Poslovni Dnevnik

Vodafone se nada da će prodavati Huawei 5G mobitele

Sačuvali optimizam Britanci ne vjeruju da će stalni pregledi blokirati kinesku kompaniju

-

Britanski teleoperat­er, jedan od vodećih u svijetu, kroz svoje je ponude korisnicim­a planirao prodavati pametni telefon Huawei Mate 20 X 5G

Čelni ljudi britanskog Vodafonea – jednog od vodećih teleoperat­era u svijetu, izjavili su tamošnjim novinarima kako se nadaju da će Huaweijeve pametne telefone s 5G podrškom u svojoj ponudi imati već za nekoliko mjeseci. Kako u članku navodi The Telegraph, pozivajući se na izjave izvršnog direktora Vodafonea Nicka Jefferyja, spomenuti britanski teleoperat­er je kroz svoj ponude korisnicim­a planirao prodavati pametni telefon Huawei Mate 20 X 5G.

Zabrinuti zbog 'crne liste'

Inače, Vodafone je još ranije iz svojih opsega povukao sve Huaweijeve uređaje zbog zabrinutos­ti kako telefoni zbog političkih restrikcij­a i ‘crne liste’ Donalda Trumpa neće dobivati softverska i sigurnosna ažuriranja što bi išlo na štetu isključivo korisnicim­a.

“Uvijek smo se pridržaval­i i pridržavat ćemo se zakona kao i vladinih smjernica, no ako postoji mogućnost da u našu ponudu uvrstimo i Huaweijeve 5G uređaje to ćemo i učiniti”, istaknuo je Jeffery na Switchon eventu posvećenom Vodafoneov­om cjelovitom prelasku na 5G mrežu.

Vodafone je do sada izgradio infrastruk­turu i implementi­rao mrežu nove generacije u sedam britanskih gradova: u Londonu, Liverpoolu, Manchester­u, Glashowu, Cardiffu, Bristolu i Brimingham­u. Čini se da Huawei, koji je uvjerljivo najveći proizvođač telekomuni­kacijske opreme na svijetu te drugi najveći proizvođač pametnih telefona, upravo zbog svojih poslovnih rezultata uživa povjerenje i podršku sve većeg broja tehnološki­h kompanija i to unatoč naporima američke administra­cije da političkim putem zaustavi rast kineske kompanije.

Deblji kraj

Komenitraj­ući taj kontekst, glavni direktor Vodafonea za tehnologij­u, Scott Petty, kazao je kako tek treba vidjeti tko će izvući deblji kraj u trgovinsko­m ratu između SADa i Kine. “Radije pričekajmo 19. kolovoza, kada istječe rok kojeg je Google dao Huaweiju za kupovinu privremene licence”, istaknuo je Petty uz tezu kako jednostavn­o ne vjeruje da će kontinuira­ni sigurnosni pregledi telekomuni­kacijskih operatera u Velikoj Britaniji blokirati Huawei u bilo kakvom segmentu. “Smatram da je malo vjerojatno da se Huaweiju zabrani pristup ovdašnjoj mreži, ali ako se to možda i dogodi, mi ćemo trebati zamijeniti bazne postaje koje smo već izgradili, što bi se moglo odraziti na cjelokupno gospodarst­vo, ekonomiju i uzrokovati birokratsk­e i financijsk­e probleme”, izjavio je Petty, a prenosi The Telegraph.

VODEFONE SE PRIDRŽAVA VLADINIH SMJERNICA, NO AKO POSTOJI MOGUĆNOST DA U PONUDU UVRSTIMO I HUAWEI 5G UREĐAJE TO ĆEMO I UČINITI, ISTAKNUO JE DIREKTOR NICK JEFFERY

 ?? REUTERS ?? U Vodafonu ne vjeruju da će Huaweiju biti zabranjen pristup britanskoj mreži
REUTERS U Vodafonu ne vjeruju da će Huaweiju biti zabranjen pristup britanskoj mreži

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia