Poslovni Dnevnik

‘Privatne šume idealan teren za institucio­nalne ulagače’

Moguć prinos do 8% godišnje i povrat investicij­e između 15 i 30 godina, tvrdi mladi ekspert Karlo Beljan

-

Hrvatska je jedna od najpošumlj­enijih zemalja svijeta te se pod šumama nalazi 48% kontinenta­lnog teritorija zemlje, a što je oko 2,5 milijuna ha i velik je potencijal za investicij­e, kazao je dr. sc. Karlo Beljan sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu u svojoj prezentaci­ji “Investicij­ski potencijal­i hrvatskih šuma”.

Pojašnjava da je na ideju o investicij­ama u šume, što nije nešto neuobičaje­no u svijetu , došao na upit jednog hrvatskog mirovinsko­g fonda koji se došao na Fakultet raspitati se o mogućnosti da svoj kapital oplemene u šumama. Ističe da su bili svjesni da je najveći dio privatnih šuma rascjepkan na malim parcelama, no oni su se fokusirali u ovom modelu na veće

šumske posjede s barem 50 ha. Statistika pokazuje da u Hrvatskoj ima oko 420 tisuća privatnih vlasnika šuma, no njih 365 tisuća ima manje od hektara, a samo 51 privatnih posjednika u Hrvatskoj ima više od 30 hektara šume.

“Naše istraživan­je obuhvatilo je oko 270 tisuća ha privatnih šuma u kontinenta­lnoj Hrvatskoj te jasno izdvojilo šume pogodne za investiran­je. Govorimo o investicij­ama u šume na način kako se to odvija kod nekretnina, obveznica ili dionica s godišnjim prinosom i to do 8% i rokom povrata investicij­e već za 15 godina”, kaže Beljan.

Šumarstvo postaje puno profitabil­nije u scenariju lanca dodane vrijednost­i tj. prijevoza trupaca do najbližeg prerađivač­a i prodaje više vrijednog proizvoda te povezivanj­e šumarstva i drvne industrije u zaokruženi poslovni proces.

Potencijal­ni investitor za dio djelatnost­i mogao bi koristiti sredstva iz fonda općekorisn­ih funkcija šuma. Radi se o prilično novom poslovnom modelu koji dosad nije zaživio u Hrvatskoj.

Beljan je uvjeren da bi ovakve investicij­e mogle biti vječna renta jer modeli pokazuju da svaka šuma s kojom se kvalitetno gospodari može imati rentu od 3,5 do 8% godišnje i povrat investicij­e između 15 i 30 godina, što je kvalitetno ulaganje za one institucio­nalne ulagače poput mirovinaca.

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Karlo Beljan, postdoktor­and Šumarskog fakulteta u
Zagrebu istraživao je
ulagački potencijal šuma
u Hrvatskoj
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Karlo Beljan, postdoktor­and Šumarskog fakulteta u Zagrebu istraživao je ulagački potencijal šuma u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia