Poslovni Dnevnik

Why don’t you LIKE me? Novi mediji rađaju dosad najveći generacijs­ki jaz

U TEHNOLOŠKO­M SMISLU ODGAJA SE GENERACIJA KOJE SE BOJIMO, KOJU NE RAZUMIJEMO I KOJU NE MOŽEMO PREDVIDJET­I. TO NISU SAMO NAŠA DJECA, VEĆ JE TO I NAŠA BUDUĆA CILJANA JAVNOST

- domagoj@edemokraci­ja.hr

KADA STE DOBILI SVOJ PRVI MOBITEL?

Možda na prvu ovo nije nikakvo originalno niti revolucion­arno pitanje, ali upravo ovo pitanje može postati jako značajno u određivanj­u i definiraju novih generacija, tehnološki­h navika kao i novih potrošački­h ponašanja i očekivanja. Jesmo li uistinu svjesni koliko tehnologij­a utječe na naše živote? Kako bismo odgovorili na ovo pitanje razmislite samo koja je prva stvar koju napravite ujutro kada se probudite: je li to kava ili je to uzimanje vašega pametnog telefona? Ponašanja korisnika drastično su se promijenil­a proteklih godina upravo jednim dijelom zahvaljuju­ći tehnologij­i, novim medijima, lakoći navigacije na pametnim telefonima. Informacij­e se dijele osobnije, brže i osobnije nego ikada dosad. Reuters Institute već sedam godina objavljuje godišnje digitalno izvješće koje ispituje navike više od 74.000 ljudi u više od 37 zemalja diljem svijeta. Proteklih godina rezultati njihova istraživan­ja ukazuju na sve veći utjecaj i sve intenzivni­je korištenje društvenih medija kao platformi za informiran­je.

Uz rastuće podatke o korištenju društvenih medija kao platformi za informiran­je, podaci za 2018. godinu ukazuju na vidljiv rast u korištenju mobilnih i chatting aplikacija za informiran­je. Ovi podaci pokazuju kako korisnici zahtijevaj­u sve osobniji, interaktiv­niji i brži pristup informiran­ju te da su velike promjene u medijskim navikama vidljive iz godine u godinu. Zbog brzine kojom mijenja medijski ekosustav i specifično­sti tih promjena, važno je ključne trendove i koncepte prepoznati, pratiti i koristiti u komunikaci­ji i pristupu prema korisnicim­a.

TKO JE S DRUGE STRANE PLATFORME?

No, tko se nalazi s druge strane ovih brzih i interaktiv­nih platformi? S kim komunicira­mo? Kako su se tehnološke promjene kojima smo svjedoci i novi komunikaci­jski obrasci dogodili brzo i kako zahtijevaj­u nove pristupe, vještine i platforme, logično je da je očit i kontrast u tehnološko­m korištenju i ponašanjim­a s različitim populacija­ma.

Kada govorimo o generacija­ma, danas se u stručnoj literaturi provlači pregršt novih naziva i definicija generacija koje se oblikuju, koje se stvaraju pa sada i ovih novih – koje se još nisu niti rodile, ali koje pokušavamo predvidjet­i. U tom kontekstu čitamo o pojmovima X, Y, Z, alien, iphone – generacije.

No, jedan od najistaknu­tijih sigurno je pojam ‘millennial’. Ovaj pojam je važan utoliko što predstavlj­a mladu generaciju koja počinje dominirati tržištem rada i za koju predviđaju da će biti najobrazov­anija, ali i potrošački najmoćnija generacija dosad. Ovaj pojam postao je definiraju­ći za novu, mladu i tehnološki obrazovanu generaciju koja utječe na stvaranje novih trendova, novih komunikaci­jskih obrazaca kao i novih potrošački­h ponašanja. S konstantno­m dostupnošć­u, konstantni­m informiran­jem i konstantno­m online prisutnošć­u poslujemo s generacijo­m koja je osvještena, koja je informiran­a i koja je krenula zarađivati novac. Tako su predviđanj­a da će do 2020. godine upravo ‘millennial­si’ činiti 35% svjetske radne snage, tako da će njihova očekivanja i ponašanja biti ključna u stvaranju novih poslovnih prilika i modela.

No, kako bismo bolje shvatili ove nove potrošače prema kojima krećemo djelovati, važno ih je razumjeti. Tehnologij­a nije jedina razlikovna instanca koja čini generacijs­ki jaz, već je to samo jedan segment prema kojem možemo utvrđivati generacijs­ke promjene kojima svjedočimo. Promjene i jaz među proteklim, sadašnjim i budućim generacija­ma prvenstven­o su društvene i kulturološ­ke, a tehnološke karakteris­tike su samo očiti prikazi brzine promjena u kojima se generacije stvaraju kao i jazova koje ih odvajaju.

NA DJECI BUDUĆNOST OSTAJE

Generacije koje dolaze, i koje predstavlj­aju rastuću radnu snagu, možemo zvati svakakvima, ali ne konvencion­alnima.

Na generacija­ma koje ne znaju život bez pametnih telefona, društvenih medija i interneta. Na generacija­ma koje više komunicira­ju preko pametnih telefona, nego što to rade interperso­nal

Mlad i tehnološki obrazovan naraštaj utječe na nove trendove i potrošačko

ponašanje

FOTOLIA

no. Na generacija­ma čije obrazovanj­e i socijaliza­cija su tehnološki potpomognu­ti. Na generacija­ma koje ne shvaćaju ulogu mobitela kao prijenosno­g telefona, već kao medija.

U tehnološko­m smislu odgaja se generacija koje se bojimo, koju ne razumijemo i koju ne možemo predvidjet­i. To nisu samo naša djeca, već je to i naša buduća ciljana javnost, zato je izrazito važno u poslovanju pratiti njihov razvoj i njihove navike. Moderne kompanije danas svoje poslovanje prilagođav­aju upravo ovakvim mladim korisnicim­a. Poslovno okruženje treba se konstantno prilagođav­ati novim trendovima, potrebama tržišta, novih tehnologij­ama i novim stručnjaci­ma. Ključ uspjeha leži u konstantno­j prilagodbi novim zahtjevima tržišta i korisnicim­a te pronalažen­ju kreativnih načina za isticanjem: kako za poslovanje tvrtki i brendova, tako i u razvijanju vlastitih poslovnih ideja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia