Poslovni Dnevnik

Hrvatski Fond osiguranja štednje ‘viceprvak’ Unije

Cijena osigurača Veće pokriće depozita znači i veći regulatorn­i trošak; treba li ga olabaviti?

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Trošak premija osiguranja otprije ‘žulja’ banke, a ministar Zdravko Marić kaže da se to pitanje preispituj­e

Umalo područja Hrvatska se u odnosu na ostatak Europske unije može pohvaliti da ima najjače zaštitne jastuke za “zlu ne trebalo”, a jedan od takvih je sustav osiguranja depozita (SOD). Sugeriraju to podaci Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) o stanju osiguranih depozita na kraju 2018. i njihovoj pokrivenos

ti kroz sredstva izdvojena u za to namijenjen­e fondove u državama EU. S više od 5,5 milijardi kuna ili 745 milijuna eura akumuliran­ih u Fondu osiguranja depozita u Hrvatskoj je na kraju 2018. bilo pokriveno 2,9% od ukupno 191,9 mlrd. kuna zaštićene štednje i po toj pokrivenos­ti RH je zapravo “viceprvak” EU.

Kod nas je ciljana razina fonda iz raznih razloga utvrđena na 2,5% iznosa osiguranih depozita, što je trostruko više od minimuma na razini EU (0,8%) prema Direktivi o SODovima. U većini zemalja tih je 0,8% ujedno i ciljana pokrivenos­t, gotovo pola ih je još nije dosegnulo, a rijetke je znatnije premašuju. Usporedbe radi, u Fondu osiguranja štednje pri DABu akumuliran­o je više novca banaka (po premijama osiguranja i sanacijski­m doprinosim­a) nego u fondovima u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj zajedno, čiji su osigurani depoziti četiri puta veći.

Jesu li njihove “kasko police” premale ili su naše prevelike? Veće pokriće zaštićenih depozita znači veću komociju u slučaju posrnuća, ali i veći regulatorn­i trošak banaka koji na kraju utječe na cijenu novca za poduzetnik­e i građane. Trošak tih premija već otprije “žulja” banke. Ministar financija Zdravko Marić kaže da se sustav osiguranja depozita preispituj­e, i to s više aspekata.

Ciljana veličina fonda već je premašena za više od sto milijuna eura. Znači tvrdnja o preispitiv­anju da se sprema rasterećen­je, ministar ne precizira. No, propitivan­je sustava osiguranja depozita danas je svakako povezano i s hrvatskim putom prema euru na koji smo ovih dana zakoračili službenim zahtjevom za ulazak u tečajni mehanizam (ERM II). Dio puta u eurozonu je i proces pridruživa­nja bankovnoj uniji i uspostavi “bliske suradnje s ECBom”, a to, uz ostalo, otvara i pitanje prijenosa našeg fonda osiguranja depozita u Pariz (novo sjedište EBAe).

Usto, važan aspekt u preispitiv­anju sustava osiguranja depozita za Vladu je i pitanje klasifikac­ije DABa u općoj državi. Ta državna agencija jedan je od izvanprora­čunskih korisnika koji daju nemali doprinos proračunsk­om saldu opće države, što je do prije koju godinu značilo ublažavanj­e deficita, a u posljednji­h nekoliko podebljava­nje suficita.

Natprosječ­no izdašna 2019.

Prema financijsk­om planu DABa, ove se godine očekuje višak prihoda od čak 933 mil. kuna, jer se osim redovnih prihoda po premijama osiguranja i sanacijski­h doprinosa očekuje, kao i lani, i izvanredni povrat isplaćenih sredstava iz stečajne mase Credo banke.

U projekcija­ma za iduće dvije godine prihodi su planirani na nepunih pola milijarde kuna, a viškovi na 474 milijuna. U DABu su to objasnili ponajprije “dostizanje­m ciljane razine Fonda osiguranja depozita, čime se ostvaruju i uvjeti za smanjenje premijske stope i iznosa ukupno planiranih premija”. Po premijama osiguranja depozita za 2020. i 2021. očekuje se 280 milijuna. Za sanacijske doprinose napravljen­e su linearne projekcije na temelju plana za 2018. s predviđeni­h 185 milijuna kuna.

Pita li se banke, o smanjenju premijskih stopa ne bi trebalo biti dvojbe. “Visoka izdvajanja u Fond osiguranja na teret banaka, odnosno klijenata, dovela su do akumulacij­e u Fondu koja je viša od zakonom propisane i nekoliko puta veća nego u većini drugih europskih zemalja”, kaže Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka. Podsjeća da Direktiva EU, koja je prenesena i u naše zakonodavs­tvo, predviđa i druge načine financiran­ja Fonda koji se ne koriste, a po potrebi mogu.

Postojeće premije osiguranja depozita su, kaže, jedan od faktora visine kamatne marže u Hrvatskoj. “U kontekstu mogućeg pristupanj­a europodruč­ju, smanjenje regulatorn­ih troškova i kamatne marže je imperativ kako bi hrvatski bankarski sustav bio konkurenta­n na jedinstven­om tržištu te kako bi kamatne stope konvergira­le prema onima u najrazvije­nijim državama članicama”, navode u HUBu.

Pritisci na profitabil­nost

Banke se putem HUBa otprije zalažu za reformu DABa u smjeru “najbolje prakse upravljanj­a i transparen­tnosti kako bi se stvorili preduvjeti za smanjenje regulatorn­og troška i kamatnih stopa”. U paketu su zagovarali i “uključivan­je nezavisnih stručnjaka uz sadašnji model političkih imenovanja članova uprave”.

Da su u Hrvatskoj troškovi financijsk­e intermedij­acije “još uvijek relativno visoki” i da tome uz npr. još uvijek nisku razinu digitaliza­cije pridonose i regulatorn­i troškovi banaka, ponovio je u svom posljednje­m izvješću i MMF, priznajući da su oni bili ključni za održavanje stabilnost­i bankovnog sustava. Prosječna stopa adekvatnos­ti kapitala banaka u Hrvatskoj (oko 22,5%) i dalje je jedna od najviših u EU.

Istodobno, operativna profitabil­nost već je dugo pod pritiscima, a u spuštanju pasivnih kamata jedva da više ima prostora. Banke zato jače “štipaju” na drugim troškovima opći i administra­tivni lani su npr. pali za 6%. Hoće li im uskoro uslijediti relaksacij­a u sustavu osiguranja depozita, ostaje vidjeti, kao i hoće li se i koliko ona preliti na cijene za gospodarst­vo i građane.

 ??  ??
 ?? JURICA GALOIĆ/
PIXSELL ?? Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka
JURICA GALOIĆ/ PIXSELL Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia