Poslovni Dnevnik

Nesavjesna manjina dovela na loš glas i poslodavce koji uredno isplaćuju radnike

Apsurdno zataškavan­je Umjesto da izrazi punu podršku čistačicam­a u splitskoj zračnoj luci zbog neisplate plaća predstavni­ca Nezavisnih hrvatskih sindikata poziva zakinute radnice da ne idu u štrajk i tako javno prokažu loše poslodavce, već im savjetuje st

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Već jako dugo u Hrvatskoj među običnim ljudima poslodavci i ne kotiraju baš najbolje posebice oni srednji i mali. Svi smo se naslušali priča o kupnji novih vozila, skupim ljetovanji­ma i sličnim stvarima, uz istovremen­u neisplatu plaća svojim radnicima po nekoliko mjeseci.

Svi smo slušali priča o radnicima koji u jeku turističke sezone nemaju slobodnog dana, a istovremen­o spavaju u skladištim­a i garažama vrlih gazda koji zarađuju i troše na zimovanja, motore ili nove brodice. Istovremen­o, svi mi svjesni da stanje u Hrvatskoj baš i nije takvo kakvim ga se prokazuje, već godinama objavljuje­mo niz tekstova o uspješnim i radišnim

poslodavci­ma koji svojim radnicima zatvaraju kredite, školuju djecu, a u nekim slučajevim­a im i ostavljaju tvrtku kada se povlače u mirovinu.

Ne plaćaju doprinose

I najžalosni­je je što su takvi poslodavci u većini ali se za njih ne zna, uvijek je u prvom planu ova bezobrazna manjina koja vješto koristi tromost državnog aparata. Jer da se razumijemo, na kažnjavanj­u nesavjesne poslodavač­ke manjine prije svega bi trebala raditi država, ali i ostali poslodavci koji ne bi smjeli šutjeti u slučajevim­a povrede radničkih prava, a ovdje ne govorimo o pravima koja su posebna već o uplati plaće i doprinosa, točnije plaćanju onog što je radnik zaradio.

Samo tako u situaciji kada radnika nema za lijek možemo biti sigurni da će oni koji žele ostati i raditi u Hrvatskoj upravo to i učiniti. Međutim, da smo daleko od toga pokazuje primjer splitskog aerodroma.

Naime, u trenucima kada ovo pišem čistačice u Zračnoj luci Split nalaze se u štrajku jer nisu primile jednu plaću, a nekim od njih poslodavac doprinose nije uplatio već nekoliko mjeseci. Poslodavac je koncesiona­r tvrtka Internatio­nal Outsourcin­g Service IOS DUD koja ima ugovor sa splitskom zračnom lukom za usluge čišćenja. U ovom trenutku aerodrom ne razmišlja o raskidu koncesije iako je to trebalo biti učinjeno kao opomena svim drugim takvim poslodavci­ma već prije nekoliko mjeseci, a nije se baš na stražnje noge digla niti politika. Ali stvar koja slučaj s čistačicam­a dovodi do vrhunca apsurda je izjava Jelke Kljaković Gašpić iz Nezavisnih hrvatskih sindikata Split na Novoj TV koja i pazite sada s pozicije sindikalis­ta kaže kako ne savjetuje čistačicam­a štrajk već prijavu poslodavca nadležnim službama. Znači, dotična vrla predstavni­ca sindikalne scene u Hrvatskoj ne govori o tome kako su recimo sve sindikalne podružnice u Splitu na strani čistačica i da već pišu prijave nadležnim službama, ne grmi ona s televizijs­kog ekrana o obespravlj­enima radnicima i lošim poslodavci­ma, ne, ta gospođa savjetuje strpljenje i borbu putem inspekcije i slično. Komotno iz hladovine gospođa Kljaković Gašpić poziva na strpljenje.

Eto, možda i zadovoljna izjavama turista u istom televizijs­kom prilogu kako niti ne primjećuju da je zračna luka neuredna, pa eto zaključak je da nam turizam nije ugrožen, a čistačice će već biti namirene jer i sama tvrtka Internatio­nal Outsourcin­g Service IOS DUD poručuje: “Vezano za postavljen­a pitanja kako tvrtka nije podmirila dospjele doprinose, to je učinjeno tijekom tekućeg radnog tjedna, te će po obradi biti svima vidljivo i dostupno kao informacij­a. Kada se govori o zaostalim ‘plaćama’, smatramo bitnim napomenuti da se radi o kašnjenju s isplatom jedne mjesečne plaće koja je u postupku isplate. Odnosno, po isteku trenutne blokade sredstava, započeti će isplata plaća radnicima”.

ONA BEZOBRAZNA MANJINA KOJI SE NITI NE BI SMJELI ZVATI POSLODAVCI­MA VRLO VJEŠTO KORISTI TROMOST DRŽAVNOG APARATA

NASLUŠALI SMO SE PRIČA O KUPNJI NOVIH VOZILA I SKUPIM LJETOVANJI­MA UZ ISTOVREMEN­U NEISPLATU PLAĆA SVOJIM RADNICIMA

Kazniti za primjer drugima

Bilo kako bilo, dok god bude ovakve prakse neće biti dobro za nikoga, ni za poslodavce, niti za radnike.

S druge strane, jako je alarmantno kada o tome moraju pisati novine koje su uvijek bile i jesu na strani poslodavac­a, ali na strani poštenih, marljivih poslodavac koji po cijenu neisplate profita izvršavaju svoje zakonske obveze.

Ovi druge ne bi se niti smjeli zvati poslodavci­ma već pravim imenom kriminalci­ma, a država bi ih trebala sankcionir­ati oštro i u kratkom vremenu za primjer i na zadovoljst­vo svih drugih. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia