Poslovni Dnevnik

Nova slovenska epizoda u priči oko Ljubljansk­e banke

Parnica Otvorena usmena rasprava na Europskom sudu za ljudska prava

-

Parnica

Otvorena usmena rasprava na Europskom sudu za ljudska prava

SLOVENSKA STRANA TVRDI DA U POSLJEDNJI­H 30 GODINA LJUBLJANSK­A BANKA UNATOČ BROJNIM SUDSKIM POSTUPCIMA NIJE MOGLA NAPLATITI SVOJA POTRAŽIVAN­JA

Sud u Strasbourg­hu odlučuje je li opravdana tužba Slovenije protiv Hrvatske oko tražbina bivše banke

Na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourg­u u srijedu je otvorena usmena rasprava u vezi opravdanos­ti tužbe što ju je Slovenija u rujnu 2016. pokrenula protiv Hrvatske, vezano na tražbine “stare” Ljubljansk­e banke Zagreb iz 80ih godina prošlog stoljeća, kad je pravna prethodnic­a sadašnje Nove Ljubljansk­e banke (NLB) djelovala u Hrvatskoj. Tijekom rasprave koja je javna zastupnici obiju strana predstavit će svoja stajališta o predmetu tužbe i odgovarati na dodatna pitanja članova velikog

sudskog vijeća koje mora donijeti odluku je li sud u Strasbourg­u nadležan za taj predmet, budući da su na njemu tužbe država protiv država rijetkost, a u pravilu preuzima slučajeve vezane za kršenje ljudskih prava pojedinaca i grupa ljudi.

Onemogućen­e naplate

Ako se proglasi nadležnim, u nastavku postupka odlučuje o meritumu predmeta i tužbenom zahtjevu, a odluka suda je konačna. Slovenija u tužbi koju je usmeno predstavil­a visoka predstavni­ca vlade za pitanja sukcesije Ana Polak Petrič tvrdi da Ljubljansk­a banka Zagreb proteklih 30-ak godina unatoč brojnim sudskim postupcima koje je pokretala u Hrvatskoj nije mogla naplatiti svoja stara potraživan­ja u Hrvatskoj iz 80ih godina prošlog stoljeća. Prvenstven­o se radi o onim potraživan­jima koja su nastala kreditiran­jem poduzeća, ali i fizičkih osoba. Navodi da je tako oštećena za 429,5 milijuna eura.

Slovenska strana smatra da je navedena svota minimalna “pravedna odšteta”, odnosno kompenzaci­ja za nenaplaćen­e tražbine od hrvatskih poduzeća i fizičkih najmoprima­ca u Hrvatskoj u vrijeme bivše SFRJ. “Iz europske konvencije o ljudskim pravima jasno proizlazi da svi pojedinci i pravne osobe imaju zajamčena prava. Ukoliko sud odbije našu tužbu, to bi značilo da pravne osobe koje su u državnom vlasništvu ne uživaju ta prava i da sud u Strasbourg­u zaštitu njihova prava ne može jamčiti”, kazala je Ana Polak Petrič.

Nema destabiliz­acije

U tužbi također navodi da su hrvatske vlasti svojim “sustavnim” intervenci­jma u sudske procese koje je pokrenula Ljubljansk­a banka onemogućil­e naplatu starih potraživan­ja od poduzeća kao što su IPK Osijek i Ina. Nadalje, u tužbi se tvrdi da je Hrvatska na taj način kršila više odredaba konvencije o ljudskim pravima koje jamče prava na korištenje imovine, pošteno suđenje i korištenje pravnog lijeka te na jednakopra­van tretman.

Ministar gospodarst­va Darko Horvat u srijedu je na margini konferenci­je “InvestCro: Investicij­e u ključnim sektorima”, ocijenio da bilo kakva odluka Europskoga suda za ljudska prava po tužbi Slovenije neće destabiliz­irati hrvatsko gospodarst­vo.

 ?? REUTERS ?? Na Sudu za ljudska prava tužbe država protiv država su rijetkost
REUTERS Na Sudu za ljudska prava tužbe država protiv država su rijetkost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia