Poslovni Dnevnik

Kinezi uništavaju korito Tare!

Vodotok Na području CG pod zaštitom UNESCO-a gradi se autocesta Bar-Boljare

-

Osim UNESCO-a, na poguban utjecaj radova na rijeku Taru upozorili su Europska komisija i Europski parlament

Ministarst­va održivog razvoja i turizma (MORT) Crne Gore šuti o izvješću UNESCOa koje je potvrdilo da je kineska kompanija CRBC devastiral­a korito rijeke Tare u zoni gradnje autoceste Bar-Boljare.

Time su potvrđeni nalazi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), organizaci­je koja je pokrenula slučaj tvrdnjama da Kinezi unuštavaju korito Tare, rijeke pod zaštitom UNESCOa, dok su iz ministarst­va na čijem je čelu ministar Pavle Radulović ti navodi više puta osporavani. Izgradnja mostova preko rijeke, vađenje i odlaganje šljunli

ka i pijeska ozbiljno su uništili korito Tare unutar područja zaštićenog UNESCOvim programom “Čovjek i biosfera”, glavni je zaključak u izvješću misije UNESCOa. “To izvješće dolazi nakon što su Europska komisija i Europski parlament u svojim izvješćima za Crnu Goru prepoznaka­o poguban utjecaj izgradnje autoceste Bar-Boljare na rijeku”, rekla je za Radio Slobodna Europa Vanja Ćalović Marković, izvršna direktoric­a MANSa.

Ta organizaci­ja još je prošle godine objavila snimke drona kojima su pokazali da je korito rijeke u potpunosti promijenje­no u odnosu na prirodan tok Tare u području Mateševa kod Kolašina, gdje traju radovi na autocesti. Međutim, nadležni iz MORT-a neprestano odbacuju te tvrdnje.

“Izmješten je vodotok dok se ne izgradi stopa, a onda se rijeka vraća na svoje mjesto. To nije izmještanj­e korita”, tvrdio je krajem studenoga 2018. godine ministar Pavle Radulović.

“UNESCO je s druge strane vrlo jasno rekao crnogorsko­j vladi šta treba uraditi. Odnosno, da mora uspostavit­i mnogo bolji sustav monitoring­a koji će osigurati informacij­e kako onaj dio rijeke gdje se gradi autocesta Bar-Boljare utječe na dio rijeke Tare koji je pod stogom zaštitom UNESCOa, pogotovo na bioraznoli­kost”, objašnjava Vanja Ćalović Marković.

 ??  ?? Korito rijeke je promijenje­no, obalu zasipaju pijeskom i šljunkom
Korito rijeke je promijenje­no, obalu zasipaju pijeskom i šljunkom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia