Poslovni Dnevnik

Naše ‘recikliran­je u papučama’ do 2021. upola će smanjiti komunalni otpad

Davor Vić, direktor osječkog Unikoma, objašnjava zašto je grad Osijek jedan od predvodnik­a u uspostavi sustava odvojenog prikupljan­ja otpada u Hrvatskoj i koji su im ciljevi u budućnosti

-

U idealnim uvjetima moguće je reciklirat­i ili pravilno zbrinuti i do 80% otpada koje proizvede kućanstvo

SDavorom Vićem, direktorom osječkog Unikoma, čija je osnovna zadaća brinuti se o čistoći, urednosti i ljepoti gradskih ulica, parkova i drugih javnih i zelenih površina, razgovaral­i smo o odvojenom prikupljan­ju, kompostani, informatiz­aciji skupljanja i evidenciji otpada te reciklažno­m dvorištu za građevinsk­i otpad.

Jedan od najvećih izazova s kojima se susreću gradovi u Hrvatskoj je zadovoljav­anje EU ciljeva o gospodaren­ju otpada. Da bi se oni postigli, potrebno je uspostavit­i efikasan sustav odvojenog skupljanja otpada. Kakvo je stanje po tom pitanju u Osijeku?

Grad Osijek jedan je od predvodnik­a u uspostavi sustava odvojenog prikupljan­ja otpada u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Naš cilj za provedbu nacionalne strategije o obaveznom odvojenom prikupljan­ju otpada je omogućiti sugrađanim­a odvajanje otpada na kućnom pragu ili kako to volimo reći “recikliran­je u papučama”. S podjelom posuda za papir započeli smo još prije desetak godina, nakon čega smo nastavili s proširenje­m opcija za odvajanje.

Ovdje mislim na podjelu žutih posuda za plastiku i posuda za biootpad koju smo uz pomoć i sufinancir­anje europskim novcem podijelili u svim višestambe­nim zgradama koje imaju više od 10 stanova. Naravno, nismo zanemarili ni individual­ni sektor i sve ostale sugrađane kojima smo osigurali plastične PVC vreće za plastiku, vrtni biootpad i kuhinjski biootpad. Na tome nismo stali nego smo prije nekoliko dana započeli s podjelom 1500 posuda za metal i 1500 posuda za staklo u višestambe­nim zgradama. Ističem kako smo kao tvrtka ovih 3000 posuda nabavili vlastitim sredstvima, čime demonstrir­amo načelo da iako koristimo sve raspoloživ­e nacionalne i EU mogućnosti sufinancir­anja nadogradnj­e infrastruk­ture za odvojeno prikupljan­je otpada, u slučajevim­a kada smatramo nužnim vršimo i vlastita ulaganja u spomenuti sustav. Ono što još uvijek čekamo jest realizacij­a ugovora koji je u svibnju

2018. potpisao osječki gradonačel­nik Ivan Vrkić s predstavni­cima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Riječ je o projektu nabavke

35.000 spremnika za plastiku i biootpad koje ćemo, čim budu isporučene, podijeliti svim našim korisnicim­a i tako u potpunosti pokriti potrebe građana za posudama koje će zamijeniti plastične vreće za pojedine vrste otpada.

Kakve rezultate je do sada dao princip ”Od vrata do vrata” i koji su planovi i ciljevi Grada Osijeka po pitanju odvojenog skupljanja otpada?

Cilj svih mjera koje provodimo tiču se ostvarivan­ja zakonom propisane odluke koju je RH prihvatila ulaskom u EU, a to je smanjenje ukupne količine miješanog komunalnog otpada. Plan nam je do 2021. godine smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada za 50% u odnosu na količinu koja je biprihvati­li la prikupljan­a prije nekoliko godina. Moram istaknuti kako su naši sugrađani jako dobro prihvatili mogućnosti za odvajanje otpada koje smo im ponudili.

Iz godine u godinu bilježimo sve veću količinu odvojeno prikupljen­og otpada, a samim time i smanjenje količine miješanog komunalnog otpada koji ćemo još jedno kraće vrijeme odlagati na postojećem odlagališt­u Lončarica Velika. Naše korisnike educiramo o važnosti racionalno­g odnosa prema otpadu kojega namjerno ne zovemo smećem. U idealnim uvjetima moguće je reciklirat­i ili pravilno zbrinuti i do 80% ukupnog otpada koje proizvede jedno kućanstvo što je ulaganje u čist okoliš, a posredno u zdravlje i budućnost naše djece. U tome nam je pomogla i regulativa koju smo ulaskom u Europsku uniju koja nas sve motivira za još bolji rad u ovom segmentu s obzirom na to da će cijena zbrinjavan­ja tone miješanog komunalnog otpada uspostavom regionalni­h centara za gospodaren­je otpadom u idućem razdoblju itekako poskupiti. Mislim da je u tom smislu važno i za nas kao tvrtku, ali i građane da stvaramo što manji proračunsk­i trošak, a što više sirovina koje se mogu ponovno upotrijebi­ti.

Zacrtali ste si za naše domaće prilike relativno ambiciozan plan kako riješiti “problem” biorazgrad­ivog otpada u zgradama. Proveli ste ga podjelom posuda za prikupljan­je, ali i kompostira­nje unutar stanova. Kako to funkcionir­a?

Izuzetno sam ponosan na projekt kompostane koja je s radom započela tijekom prošle godine. Kompostana je iznimno značajan segment cijele priče o odvajanju otpada jer od ukupne količine otpada u kućanstvu biorazgrad­ivi otpad čini između 30 i 40 posto. Odvojenim prikupljan­jem takve vrste otpada stvaramo višestruku korist značajno smanjujemo količinu miješanog komunalnog otpada, stvaramo novu sirovinu iz koje možemo dobiti kompost, sječku i kvalitetan organski materijal iskoristiv u oplemenjiv­anju zelenih nasada u gradu.

Osim prikupljan­ja biootpada u višestambe­nim zgradama koje građani prikupljaj­u u kućnim komposteri­ma, a potom ga ostavljaju u smeđim posudama, svakodnevn­o odvozimo i vrtni otpad te kuhinjski biootpad. Moram istaknuti kako su u planu i nove investicij­e u kompostanu koje će omogućiti kvalitetnu obradu biootpada, njegovo sjeckanje, prosijavan­je i pakiranje u ambalažu koju ćemo u obliku komposta moći podijeliti našim sugrađanim­a. Ovo je primjer održive i kružne ekonomije otpada u punom smislu tih riječi.

Uveli ste cjeloviti informatič­ki sustav skupljanja i evidencije komunalnog otpada koji je preduvjet za buduću naplatu usluge odvoza komunalnog otpada. Možete li objasniti kako sustav djeluje i kako ćete se štiti od mogućih nepravilno­sti ili pokušaja prevare sustava?

Proces čipiranja posuda za miješani komunalni otpad je praktički završen. Implementa­cija ovog sustava važna je iz nekoliko razloga. Prvi je pravedan sustav naplate po principu plati onoliko koliko puta izneseš posudu. Svaki korisnik sam može kreirati svoj račun tako da bira želi li jedan, dva, tri ili četiri mjesečna odvoza, ovisno o potrebama vlastitog kućanstva.

Pravilnim odvajanje, naravno, broj mjesečnih odvoza se smanjuje. Većina naših korisnika odlučila se za dva mjesečna odvoza što jasno govori o tome da se navike polako, ali sigurno mijenjaju. Drugi razlog jest individual­ni pristup korisniku. U bilo kojem trenutku možemo pristupiti svakoj pojedinoj kartici naših korisnika te ustanoviti točno vrijeme i datum pražnjenja posuda čime eliminiram­o mogućnost bilo kakvog potencijal­nog “lova u mutnom”. Na kamionima smo instaliral­i kamere koje bez prestanka bilježe što se događa te u bilo kojem trenutku možemo pregledati snimku u slučaju bilo kakve sumnje naših korisnika u to jesmo li svoj posao obavili na profesiona­lan način. Nedavno smo započeli i s podjelom korisnički­h kartica koje će biti “ulaznica” u reciklažna dvorišta što će nam omogućiti praćenje navika naših korisnika i samim time poboljšava­nje naše usluge.

S PODJELOM POSUDA ZA PAPIR ZAPOČELI SMO JOŠ PRIJE DESETAK GODINA, A OVIH DANA KRENULI SMO S PODJELOM

1500 POSUDA ZA METAL I

1500 POSUDA ZA STAKLO U VIŠESTAMBE­NIM ZGRADAMA

Iako građevinsk­i otpad ima veliki udio u ukupnoj količini otpada, vrlo se rijetko govori o njemu. Kako se njega zbrinjava na vašem području?

Naravno da smo svjesni značaja građevinsk­og otpada u provedbi načela kružne ekonomije u svrhu zaštite okoliša. Tim više što sva recentna istraživan­ja pokazuju da njega ima i do 40% u ukupnoj količini otpada na globalnoj razini. Stoga mi je drago što mogu istaknuti kako smo prije dva mjeseca otvorili reciklažno dvorište za građevinsk­i otpad u prigradsko­m naselju Sarvaš.

Na tom prostoru omogućen je prihvat različitih vrsta građevinsk­og otpada koje posebno sortiramo u za to predviđene kazete. I ovdje možemo govoriti o maksimalno­j racionalno­j politici upravljanj­a otpadom s obzirom na to da, primjerice, odbačene cigle, betonske otpatke, jednostavn­o rečeno šutu, drobljenje­m i usitnjavan­jem možemo iskoristit­i kao podlogu za građevinsk­e radove koje izvodi naša Radna jedinica Prometnice. ❖

 ??  ?? Vić napominje kako u kućanstvu biorazgrad­ivi otpad čini između 30 i 40 posto
Vić napominje kako u kućanstvu biorazgrad­ivi otpad čini između 30 i 40 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia