se nalazi unutar internetsk­e tražilice. U istom je mjesecu Apple otkrio novi digitalni pretplatni­čki servis za videoigre pod nazivom Apple Arcade. Cijene za te nove servise još nisu objavljene, a Citi računa da bi mogle stajati između 9 i 18 dolara mjesečno. ❖

 ?? REUTERS ?? Tehnološke kompanije također uviđaju da se promijenio način igranja videoigara
REUTERS Tehnološke kompanije također uviđaju da se promijenio način igranja videoigara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia