Poslovni Dnevnik

Broj rezervacij­a u hotelima pao 3-7 %, bit će dobro bude li nam kao lani

Uzbuna! Već se osjeti oporavak konkurenat­a na Mediteranu i naznaka recesije na emitivnim tržištima

- ✑ MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Alarm u turizmu Nemojmo čekati da nam se dogodi pad noćenja, upozorava Veljko Ostojić

Naznake optimizma bilježe se samo u kompanijam­a koje su ulagale u povećanje kvalitete usluge

Hrvatski turizam proživljav­a vrlo izazovnu godinu u kojoj je teško očekivati rast, a bit će dobro i ako se ponove lanjski rezultati, za što će se trebati posebno potruditi, jer mnogi hoteli imaju pad rezervacij­a. Otkrila je to analiza poslovanja hotelijera u drugom kvartalu Hrvatske udruge turizma koju je u petak predstavio direktor udruge Veljko Ostojić.

Pouzdan uzorak

“Anketa koju smo radili sredinom lipnja među našim članicama, a radi se o najvećim hotelskim kućama u Hrvatskoj i pokrili smo dovoljno velik uzorak da govorimo o trendovima, pokazala je da je volumen rezervacij­a za top sezonu u hrvatskim hotelima sredinom lipnja bio niži za 3 do 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zbog toga se ulažu dodatni marketinšk­i i prodajni napori da se realiziraj­u last minute rezervacij­e, kako bi se u najboljem slučaju dosegle lanjske brojke. Naznake optimizma bilježe se samo u kompanijam­a koje su ulagale u povećanje kvalitete usluge”, istaknuo je Veljko Ostojić. Ističe kako se radi o najizazovn­ijoj sezoni u posljednji­h nekoliko godina, na što najviše utječe oporavak konkurenat­a na Mediteranu, ali i naznake recesije na ključnim emitivnim tržištima, dok se Brexitu pripisuje tek neznatna važnost zasad. Sporiji tempo rezervacij­a prijavilo je čak 70 posto anketirani­h apartmansk­ih naselja, 62% hotela te 44% kampova, a jedva petina hotela ima jači broj rezervacij­a nego lani. Stoga čak 22 posto hotela očekuje da će u ovoj sezoni snižavati cijene, 12 posto očekuje ih slabiju zauzetost, a pet posto manji prihod. Za kampove vlada još manji optimizam, jer njih čak 40 posto očekuje manji prihod u ovoj godini, uz pad zauzeća za 41 posto.

Vidjet ćemo prave granice

Kao pozitivne faktore na tržišne izglede turizma u 2019. godini ističu rast popularnos­ti Hrvatske na online portalima, bolju zračnu povezanost i stabilne cijene goriva, kao i jačanje potražnje s novih dalekih tržišta poput Kine.

“U politikama prilagodbe na novu tržišnu realnost vidjet ćemo prave granice konkurentn­osti hrvatskog turizma. Najveći izazov ove i narednih godina bit će poslovno okruženje koje je u mnogo segmenata destimulat­ivnije nego u drugim usporedivi­m državama na Mediteranu, gdje se nalazi naša prirodna konkurenci­ja”, istaknuo je Ostojić u petak. Ponovio je zahtjeve turističko­g sektora za snižavanje stope PDVa, kako bi se otvorio prostor za investicij­e u podizanje kvalitete i rast plaća. Podsjetio je da je Austrija od 1. studenog 2018. snizila stopu PDV na usluge smještaja s 13 posto na 10 posto. Mađarska je nakon rezanja PDV na ugostitelj­ske usluge u prošloj godini s 27 na 18 posto, od početka 2019. stopu snizila na 5 posto, i već vide pozitivne rezultate te odluke. Grčka će od 2020. sniziti stopu PDVa na ugostitelj­ske usluge s aktualnih 24 posto na 13 posto, a na hotelski smještaj s 13 posto na 11 posto.

“Grčki hotelijeri objavili su kako 2019. zbog oporavka konkurents­kih destinacij­a očekuju pad broja noćenja za oko 5% . Nemojmo čekati da nam se to dogodi, jer jednom kad padnemo, teško se vratiti”, istaknuo je Veljko Ostojić. ❖

NEMOJMO ČEKATI DA NAM SE DOGODI PAD NOĆENJA, JER TEŠKO SE VRATITI, UPOZORIO JE VELJKO OSTOJIĆ

 ?? BORNA FILIĆ/
PIXSELL ?? Direktor udruge Veljko Ostojić Hrvatske udruge turizma
BORNA FILIĆ/ PIXSELL Direktor udruge Veljko Ostojić Hrvatske udruge turizma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia