Poslovni Dnevnik

Bivši električar iz Uljanika educirao se i odmah zaposlio u IT-ju

Speck Akademija Križevačka tvrtka provela besplatne poduke iz programira­nja nakon kojih su polaznici stekli nova konkurentn­a znanja, a neki našli i posao

-

Lj udima nova znanja, Gradu nova aplikacija. To je situacija nakon završene prve Speck Akademije, bes platne informatič­ke edukacije koju je u Križevcima u Razvojnom centru i tehnološko­m parku provela tamošnja IT tvrtka Speck u suradnji s Gradom Križevcima. Tijekom četiri mjeseci 13 polaznika učilo se web i mobilnom programira­nju i developmen­tu, čime su povećali svoje kompetenci­je i znanja koja im daju i ekstra šanse na tržištu rada. Jednom od njih koji su za uspješno završenu edukaciju dobili certifikat­e (a među njima su i profesor u školi, novinar zaposlen u ministarst­vu...) već je pošlo za rukom i zaposliti se, i to upravo u Specku. Damjan Čorić (24) je dosad bio električar u “potonulom” Uljaniku i kad je shvatio kamo ide priča s pulskim brodogradi­lištem “dignuo je sidro” i odlučio se okušati, kaže, u nečem novom. Upisao je Speck Akademiju...

“Privuklo me programira­nje jer je tražena profesija u kojoj se uspjeh postiže samo kontinuira­nim radom i razvojem”, kazao je na uručenju certifikat­a Čorić, a direktor Specka Tomislav Tenodi (28) dodao je da su na radionicam­a programira­nja odmah uočili njegovu predanost i inicijativ­u i nisu dvojili oko angažmana.

“Njegov trud rezultirao je time da smo ga odlučili i zaposliti. Iznimno je motiviraju­će vidjeti kako su polaznici Akademije u samo četiri mjeseca stekli dovoljno dobre temelje da s njima mogu konkurirat­i za poziciju u bilo kojoj IT kompaniji”, uvjeren je Tenodi. Da je pohađanje ovakvog oblika “školovanja” u organizaci­ji mlade tvrtke winwin ne samo za polaznike već i za zajednicu, dokazuje to da su oni stečenja znanja odmah primijenil­i u praksi. Razvili su, naime aplikaciju naziva Rezervacij­a dvorana, koja će zainteresi­ranim građanima i ostalima olakšati i jednostavn­ijim učiniti postupak rezervacij­a termina u dvorana u gradskom vlasništvu, za organizaci­ju različitih događaja.

Inače, Tenodijev Speck kao agencija za razvoj i dizajn digitalnih proizvoda bavi se razvojem softverski­h rješenja i mobilnih aplikacija za domaće i klijente iz EU i SADa, ima i portal za eučenje autoskola.hr, dok im je dugoročan cilj ući i u projekte umjetne inteligenc­ije (AI). Potrebe za zapošljava­njem su im gotovo stalne, zasad ih je 12ak u uredima u Križevcima i Zagrebu, a traže i programere u JavaScript­u i UI/UX dizajnere.

Kako nam je Tenodi rekao prije nekoliko mjeseci, Hrvatska ne oskudijeva inženjerim­a i njihovom kvalitetom, ali nema dovoljno velikih IT kompanija koje bi bile kompetitiv­ne i kadre pružiti im izazov kakav bi dobili na globalnoj razini.

 ?? PD ?? Tijekom četiri mjeseca educirali su se iz web i mobilnog programira­nja (drugi i treći u prvom redu direktor Specka Tomislav Tenodi i gradonačel­nik Križevaca Mario Rajn)
PD Tijekom četiri mjeseca educirali su se iz web i mobilnog programira­nja (drugi i treći u prvom redu direktor Specka Tomislav Tenodi i gradonačel­nik Križevaca Mario Rajn)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia