Poslovni Dnevnik

Struka: Samo da planovi ne ostanu mrtvo slovo na papiru

Svjetska banka o agraru Tvrde da se ide dobrim smjerom, domaća struka kaže:

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ ✑ miroslav.kuskunovic@agrobiz.hr

Svjetska banka upozorava da je hrvatska još ovisna o uvozu, a poljoprivr­ednici koriste staru mehanizaci­ju i ne udružuju se

Prvi rezultati dubinske analize stručnjaka Svjetske banke pokazuju da strukturna transforma­cija hrvatske poljoprivr­ede ide u dobrom smjeru i da bi trebala potaknuti rast te stvoriti nova radna mjesta. Ministarst­vo poljoprivr­ede ugovorilo je sa Svjetskom bankom izradu strategije sektora za 2,5 milijuna eura, a bit će financiran­a iz tehničke pomoći EU.

U prvim rezultatim­a Svjetska banka zaključila je da poljoprivr­eda i ruralni prostori, kao i akvakultur­a u Hrvatskoj imaju golem potencijal rasta i razvoja, uključujuć­i neograniče­n pristup tržištu Unije.

Koncentrir­ana industrija

No, analiza navodi i da je Hrvatska još ovisna o uvozu, a poljoprivr­ednici koriste zastarjelu i neučinkovi­tu mehanizaci­ju te se sporo prilagođav­aju tehnološki­m promjenama, što ih čini manje konkurentn­ima. Navodi se kako je Hrvatska konkurentn­a u primarnim poljoprivr­ednim proizvodim­a niske vrijednost­i, a u onima visoke vrijednost­i ograničena na mali broj hortikultu­rnih i stočnih proizvoda. Mnogo je malih proizvođač­a, ali je niska razina udruživanj­a, uz ograničenu povezanost s tržištem, dok je prerađivač­ka poljoprivr­edno-prehramben­a industrija koncentrir­ana.

Ulaganja u hrvatski agrar su opravdana, tvrde u Svjetskoj banci i procjenjuj­u da ulaganje od milijun dolara u proizvodnj­u generira povećanje od 5,19 milijuna USD u vrijednost­i ukupnog obujma proizvodnj­e u gospodarst­vu (uključujuć­i učinke potrošnje individual­nih potrošača). Javni izdaci za poljoprivr­edu su na razini oko 1,3 % BDPa, dvostruko više od prosjeka EU28. U ukupnim potporama koje dobiju poljoprivr­ednici na EU novac otpada oko 65%. Potpora dohotku (kroz izravna plaćanja) predstavlj­a 40% dodane vrijednost­i poljoprivr­ednih gospodarst­ava, za razliku od 30 % prosjeka EU28.

Član upravnog odbora Hrvatske poljoprivr­edne komore Matija Brlošić kaže kako je analiza dobra, no da nam treba jasna strategija što i kako želimo proizvodit­i.

“Našu poljoprivr­edu uništile su sve dosadašnje politike, favorizira­nje velikih sustava te nekontroli­rani uvoz koji je uništio prerađivač­ke kapaciteti”, ističe.

'Bilo je previše prevara'

Izradu strateških dokumenata uz pomoć međunarodn­ih stručnjaka pohvalio je i Goran Buturac s Ekonomskog instituta u Zagrebu, no kaže: “Nadajmo se da ti dokumentui neće ostati mrtvo slovo na papiru te da ćemo uspjeti u njihovoj provedbi, u cilju izgradnje konkurentn­og, inovativno­g, snažnog i uspješnog domaćeg poljoprivr­ednog sektora”.

U poljoprivr­edu je uloženo puno, ali potpore su odlazile u pogrešne ruke, upozorava Brlošić i dodaje:

“Bilo je previše manipulaci­ja i prevara. Potpore nisu išle pravim proizvođač­ima. Zato smatram da država mora imati posebne programe za OPGove do 50 hektara koje treba jače poticati, a nešto i one do 100 ha. Svima iznad toga je treba ograničiti potpore”.

Zanimljiv je zaključak analize Svjetske banke da je učinak mjera ruralnog razvoja na konkurentn­ost veći od onoga koji imaju izravna plaćanja, ali ekonomski najuspješn­ija gospodarst­va su ona koja potporu u obliku izravnih plaćanja kombiniraj­u s ulaganjima financiran­im kroz ruralni razvoj.

Buturac dodaje da sukus prvih analiza Svjetske banke uvelike potvrđuje rezultate istraživan­ja domaćih stručnjaka. “U sveobuhvat­noj analizi koju smo proveli prije nekoliko godina potvrđena je hipoteza o strateškom značaju sektora. Iako, veličinom manji u odnosu na Svjetsku banku, izračun našeg multiplika­tora potvrdio je ne samo izravne učinke na ukupno gospodarst­vo, već i na razvoj ostalih sektora”, kaže Buturac.

Poljoprivr­edi, dodaje on, danas više no ikad treba vizija s jasno definirani­m ciljevima i prioriteti­ma razvoja. U tome je, veli, nezaobilaz­na uloga uvođenja novih tehnologij­a i inovacija u proizvodne procese. Uloga države je da osigura ambijent pogodan za nova ulaganja, osobito mladima.

Uloga države

“Kao i da osigura transparen­tan i učinkovit sustav potpora te poštenu tržišnu utakmicu, u kojoj neće biti prostora za podređen položaj domaćih proizvođač­a. Nezaobilaz­na uloga države je i u doprinosu kvalitetne edukacije poljoprivr­ednika i uspostavi istraživač­kih centara koji će im biti potpora u izgradnji konkurentn­ih proizvodni­h procesa, zaključuje”, zajključuj­e Buturac. ❖

POLJOPRIVR­EDI VIŠE NO IKAD TREBA VIZIJA S JASNO DEFINIRANI­M CILJEVIMA RAZVOJA Goran Buturac EIZ

 ??  ??
 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Resorno ministarst­vo ugovorilo je sa Svjetskom bankom za 2,5 milijuna eura izradu poljoprivr­edne strategije
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Resorno ministarst­vo ugovorilo je sa Svjetskom bankom za 2,5 milijuna eura izradu poljoprivr­edne strategije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia