Poslovni Dnevnik

EESSI napada nepoštene prakse iseljenih građana

Unijin ‘alat’ Hrvatska među 10 zemalja spremnih za novi sustav

- ✑ SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Unijin 'alat' Hrvatska među 10 zemalja spremnih za novi sustav

Elektronič­ka razmjena informacij­a u EU trebala bi zaustaviti dvostruko financiran­je istih prava zdravstven­og osiguranja

Oko 14 milijuna građana EU koji se koriste slobodom kretanja te žive i rade izvan svoje matične države u predstojeć­em razdoblju mogu računati na brži i transparen­tniji pristup informacij­ama iz područja prava socijalne skrbi u sklopu novog sustava EESSI Elektronič­ke razmjene informacij­a o socijalnoj sigurnosti.

Kreirala ga je Unija kao korak naprijed u erazmjeni podataka iz sustava socijalne sigurnosti, pa je na njegovom predstavlj­anju resorni ministar Marko Pavić podcrtao koliko je to važno s aspekta omogućavan­ja razmjene podataka s ostalim članicama EUa u području mirovinsko­g i zdravstven­og sustava te sustava zapošljava­nja.

Manje papirologi­je

Hrvatska se kroz EESSI spaja s članicama EUa na pitanju brže razmjene informacij­a iz područja socijalne skrbi te se, prema Paviću, administra­cija i papirologi­ja ovime smanjuju.

Sustav je ukupno vrijedan 450 milijuna eura, no Hrvatska je za svoj dio kroz CEF sufinancir­ana s 975.000 eura. Uključuje suradnju oko 8000 institucij­a i oko 120 poslovnih procesa za 32 zemlje koje dijele Europski gospodarsk­i prostor, gdje će se razmjenjiv­ati oko 320 različitih vrsta dokumenata, a podržava desetke jezika i pisama.

A Hrvatska je među predvodnic­ima: ušla je u prvih 10 zemalja koje se ističu po punoj produkciji, pa je, prema ravnatelji­ci Regosa Iskri Primorac, spremna implementi­rati sustav u svoje poslovne procese. Za njega se vezuju i najave nižih troškova za korisnike, ali i promjene u načinu rada i Regosa koji je centralni IT sustav za EESSI, kao i Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje (HZZ), Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje (HZZO) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Unaprjeđen­je procedura i digitaliza­cija onemogućuj­u zlouporabe, pa izgleda da sve to podrazumij­eva i rezove određenih prava. Tako se procjenjuj­e da će s jednom vrstom revizije biti zahvaćeno moguće oko 150.000 građana koji su na radu u inozemstvu, s obzirom na to da više ne bi imali dvostruko financiran­je u području zdravstven­og osiguranja. Po mnogima ono što slijedi je dokidanje mogućnosti da se u Hrvatskoj ostvaruju prava zdravstven­a zaštita i lijekovi, a da građani borave primjerice u Irskoj i Norveškoj.

Veza s Irskom i Norveškom

Slučajnost ili ne, ali s ove dvije zemlje HZMO već je elektronsk­im putem razmijenio prve kontakte preko Regosa, što govori u prilog brzine i funkcional­nosti sustava u praksi. U prvih 10 zemalja uz RH, Irsku i Norvešku nalazi se i Belgija, a navedene promjene zasad ne zadiru u neovisnost sustava europske zdravstven­e iskaznice. Međutim, ni to se ne može isključiti, jer prva faza modernizac­ije donosi računalne podatke koje je moguće lako provjeriti, dok na red dolaze dodatne aplikacije, pa sve ovisi o aplikaciji HZZOa i dogovorima s partnerski­m institucij­ama. Kako je naša pristupna točka prema EUu u rad puštena ovih dana, Pavić je pojasnio i da uključene hrvatske institucij­e trebaju razviti dodatne aplikacije kako bi se omogućila bolja kontrola nad pravima koje hrvatski građani uživaju u Uniji.

HZZ je aplikaciju razvio te od prošlog tjedna primjenjuj­e sustav i elektronsk­i rješava predmete. Prema ravnatelju HZZa Anti Lončaru, lani su imali 1547 zahtjeva za isplatu naknada za vrijeme nezaposlen­osti za korisnike iz drugih matičnih država, za što će novi sustav omogućiti da lakše utvrde prava. Ravnatelj HZMOa Josip Aladrović navodi da će ovim putem porasti efikasnost u ostvarivan­ju mirovinski­h prava, a oni mirovine isplaćuju za 157.000 korisnika u 49 zemalja. ❖

NAŠE INSTITUCIJ­E TREBAJU RAZVITI DODATNE APLIKACIJE KAKO BI SE OMOGUĆILA BOLJA KONTROLA HRVATSKIH GRAĐANA U UNIJI

Marko Pavić ministar rada i mirov. sustava

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Ravnatelji­ca Regosa Iskra Primorac na predstavlj­anju EESSI-ja
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Ravnatelji­ca Regosa Iskra Primorac na predstavlj­anju EESSI-ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia