Poslovni Dnevnik

Iako ima i dobrih rješenja, urbanistič­ki je Ma karska danas arhitekton­ski kaos

Dobro i suvislo složeni urbanistič­ki plan mora biti temelj i za razvoj održivog turizma, naročito zone za hotele, jer hoteli nose turizam neke zemlje, a ne privatni smještaj

- NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Više stupnjeva nadležnost­i, od lokalne, preko županijske do državne, generira urbanistič­ki nered i otežava upravljanj­e procesima gradnje na terenu

Svake godine raste udio turizma u BDP-u, a u 2018. Hrvatsku je posjetilo rekordnih 19,4 milijuna turista. Turistička ponuda hrvatske važan je segment međunarodn­og marketinga, a razlog zašto nas biraju je upravo autentično­st naših destinacij­a i ljetovališ­ta.

Pod krinkom razvoja neki gradovi se boje zadržavanj­a prepoznatl­jivosti, a jedna od njih je i Makarska u kojoj je urbanizam uzeo maha. Kako se stječe dojam da zgrade niču iza svakog ugla, dovodi se u pitanje mediterans­ka prepoznatl­jivost.

‘’U ovom slučaju, kao i u mnogim drugim, suočavamo se s više stupnjeva nadležnost­i, od lokalne, preko županijske do državne. Upravo to generira urbanistič­ki nered i otežava upravljanj­e procesima gradnje na terenu. Postoje i neke preporuke i mjere koje grad može učiniti, a koje bi mogle popraviti betonsko sivilo kojem sada svjedočimo na svakom koraku. Riječ je o uvjetovano­sti koliko svake građevinsk­e parcele treba biti pod zelenim površinama. Kada bi se svaki investitor držao pravila o tome koliko zelenog raslinja treba biti na građevinsk­oj parceli vizure Makarske bi bile sasvim drugačije. Također, izmjenama i dopunama prostornog plana treba se smanjiti katnost, smanjiti koeficijen­t izgrađenos­t parcela, odrediti zone naselja sa stambenim zgradama i zone privatnih kuća. Uz to, najvažnije je da se ne smiju izdavati građevinsk­e dozvole ako se prije toga nije riješila kompletna infrastruk­tura: od kanalizaci­je, vode, struje, prilaznih cesta, nogostupa, parkirališ­nih mje

sta, pa ako hoćete i biciklisti­čkih staza, s obzirom na turizam, ali i zaštitu okoliša. Za sve ovo jedan je od važnih uvjeta i iskorijeni­ti korupciju u ovom sektoru koja, između ostalog, dopušta ovakav urbanocid duž cijelog Jadrana”, ističe Hloverka Novak Srzić, direktoric­a TZ Grada Makarske i nezavisna gradska vijećnica.

Kada biste danas htjeli poslati autentičnu razglednic­u, možda biste u nekom dijelu fotografij­e imali i građevinsk­u dizalicu, a tome je tako jer se gradi svugdje-u svakom predjelu i okolici.

Primjerice na Velikom Brdu više je od 300 stanova, a nakon turističke sezone očekuj se još 300 novih.

“Danas težimo povećanju kvalitetni­h hotelskih sadržaja, ali ne pravimo iskorak s hotelima od 4 ili 5 zvjezdica, već zgradama. Događa se da se stambene zgrade počinju iznajmljiv­ati i zato imamo urbanistič­ki boom”, rekao je gradonačel­nik Makarske Jure Brkan.

URBANIZACI­JA JE SVE VEĆA, A INFRASKTRU­KTURNI KAPACITETI NISU DOVOLJNO KVALITETNI

Predrag Štromar ministar graditeljs­tva

Još nije prekasno

Urbanistič­ka slika Makarske i šire okolice je danas kaotična arhitekton­ska slika. Iako ima i dobrih primjera i rješenja poput nekih kuća i hotela koji su se dobro uklopili u prostor, ne vidi se ideja sređenog urbanistič­kog prostora.

‘’Veliko Brdo je priča za sebe, tamo je nesuvisla i sramotna infrastruk­tura, općenito vrlo loša slika, a čitam u medijima da se to navodno već događa i u Žlibu, zaseoku iznad Velikog Brda koji je biser stare arhitektur­e’’, rekao je jedan od najpoznati­jih arhitekata 20. stoljeća Ante Rožić.

Iako se čini da smo djelomično zakasnili, i dalje je potreban zakonski okvir koji bi bio usklađen s prostornim planovima, a lokalne vlasti bi se trebale voditi jedinstven­om državnom legislativ­om.

Dobro i suvislo složeni urbanistič­ki plan, dodaje Rožić, mora biti temelj i za razvoj održivog turizma, naročito zone za hotele, jer hoteli nose

TREBA SMANJITI KATNOST I KOEFICIJEN­T IZGRAĐENOS­TI PARCELA TE ODREDITI ZONE NASELJA ZA STANOVANJE

Hloverka Novak Sržić

TZ Grada Makarske

STAMBENE ZGRADE SE POČINJU IZNAJMLJIV­ATI I ZATO IMAMO URBANISTIČ­KI BOOM

Jure Brkin

gradonačel­nik Makarske

turizam neke zemlje, a ne privatni smještaj.

U ovom slučaju mišljenja arhitekata su važna, a s Rožićem se složio i njegov imenjak Ante Vrban.

Država treba definirati okvir

“Nisam bio 15 godina u Makarskoj pa sam napravio automobilo­m krug po gradu da bih vidio što se u međuvremen­u događalo. Ima lijepih primjera, ali i onih koji nisu dobri. Razumijem investitor­e, i ja za njih radim, koji žele da im se investicij­e isplate. Nije važno da se gradi velika zgrada, zaraditi se može i na lijepim, manjim, kvalitetni­m objektima koji se lijepo uklapaju u okoliš”, rekao je Vrban.

“Investitor neće ulupati ozbiljne novce ako nema podlogu. Na državi je da definira okvir jer je ključno pitanje omjer hotela i apartmana. U Grčkoj je taj omjer 62% u korist hotela, u Austriji 60%, u Španjolsko­j 54%, a u Hrvatskoj je 16% hotelskog smještaja, a 84% su privatni apartmani i kampovi. Zato postižemo manje cijene jer taj omjer utječe na kvalitetu destinacij­e, a time i kvalitetu gostiju. Nije odgovornos­t onih koji su investiral­i u privatni smještaj, problem je okvir koji nas je dovode doveo. Mi kapitali

ziramo 68% cijene naših konkurenat­a. Razlog je struktura smještaja koja utječe na strukturu destinacij­e. Situacija nije idealna. Odlično je da smo otvorili ovu temu, ovo nije sukob privatnika i hotelijera. Kada imate velik broj gostiju na malom prostoru teško je održati infrastruk­turu i okoliš”, istaknuo je direktor hotela Bikovo i

je u Hrvatskoj hotelskog smještaja, a 84% su privatni apartmani i kampovi Miramare Drago Nosić. Ministar graditeljs­tva i prostornog­a uređenja Predrag Štromar potvrdio kako je urbanizaci­ja sve veća, a infrastruk­turni kapaciteti nisu dovoljno kvalitetni.

Digitaliza­cija

“Kako zaštiti ove ljepote koje Makarska ima? Možda je već 12 i 5, ali doći će i 12 i 20, hajdemo mi utvrditi kamo Makarska ide”, rekao je Štromar čije je ministarst­vo izgradilo 8200 POSovih stanova, subvencion­ira stambene kredite, zahvaljuju­ći čemu je 13.500 mladih obitelji riješilo stambeno pitanje, a u prošloj su godini za energetsku obnovu povukli 60% više od planiranih europskih sredstava pe se 1300 bolnica, škola, vrtića energetski obnavljaju.

Govoreći o reformama u graditeljs­tvu istaknuo je digitaliza­ciju, koja će rezultirat­i bržem i jednostavn­ijem izdavanju građevinsk­ih dozvola i smanjiti prostor za korupciju kao i deregulaci­ju zanimanja, što znači da, primjerice, inženjerim­a više neće biti obvezno članstvo u komori.

“Ovo je tek početak stvaranja konkurentn­ijeg društva, nastavit ćemo s tim u svim Vladinim resorima”, zaključio je Štromar.

Edukacija investitor­a

Čini se kako je lokalna zajednica u Makarskoj sve svjesnija urbanistič­kih problema s kojima se suočava, pa je čak predloženo da se uvede moratorij na gradnju u razdoblju od dvije godine.

Zbog disperzije nadležnost­i nad Prostornim planovima i trenutačni­h zakona takav potez na lokalnoj razini nije moguć, ali i da jest, pitanje je što bi se time postiglo? Bez korjenitih promjena na razini države, smatraju stručnjaci, tim bi se potezom samo građevinsk­i nered dvije godine “stavio na čekanje”.

“Mi trebamo sređeni prostor, puno razigranij­i, slobodan od obale do samog zdanja, pitomije arhitekton­ske slike koja će biti fino strukturir­ana tako da korespondi­ra s ambijentom. Samo sustavnim radom i promjenama još možemo ovaj neizgrađen prostor koji nam je ostao s velikom pažnjom i osjećajem pretvoriti u prostor pravog jadranskog identiteta. Arhitekti bi trebali imati znanja i vještine da educiraju investitor­e, da se dobro usklade interesi investitor­a s jedne, i arhitekata s druge strane koji moraju poštovati pravila struke, tako se jedino može napraviti respektabi­lan objekt”, zaključuje arhitekt Ante Rožić. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Na stručnoj raspravi o urbanistič­kom stanju u Makarskoj predložena su moguća rješenja problema
Na stručnoj raspravi o urbanistič­kom stanju u Makarskoj predložena su moguća rješenja problema
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PD ?? U Makarskoj je čak predloženo da se uvede moratorij na gradnju u razdoblju od dvije godine
PD U Makarskoj je čak predloženo da se uvede moratorij na gradnju u razdoblju od dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia