Poslovni Dnevnik

Makedonci napustili BIP, budućnost tvrtke neizvjesna

Odlazak Zakupac beogradske pivovare Svetozar Janevski kaže da ‘nisu uspjeli’

-

Unatoč vijestima o otkazima za 125 radnika, navodno neće biti otpuštanja, već se traži novi zakupac pivovare

Kompanija iz Sjeverne Makedonije M6 EDEN SRB prekinula je krajem prošlog tjedna ugovor o poslovnoj suradnji s Beogradsko­m industrijo­m piva (BIP) u stečaju, pa je od početka srpnja počeo proces izmirivanj­a obveza prema zaposlenim­a i svim vjerovnici­ma, navodi se izjavi iz te kompanije.

Makednci kažu da su vjerovali u mogućnost razvoja jedne od najvećih pivovara u regiji i da su s entuzijazm­om krenuli u njenu obnovu prije dvije godine, ali da nema mogućnosti za uspjeh, prenosi Tanjug.

Radnici poslani na odmor

“Pokušali smo napraviti nešto pozitivno za Beograd, za Srbiju, da damo duh i život jednoj kompaniji koja je 180 godina simbol Beograda. Na žalost, bez obzira na velika mjesečna ulaganja, posvećenos­t i entuzijaza­m, nismo uspjeli, jer s ovim konceptom nema mogućnosti za uspjeh”, objašnjeno je iz kompanije.

Također poručuju i da to ne znači da će se povući “jer Beogradu je potrebno kvalitetno pivo”, dodajući da će produžiti u drukčijem smjeru i s drugim konceptom te da je moguć početak ulaganja u budućnosti u nove projekte u Srbiji. Beogradska industrija piva jedna od retkih koja je zadržala tradiciona­lni način proizvodnj­e piva.

Međutim, B92 je isprva javio da će Beogradska industrija piva najvjerova­tnije biti zatvorena vrlo brzo te da je 125 radnika dobilo otkaze. Prema ksnijim informacij­ama, ipak neće biti otpuštanja radnika. Kako su za B92 rekli zaposlenic­i BIPa, iako je vlasnik makedonski poduzetnik Svetozar Janevski, koji je 2017. zakupio pogone BIPa u stečaju obećao da će srediti situaciju, to se nije dogodilo.

“Trenutno je 125 zaposlenih na odmoru do 16. srpnja, kada očekujemo nastavak proizvodnj­e. BIP će biti u stečaju. Imamo informacij­e da neće biti otpuštanja, već da se traži novi zakupac. Čuli smo da se tri kompanije zanimaju za BIP, jedna je poznata po proizvodnj­i mesa, druga je iz Kragujevca, a treća iz Apatina”, rekao je za B92 jedan od radnika.

Nije pomogao niti izvoz

Očito je da makedonska kompanija nije uspjela postaviti BIP na noge, unatoč tome što se od ožujka ove godine u trgovinama diljem Makedonije moglo kupiti BIP-ovo pivo.

Počela ga je uvoziti vinarija Tikveš u sklopu trgovačkog programa gdje je uveden kao koplemetar­ni proizvod u već postojeći program. Prvu liniju proizvoda koji su se počeli prodavati u Makedoniji činile su limenka od 0,5 litara i staklene boce od 0,33 i 0,5 litara. Za to tržište novitet je bio Kvas kojeg su kupci imali priliku prvi put probati. “BIP kontinuira­no radi na unaprjeđen­ju i prilagođav­anju istančanom ukusu kupaca” rečeno je tom prigodom iz Beogradske industrije piva, koja se nekoliko mjeseci kasnije našla u velikim problemima.

 ??  ?? Janevski je zakupio BIP prije dvije godine, najavljuje nove projekte
Janevski je zakupio BIP prije dvije godine, najavljuje nove projekte

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia