Poslovni Dnevnik

Građane treba više uključiti u rasprave o zajedničko­m interesu

Komunikaci­ja Svaku odluku potrebno je dobro objasniti i argumentir­ati

-

Okoliš i prostor su glavni resursi turizma, a oni su danas ozbiljno ugroženi sve većim brojem građevina koje u gradovima i mjestima na obali niču posvuda, a često bez plana i jasnog smisla. Pitanje koje se svima nameće danas, kada su promjene jasno vidljive – kako zaštiti javni prostor i prirodu te sanirati nastalu štetu? Je li moguće donijeti odluku o ograničava­nju gradnje ako je ona važna za dobrobit stanovnika i lokalne zajednice?

“Moguće je u prostornom planu ograničiti gradnju na određenom području, ali je takvu odluku potrebno dobro iskomunici­rati s građanima, objasniti im argumente za i protiv”, smatra Sanja Šaban, pomoćnica ministra pri Ministarst­vu graditelj

stva i prostornog­a uređenja te pojašnjava kako ne treba zaboraviti da je zakonom zagarantir­ano pravo lokalnoj samoupravi da raspolaže prostorom na svom području, da ga uređuje, ali u skladu s prostorno planskim smjernicam­a.

“Na žalost, kod nas se događa da su građani uključeni samo tijekom javne rasprave u postupku donošenja prostornih planova kada se rasprava vrti samo oko zahtjeva na pojedinačn­im parcelama. Legitimno je imati privatni interes na prostoru, ali puno je važnije na javnim raspravama sudjelovat­i iz pozicije kad je taj privatni interes ujedno i zajednički interes”.

Da su lokalni prostorni limiti uvelike premašeni i da je vrijeme da se stane s gradnjom novih turistički­h kapaciteta apartmansk­og tipa slaže se i naša sugovornic­a te poziva na izradu kvalitetni­jih urbanistič­kih planova kako bi se pronašla rješenja za podizanje kvalitete prostora.

“Jedan od boljih primjera je Općina Bale čija je gradska uprava još prije 10-15 godina dala izraditi Studiju prostornih mogućnosti razvodi ja Općine u kojoj su definirali sve razvojne pretpostav­ke za budući održivi razvoj svog područja, što je uključival­o i izradu prostornog koncepta. To je bio temelj za izradu drugih stručnih studija, prostornih i urbanistič­kih planova. Rezultat je na kraju vidljiv: prostor ugodan za život stanovnika, ostvaren gospodarsk­i rast, realiziran­e mogućnosti turističko­g razvoja u skladu s datostima prostora, usklađenos­t izgradnje s prirodnim i kulturnim obilježjim­a”, navodi Sanja Šaban te dodaje kako se po pitanju kvalitetno­g prostornog i turističko­g razvoja može izdvojiti i Novigrad u Istri te posebno Piran u Sloveniji.

“Oni su problem prekomjern­og prometa i parkiranja unutar jezgre riješili uvođenjem shuttle prijevoza što bi mogao biti dobar primjer i za Dubrovnik. Sve je to jako važno ako želimo podići kvalitetu našeg turizma”, pojašnjava te zaključuje kako su turizam i prostorno uređenje jako povezani, a za adekvatan i optimalan razvoj turizma na određenom području, važno je uzeti u obzir zakonitost­i prostora koje su izražene u prostornim planovima odnosno treba provatnog naći prostorno održivi okvir. Određivanj­e turistički­h zona treba biti temeljeno na argumentir­anom konceptu turističko­ga razvoja, uvažavajuć­i specifične kriterije i ciljeve te mogućnosti provedbe. ❖

 ?? MIRANDA CIKATIĆ/PIX ?? Sanja Šaban iz Ministarst­va graditeljs­tva
MIRANDA CIKATIĆ/PIX Sanja Šaban iz Ministarst­va graditeljs­tva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia