Poslovni Dnevnik

Rade 20% domaćeg vina, udruženi žele biti još jači

Proizvođač­i iz osam županija središnje i sjeverne Hrvatske i Zagreba formirali regionalnu organizaci­ju

-

Sciljem razvoja i jačanja vinarstva u Hrvatskoj, a uz poticaj Hrvatske gospodarsk­e komore osnovana je i četvrta regionalna vinogradar­ska organizaci­ja Bregovita Hrvatska. Organizaci­ja je predviđena novim Zakonom o vinu te okuplja vinare i vinogradar­e s područja Bjelovarsk­o bilogorske, Karlovačke, Koprivničk­okriževačk­e, Krapinskoz­agorske, Međimurske, Sisačkomos­lavačke, Varaždinsk­e i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

“Središnja Hrvatska ima veliki vinogradar­ski i vinarski potencijal, a pod vinogradim­a je 20 posto od ukupnih hrvatskih vinogradar­skih površina.

Ovdje se proizvodi 17,5 posto ukupne hrvatske proizvodnj­e grožđa i vina prema evidencija­ma iz Vinogradar­skog registra te se od 12 zaštićenih oznaka izvornosti čak njih pet na razini vinogradar­skih podregija odnosi na središnju Bregovitu naglašava potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam Dragan Kovačević. Za predsjedni­ka je izabran Marko Miklaužić, vlasnik vinarije Miklaužić, a za zamjenika Josip Tržec iz vinarije Šafran. “Pozdravlja­m napore tima HGK sektora za vinarstvo koja je uspjela realizirat­i ono što nam je potrebno i što bez njihove pomoći nismo mogli realizirat­i. Uvjeren sam da će ovo okrupnjiva­nje dati rezultate u razvoju uključenih u novu udrugu, trebamo rad, fokus i usmjerenos­t na izvrsnost i rezultat”, poručuje vinar David Štampar, predsjedni­k udruge Hortus Croatiae koja okuplja 22 vinarije Međimurske županije. Inače, izvoz vina godine porastao je za 23 posto, i to u segmentu kvalitetni­h i vrhunskih buteljiran­ih vina i pjenušaca, ali i dalje pokriva tek 53 posto uvoza.

Stoga je stvaranje i jačanje regionalni­h organizaci­ja, uz rješavanje sivog tržišta i prekomjern­og uvoza, jedna od najvažniji­h karika u lancu povećanja konkurentn­osti i brendiranj­a Hrvatske kao vinske turističke destinacij­e. Važnost regionalni­h organizaci­ja prepoznata je i u novom Zakonu o vinu, a pomoćnik ministra poljoprivr­ede Krunoslav Karalić poručuje da su upravo ovakvi koraci preduvjet za uspješno funkcionir­anje novog sustava.

izvornosti imaju vina iz ove

hrvatske vinske regije

 ??  ?? Predsjedni­k udruženja je vinar Marko Miklaužić
Predsjedni­k udruženja je vinar Marko Miklaužić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia