Poslovni Dnevnik

GoOpti raste 15% godišnje, ali prvu dobit očekuje tek 2020.

Globalno Slovenska digitalna platforma nudi prijevoz do 400 aerodroma u svijetu

-

Kompanija koja djeluje i u Hrvatskoj od početka rada prije osam godina prevezla je 1,7 milijuna putnika, a samo lani 382.000

Digitalna platforma GoOpti, koja već osam godina nudi svoje usluge vožnje do obližnjih zračnih luka u Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj, sada nudi prijevoz do više od 400 aerodroma diljem svijeta. Prošle godine GoOpti je prevezao preko 382.000 putnika, a nešto više od 1,7 milijuna putnika od početka rada. Trenutno bilježi godišnji rast od 15%.

Za grupe i pojedince

Prošle je godine putem GoOptija kupljen prijevoz vrijedan 10,7 milijuna eura, navodi agencija STA, ali kompanija još uvijek ne ostvaruje dobit na razini grupe. To je planirano za 2020. godinu. Tijekom ljetne sezone prevozi se više od

50.000 putnika mjesečno. GoOpti shuttle trenutno posluje u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, te ima 17 franšiza, koje su uzele prijevozni­čke tvrtke, od kojih neke imaju i podizvođač­e. Tako je u sustavu ukupno

75 prijevozni­ka, a 460 vozila registrira­no je na platformi. U stvarnosti, platforma GoOpti djeluje po cijelom svijetu, kako na strani potražnje tako i na strani ponude, budući da u sustav dodaju autobusne i željezničk­e prijevozni­ke i taksije iz cijelog svijeta.

Kada je riječ o partnerski­m tvrtkama, na web stranici GoOptija moguće je rezervirat­i transfere iz gradova do zračnih luka i iz zračnih luka u gradove u više od stotinu zemalja, s naglaskom na Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku i Aziju. Nadogradnj­a sustava omogućuje rezervacij­u usluga za više od 400 zračnih luka u više od 750 gradova i turistički­h destinacij­a diljem svijeta.

Prednost sustava je i u tome što nudi sveobuhvat­an spektar usluga grupnog i pojedinačn­og prijevoza, gdje su različite vrste prijevoza dostupne po različitim cijenama. Na taj način putnici mogu odabrati prijevoz koji zadovoljav­a njihova financijsk­a očekivanja i potrebu za udobnošću.

“Putnici koji žele najisplati­viju opciju mogu se odlučiti za putovanje od zračne luke do konačnog odredišta autobusom, a drugi koji žele privatni prijevoz mogu rezervirat­i taksi ili automobil u ekonomskoj klasi, dok poslovni ljudi imaju mogućnost rezervacij­e vozila višeg cjenovnog razreda“, izjavio je Marko Guček, direktor tvrtke GoOpti.

Računaju na novac fondova

Tvrtka je izračunala i da je do sada pružanjem usluga prijevoza uštedjela 16.000 tona emisije ugljičnog dioksida, a na cestama je zbog GoOptijeve optimizaci­je prijevoza bilo 320.000 automobila manje. Prošle godine, nakon što se u Financama pojavio tekst u kojem se tvrdilo da GoOpti kupuje slovenski Petrol, osnivači su odmah rekli da to nije sigurno.

“Nismo na prodaju, ne znam čemu služe tako pompozne vijesti. Istina je da se svaka tvrtka prodaje ako je ponuda dovoljno visoka. Za sada je nije bilo, a mi radimo potpuno normalno”, rekao je Marko Guček, uz Tomaža Lorenzetti­ja i Sašu Sušnika, jedan od tri osnivača GoOptija. Guček je objasnio da su 2017. godine u poslovanju ostvarili pozitivnu nulu, tako da im novac nije potreban, ali za novi krug ulaganja očekivali su da će novac dobiti od fondova rizičnog kapitala, kao i ranije.

Krajem 2016. godine EBRD i skupina fondova rizičnog kapitala ušli su u tvrtku sa 2,9 milijuna eura, te dobili 20postotni udjel. Još 1,5 milijuna eura GoOpti je dobio na natječaju u sklopu europskog programa Obzor 2020. Petrol, koji se spominjao kao ozbiljan kandidat za preuzimanj­e, s kompanijom GoOpti sudjeluje u nekoliko projekata, objasnio je Guček, dodajući da su oni vrlo kompatibil­ni, ali da prave ponude nije bilo.

 ?? NEL PAVLETIĆ/
PIXSELL ?? U sustavu GoOpti registrira­no je 460 vozila
NEL PAVLETIĆ/ PIXSELL U sustavu GoOpti registrira­no je 460 vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia