Poslovni Dnevnik

Mali dioničari Telekoma Srbija bez dividende do 2022.

Odgoda Oko 4,8 milijuna građana koji su vlasnici dionica neće dobiti niti dinara

-

Zaduženost srpske telekomuni­kacijske kompanije zbog kupovine više kabelskih operatera porasla je na 770 mil. eura

Oko 4,8 milijuna građana Srbije, koji su dobili besplatne dionice Telekom Srbije ove godine neće dobiti niti dinar od dividende, po osnovu dobiti iz 2018. godine, piše NIN. Beogradski tjednik navodi, pozivajući se na izvore bliske vladi i upravi Telekoma, da isplate neće biti niti sljedeće, “a vjerovatno i 2021. godine”.

NIN tvrdi da će teško biti uvjeriti male dioničare kako postoji neki drugi razlog za neisplaćiv­anje dividende od onog da je “njihov” novac potrošen na kupovinu Technology­ja, Radijus Vektora, AVcoma i još nekoliko manjih kabelskih operatora.

Ništa dok ne smanje dug

Za njihovu je kupovinu do sada najprofita­bilnija državna kompanija krajem prošle i početkom ove godine izdvojila više od 300 milijuna eura.

Tjednik dodaje da će i država, kao većinski vlasnik, koja ima 58% dionica, ove godine ostati bez 45 milijardi dinara, jer je Telekom godinama uplaćivao dio dobiti u državni proračun. Svjesni da je zaduženost Telekoma zbog akvizicija u relativno kratkom roku udvostruče­na, u vladi su odustali od zahtjeva da Telekom više od pola ostvarene dobiti uplati državi, navodi NIN. Također, strategija je da se sljedećih nekoliko godina ne isplaćuje dividenda, dok se dug ne smanji na podnošljiv­u razinu.

Novi investicij­ski ciklus

Konsolidir­ani neto dug sada iznosi oko 770 milijuna eura. Tjednik objašnjava da je s predstavni­cima vlade i Ministarst­va financija sve unaprijed dogovoreno i da su bilo kakva iznenađenj­a na Skupštini dioničara 26. lipnja isključena. Telekom Srbija objašnjava da je pred velikim investicij­skim ciklusom u sljedeće dijve godine, i da je “logičan način poslovanja svuda u svijetu da se dividende ne isplaćuju”, već da se dobit investira u razvoj i povećanje vrijednost­i kompanije. U odgovoru NINu, Telekom tvrdi da kupovina kabelskih operatora nije negativno utjecala na ostvareni rezultat i da su, iako je neto dug porastao na 30,4 posto, i dalje među najmanje zaduženim telekomuni­kacijskim kompanijam­a na svijetu.

 ?? SRĐAN ILIĆ/PIXSELL ?? Bez dividende ostat će i država kao vlasnik 58% dionica kompanije
SRĐAN ILIĆ/PIXSELL Bez dividende ostat će i država kao vlasnik 58% dionica kompanije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia