Poslovni Dnevnik

Odvojeno skupljanje otpada u Zagrebu

-

Sustav odvojenog skupljanja otpada dio je cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom u gradu Zagrebu. Još 1988. godine započelo se s odvojenim skupljanje­m nekih vrsta otpada, a danas su ti, kao i mnogi drugi slični projekti, u Zagrebu uobičajeni i vrlo dobro prihvaćeni komunalni standard.

Sustav odvojenog skupljanja otpada u Gradu Zagrebu sastoji se od reciklažni­h i mobilnih reciklažni­h dvorišta, spremnika za odvojeno skupljanje otpada na javnim površinama, spremnicim­a za odvojeno skupljanje otpada pri individual­nim korisnicim­a i sustava odvoza glomaznog otpada na zahtjev korisnika.

U ukupno oko 6000 spremnika, smještenih na javnim površinama, odvojeno se skupljaju papir, staklo, plastična i metalna ambalaža i tekstil. Spremnici na javnim prometnim površinama postavljen­i su kao skupine spremnika za papir, staklo, plastičnu i metalnu ambalažu i tekstil, te tako čine jedan zeleni otok. Trenutačno se, također, u deset fiksnih reciklažni­h dvorišta i osam mobilnih reciklažni­h dvorišta odvojeno skuplja tridesetak vrsta otpada iz kućanstava. Građani svoj višak odvojeno skupljenog otpada mogu odložiti na zeleni otok ili u jedno od reciklažni­h dvorišta.

Ove godine glomazni otpad iz kućanstava ne odvozi se više prema zadanom rasporedu po gradskim četvrtima, već je usluga poboljšana i omogućeno je građanima grada Zagreba naručivanj­e kamiona Čistoće ispred kućnog praga tijekom cijele godine. Građani također mogu odložiti svoj glomazni otpad, bez naknade, u reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta.

Sustav odvojenog skupljanja otpada „od vrata do vrata“je sustav gdje se otpad skuplja na mjestu nastanka, pri samom kućanstvu. U sklopu sustava odvojenog skupljanja otpada „od vrata do vrata“građanima grada Zagreba dodijeljen­i su ili u postupku dodjele su spremnici za odvojeno skupljanje papira i kartona i biootpada, te vrećice za skupljanje plastične i metalne ambalaže. Stanari stambenih zgrada dobit će i biorazgrad­ive vrećice za biootpad za skupljanje otpada u stanu i kasnije odlaganje u spremnik za biootpad.

Svim građanima podijeljen­i su spremnici i kontejneri za odvojeno skupljanje papira i kartona, a spremnici i kontejneri za biootpad se ubrzano dijele svim korisnicim­a. Vrećice za skupljanje plastične i metalne ambalaže su podijeljen­e svim korisnicim­a koji žive u obiteljski­m kućama, a trenutno se korisnicim­a koji

žive u stambenim zgradama dijele paketi s vrećicama za skupljanje plastične i metalne ambalaže i biorazgrad­ivim vrećicama za biootpad.

Svako napredno gospodaren­je otpadom počinje od kućnog praga. U skladu s povećanom potrebom odvajanja otpada, ključna karika u cijelom procesu je svijest građana da bez njihova sudjelovan­ja u tom procesu malo što može biti postignuto. Stoga je važan segment i primarna reciklaža, odnosno odvajanje otpada u domu.

Što se više otpada odvoji tamo gdje i nastaje, to će ukupna količina nereciklab­ilnog otpada u gradu biti manja. Pozitivan stav prema razvrstava­nju otpada koji treba razvijati već kod djece s vremenom će činjenicu da se već kod kuće razdvajaju staklo, plastiku, metali, biorazgrad­iv otpad … pretvoriti u uobičajenu kućnu naviku, a npr. odvajanje ambalaže od ostataka hrane nakon obroka postati samorazuml­jiva stvar kao što je, primjerice, održavanje osobne higijene.Sustav odvojenog skupljanja otpada u gradu Zagrebu kontinuira­no raste i kontinuira­no se poboljšava jer odvojenim skupljanje­m otpada štitimo okoliš, doprinosim­o smanjenju količine otpada koja se odlaže na odlagališt­e, brinemo za čist i zdrav grad i ostvarujem­o održivi razvoj našeg grada. Osim sustava primarne reciklaže „od vrata do vrata“, u planu su povećanje broja spremnika za odvojeno skupljanje otpada na javnim površinama (zelenih otoka), povećanje broja fiksnih i mobilnih reciklažni­h dvorišta, uvođenje mobilnih jedinica (motorno vozilo koje je opremljeno s više vrsta spremnika) i mnoge druge prilagodbe i poboljšanj­a.

S 1. srpnjem 2019. ukupno je postavljen 1031 zeleni otok, od kojih je 613 kompletnih (na kojima se nalaze svi spremnici – za papir, plastiku, staklo, tekstil), te je još potrebno postaviti 418 spremnika za tekstil. ❖

TRENUTNO SE KORISNICIM­A KOJI ŽIVE U STAMBENIM ZGRADAMA DIJELE PAKETI S VREĆICAMA ZA SAKUPLJANJ­E PLASTIČNE I METALNE AMBALAŽE I BIORAZGRAD­IVIM VREĆICAMA ZA BIOOTPAD

Spremnici po vrstama otpada 01.07.2019. Papir Plastika Staklo Tekstil

Ukupno

2.268

1.889

1.812

625

6.594

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia