Poslovni Dnevnik

OPG-ovi bi povlaštene cijene zemljišta

Udruga ‘Život’ zaziva hitnu prodaju državnih poljoprivr­ednih hektara

-

Kako se bliži usvajanje i provedba Zajedničke poljoprivr­edne politike EU u novom programsko­m razdoblju, sve je jasnije da Vlada RH i Ministarst­vo poljoprivr­ede nisu poduzeli sve mjere kako bi zaštitili domaću proizvodnj­u, a posebice naše poljoprivr­ednike vezano uz potpore za poljoprivr­edno zemljište. Tvrde tako u Udruzi obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava Hrvatske “Život”

i upozoravaj­u kako će Hrvatska u novo programsko razdoblje ući s manje obradivih - korištenih hektara nego što ih imamo sada. “Umjesto toga trebalo bi snage usmjeriti na hitno povećanje obradivih i korištenih hektara kako bi se što više približili broju iz 1991. (više od 2 milijuna ha) te, sukladno tome, zatražili povećanje financijsk­e omotnice za potpore”, kažu. Tvrde da gubici koji proizlaze iz takvog odnosa prema neobrađeno­m poljoprivr­ednom zemljištu iznose godišnje više milijardi kuna.

Cilj, po njima, treba biti hitna prijava i uvođenje novih 1.000.000 hektara poljoprivr­ednog zemljišta u sustav potpora, a zazivaju i uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivr­edno zemljište. Ističu kako Hrvatska jedina u EU još ima državno poljoprivr­edno zemljište i upravo je to, uvjeravaju, jedan od glavnih razloga negativnih pokazatelj­a i kretanja u sektoru. I zato traže hitnu prodaju državnog poljoprivr­ednog zemljišta, ali i povlaštene­cijenom za prvih 50100 hektara. “Model prodaje temeljio bi se na ograničava­nju broja hektara koji se mogu kupiti te zaštiti poljoprivr­ednika u mirnom posjedu, a prednost treba dati poljoprivr­edniku kojemu je zemlja najbliža, kao i mladim te domicilnim ljudima”, kažu u Udruzi.

 ?? D. Š./PIXSELL ?? Udruga predlaže uvođenje poreza na neobrađene poljoprivr­edne hektare
D. Š./PIXSELL Udruga predlaže uvođenje poreza na neobrađene poljoprivr­edne hektare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia