Poslovni Dnevnik

Dvorac Šaulovec žele i nasljednic­i Hudoletnja­ka

Varaždinsk­a županija ima pravo prvokupa, ali sve ovisi o tome što će reći sud

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Na sudu je da odluči između županije i razlučnih vjerovnika, kaže stečajni upravitelj Varaždinke Stanko Makar

Varaždinsk­a županija s velikim zanimanjem, a sad i s velikim nestrpljen­jem, očekuje odluku Trgovačkog suda u Varaždinu kojom će joj konačno biti dosuđen dvorac Šaulovec jer, kažu, polažu pravo prvokupa. Prema riječima varaždinsk­og župana Radimira Čačića, ova sjeverna županija želi platiti izlicitira­nu cijenu, no to joj, kaže, ne daju.

Pitanje je koliko dugo, odnosno zanima ih kad će sud donijeti rješenje o dosudi. To bi spriječilo propadanje dvorca,

pa bi kroz realizacij­u navedenog prava, tvrdi župan, startao projekt kojim bi dvorac promoviral­i na jedinstven način i transformi­rali, veli on, u top atrakciju naše kulturne baštine. Interes županije i konkretne aktivnosti vezane za obnovu dvorca Čačić je iznio nakon povratka iz Cipra, gdje je boravio s varaždinsk­om delegacijo­m na Skupštini europskih regija (AER). Na okupljanju 142 regije iz 19 država ove najveće neovisne regionalne mreže u Europi, u kojoj je Varaždinsk­a županija članica 18 godina, Čačić je ponovno izabran za predsjedni­ka Odbora za kulturu, obrazovanj­e i mlade, ali i člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačk­og tijela te organizaci­je.

Novija povijest raspolagan­ja ovim dvorcem, kaže on, obilježena je pitanjem: “Kako je kulturno dobro postalo vlasništvo tvrtke PPI Varaždinka koja je završila u stečaju”, odnosno tvrdi da je, po njegovim saznanjima, to omogućila njemu krajnje neobična činjenica da nekretnina nije bila prijavljen­a kao kulturno dobro. Čačić tvrdi i da se njegovom zaslugom, kad je postao županom, tek naknadno ovaj status dvorca izregulira­o.

Bilo kako bilo, nedvojbeno je dvorac imovina Varaždinke, kao stečajnog dužnika, što je potvrđeno prije dosta godina pravomoćno­m presudom Visokog trgovačkog suda.

“Ključno je da smo dobili dvorac, ali je predmet još u ladici. Prijeti opasnost da će lopovi razgrabiti sve vrijedne pokretnine tamo su umjetnine, stilski namještaj, klavir... Tko će to platiti, kad se sve pokrade?”, pita se Čačić, koji spominje da je na čuvanje nekretnine potrošen dobar dio stečajne mase, pa varaždinsk­i župan smatra i da prijeti šteta za cijelo društvo. A uzrok je po njemu samo čekanje na sudsku odluku.

“Čekamo rješenje o dosudi za dvorac Šaulovec”, jučer nam je potvrdio stečajni upravitelj Varaždinke Stanko Makar, uz pojašnjenj­e u kratkim crtama. Pravo prvokupa, kaže, ima županija.

“Pravovreme­no su sudu iz županije izjavili da su spremni platiti cijenu koja je za kupnju dvorca Šaulovec izlicitira­na na dražbi, ali su se pojavili nasljednic­i razlučnog vjerovnika pokojnog vlasnika Varaždinke Ivana Hudoletnja­ka s pravom prijeboja. Na sudu je sada da odluči između županije i razlučnih vjerovnika, koji imaju upisano razlučno pravo, ali im je ono osporeno”, kaže Makar. Čuvanje imovine od potencijal­nih krađa zasad, po njemu, nije upitno.

KLJUČNO JE DA SMO DOBILI DVORAC, ALI JE PREDMET JOŠ U LADICI, ŽALI SE ŽUPAN RADIMIR ČAČIĆ

Za taj je posao cijelo vrijeme angažirana zaštitarsk­a tvrtka Arsenal Ivezić iz Varaždina. No, i upravitelj se žali i brine ga što će biti, jer tvrdi da je novac za čuvanje pri kraju.

Čekanje na sudsko rješenje ovdje je izgleda glavni problem jer je prije više od pola godine provedena procedura u stečaju Varaždinke s ciljem prodaje ove nekretnine smještene u Šaulovcu, površine 718 m², s procijenje­nom vrijednost­i u iznosu od oko 8,1 milijun kuna. Bila je predmet prodaje putem Finine elektronič­ke javne dražbe u četiri kruga.

U utrci za ovaj dvorac, nakon što je dražbovanj­em u četvrtom krugu s početnom jednom kunom jedna zagrebačka tvrtka dala najpovoljn­iju ponudu u iznosu 2.070.001 kuna, doneseno je rješenje (3. prosinca 2018.) kojim se odgađa donošenje rješenja o dosudi. Zašto? Sve se opet svodi na čekanje, odnosno odgađa se do pravomoćno­g okončanja parničnog postupka pred TS iz 2016. Do izražaja su došli suprotstav­ljeni interesi, koji su kulminiral­i žalbama obje strane VTSu na navedenu odluku. No žalbeni sud ih je odbio i to prije otprilike tri mjeseca. Predmet je vraćen na prvostupan­jski sud, tako da on donese rješenje o dosudi. Na drugoj strani za dvorac se bori zapravo petšest nasljednik­a razlučnog vjerovnika koje zastupa odvjetnica Željka Brlečić koja navodi da je trenutačno bez komentara.

Inače, Ivanu Hudoletnja­ku su razlučna prava osporena od strane stečajnog upravitelj­a, ali

se čeka na pravomoćno rješenje tog spora. Stečajni dužnik izgubio ga je u prvom stupnju. Opet to znači čekanje kao konstantnu prepreku za uređenje značajnog kulturnog dobra i stavljanje u novu funkciju.

Varaždinka u stečaju je u prvom stupnju na istom sudu izgubila spor protiv razlučnog vjerovnika. Doznaje se da se pokojni varaždinsk­i poduzetnik kao prvi razlučni vjerovnik upisao za 23 milijuna eura pozajmice, za koju dva visoka sudska izvora navode da je “zajam kojim će se nadomjesti­ti kapital, što je tražbina nižeg isplatnog reda, kao i da ne postoje ovršne isprave”. Ipak, u jednoj presudi VTSa ističe se i stav da im se priznaje pravo na prijeboj. Utoliko, konačni ishod pitanja tko će dobiti Šaulovec, nakon što je predmet vraćen na varaždinsk­i sud, ovisi o sutkinji Jasni Lekić čiji je to predmet, inače predsjedni­ci varaždinsk­og Trgovačkog suda. Po nekima, moguće je da će se sve otegnuti, ako prednost daje tome što će VTS reći u presudi povodom žalbe stečajnoga dužnika.

Jedna stvar je sigurna dvorac propada, a konstanta je čekanje pa se može otvoriti pitanje tko će vjerovnici­ma i županiji nadoknadit­i štetu. Kako je Čačić uvjeren da im dvorac po svemu navedenom pripada, bio je spreman u osnovnim crtama iznijeti ideju. Uglavnom, Varaždinsk­a županija za ovaj rokoko dvorac srednje veličine planira rekonstruk­ciju sa svrhom nastanka jedinstven­og prezentaci­jskog centra koji će sve reći današnjim i generacija­ma koje dolaze, na temu povijesti i života hrvatskog plemstva.

Varaždinsk­i župan čak napominje i da bi se to trebalo uvrstiti u kurikulum, kao dio obvezne građe. Riječ je o atraktivno­m EU projektu u čijem bi sadržaju bila zastupljen­a i obrazovna komponenta, uz dvorac je zamišljen tek manji hotel pa se ukupna investicij­ska vrijednost okvirno procjenjuj­e na iznos od oko milijun eura. ❖

JEDNA STVAR JE SIGURNA ROKOKO ZDANJE PROPADA, A KONSTANTA JE ČEKANJE PA SE MOŽE OTVORITI PITANJE TKO ĆE VJEROVNICI­MA I ŽUPANIJI NADOKNADIT­I ŠTETU

 ??  ??
 ?? VJERAN ŽGANEC
ROGULJA/PIXSELL ?? Varaždinsk­i župan smatra da im dvorac po svemu pripada
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Varaždinsk­i župan smatra da im dvorac po svemu pripada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia