Poslovni Dnevnik

Francuzi podržali zakon za suzbijanje govora mržnje

Put u cenzuru? Macron želi regulirati Facebook i Twitter i suzbiti lažne informacij­e

- Dobit će društvene mreže da uklone govor mržnje

Francuska postaje vodeća zemlja u regulaciji američkih tehnološki­h divova i suzbijanju laži i govora mržnje na tim platformam­a

Divovi društvenih mreža poput Facebooka i Twittera morat će ukloniti sve sadržaje govora mržnje u roku od 24 sata, navodi se u nacrtu zakona koji je u petak izglasala francuska Narodna skupština, dok kritičari tvrde da zakon otvara prostor državnoj cenzuri.

Upozoriti na sadržaj

Predsjedni­k Emmanuel Macron želi učiniti Francusku vodećom u regulaciji američkih tehnološki­h divova i suzbijanja širenja nezakonito­g sadržaja i lažnih informacij­a na najčešće korištenim platformam­a. “Ono što se ne tolerira na ulici, ne bi se trebalo tolerirati ni na internetu”, rekla je novinarima prije glasanja Laetitia Avia, članica Macronove većine u Narodnoj skupštini.

Facebook je posljednji­h godina pod nadzorom zbog govora mržnje, osobito nakon što je naoružani napadač ubio 51 osobu u ožujku na Novom Zelandu, a napad prenosio uživo na Facebooku. Masakr je potaknuo premijera Jacindu Arderna da pokrene inicijativ­u Poziv za Christchur­ch, nazvanu po gradu u kojemu su napadnute dvije džamije.

Facebook, koji nije bio odmah dostupan za komentar, nedavno je pristao predati identifika­cijske podatke korisnika osumnjičen­ih za govor mržnje na svojoj platformi sucima u Francuskoj. Također je postrožena pravila za emitiranje videozapis­a uživo nakon ubojstava u Christchur­chu.

Pod francuskim prijedlogo­m zakona, grupe na društvenim mrežama morat će uspostavit­i alate pomoću kojih će korisnici moći upozoriti na “jasno nedopušten” sadržaj koji se odnosi na rasu, spol, religiju, seksualnu orijentaci­ju i invalidite­t. U slučaju da platforma ne reagira pravodobno ili ne ponudi mogućnosti za prijavu nedopušten­og sadržaja, mogle bi ih stići kazne do četiri posto godišnjih prihoda.

Drastičan zakon

Francuska regulatorn­a agencija (CSA) bit će odgovorna za nametanje sankcija, a uspostavit će se i ured posebnog tužitelja. Francuski zakon mnogo je drastičnij­i nego zakon u Njemačkoj iz 2018. po kojemu lokalne vlasti mogu nametnuti kazne u iznosu do 50 milijuna eura mrežnim stranicama koje ne uspiju ukloniti govor mržnje na vrijeme.

Nekoliko skupina za slobodu govora na internetu tvrdi da zakon otvara prostor državnoj cenzuri jer nije jasno definiran nedopušten­i sadržaj. “Izricanje 24satnog roka za uklanjanje nezakonito­g sadržaja vjerojatno će rezultirat­i značajnim ograničenj­ima sloboda, poput blokiranja zakonitih komentara ili zlouporaba mjere zbog političke cenzure”, navode iz Quadrature du Net, neprofitne organizaci­je koja zagovara slobodu govora na internetu.

 ?? REUTERS ?? Emmanuel Macron
REUTERS Emmanuel Macron

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia