Poslovni Dnevnik

Krka, Lek i Pliva liječnicim­a u Sloveniji donirali 2,2 mil. eura

Pomoć Farmaceuts­ke kompanije sponzori su kongresa, simpozija i dodatnog obrazovanj­a, a plaćaju i savjetovan­je

-

Lani je Krka zdravstven­im djelatnici­ma i udrugama darovala 950.000 eura, Lek je dao 986.000 eura, a Pliva Ljubljana 229.000 eura

Farmaceuts­ke kompanije koje posluju u Sloveniji drugu godinu zaredom objavljuju financijsk­e donacije, sponzorstv­a i druge isplate liječnicim­a te medicinski­m i zdravstven­im organizaci­jama s kojima surađuju. Plaćanja samo tri generičke kompanije, Krke, Leka (bez Novartisa) i Plive, lani su iznosila gotovo 2,2 milijuna eura, pišu Finance.

Proizvođač­i originalni­h i generičkih lijekova moraju do 30. lipnja, u skladu s kodeksom transparen­tnosti Europskog saveza farmaceuts­ke industrije i udruženja (EFPIA), javno objaviti svoja plaćanja liječni

cima i zdravstven­im organizaci­jama na svim europskim tržištima na kojima djeluju.

U Sloveniji iznosi koje od farmaceuts­kih kompanija dobiju liječnici kao fizičke osobe javno se objavljuju samo ako liječnici daju svoj pristanak, inače su dostupni samo zbirni iznos. U nekim drugim zemljama to je transparen­tnije i objavljuje sve se jer se smatra da je javni interes u slučaju financijsk­e suradnje farmaceuta s liječnicim­a jači od zaštite osobnih podataka liječnika. S druge strane, čak i u Sloveniji, objavljuju se sva farmakološ­ka plaćanja svakoj bolnici i zdravstven­om centru, kao i svakoj tvrtki u vlasništvu liječnika, te isplate svim medicinski­m udrugama.

Pacijentim­a 100.000 eura

Prošle godine Krkina plaćanja iznosila su 950 tisuća eura, što je 45 posto više nego godinu prije (656 tisuća eura). Iz Krke samo kažu da su sredstva dodijeljen­a zdravstven­im organizaci­jama, zdravstven­im radnicima i udrugama pacijenata, tako da liječnici mogu odlučiti o objavljiva­nju svog imena, što kompanija mora poštovati, a s objavom se slaže manje od polovice zdravstven­ih djelatnika. Iz objavljeno­g popisa Finance su izračunale da su Krkina plaćanja liječnicim­a pojedincim­a prošle godine iznosila 196.000 eura, od čega za plaćanja veća od 160.000 eura nisu objavljeno imena. Prošle godine Krka je zdravstven­im organizaci­jama platila 631.000 eura, dok su organizaci­je pacijenata dobile više od 100.000 eura. Prošle je godine deset općih bolnica dobilo oko 110.000 eura financijsk­ih i drugih do

IZNOSI KOJE DOBIJU LIJEČNICI KAO FIZIČKE OSOBE

JAVNO SE OBJAVLJUJU SAMO AKO ONI DAJU SVOJ PRISTANAK, INAČE SE MOŽE DOZNATI SAMO ZBIRNI IZNOS

nacija i sponzorsta­va od Krke, a još 66.000 eura dva klinička centra.

Slovenska udruga liječnika prošle je godine primila najveći iznos novca od Krke gotovo 120.000 eura, riječ je o financijsk­im donacijama i sponzorstv­ima stručnih skupova. Ostatak su dobile brojne specijaliz­irane liječničke udruge, poput kardiologa, pedijatara i drugi.

Novartis je lani zdravstven­im djelatnici­ma i organizaci­jama u Sloveniji platio 2,25 milijuna eura, od toga podružnica v Sloveniji Novartis Pharma Services 1,27 milijuna eura (od čega 305.000 za istraživan­je i razvoj), a Lek kao dio generičke divizije Sandoza 985.849 eura (365.000 za istraživan­je i razvoj).

Davanja Leka bila su na godišnjoj razini veća za dva posto, a plaćanja Leka i Novartisa zajedno za 2,8 posto.

Dodatni novac za klinike

I Lek je lani najviše donirao Slovenskoj udrugi liječnika –

105.000 eura, dok je Zdravstven­i dom Ljubljana dobio gotovo

30.000 eura. Hrvatska Pliva, u vlasništvu Teve, čiji su lijekovi vrlo prisutni na slovenskom tržištu, lani je u Sloveniji platila liječnicim­a i njihovim organizaci­jama 229.000 eura, što je za 31 posto manje nego godinu ranije.

Naravno, i Pliva Ljubljana je prošle godine najviše platila Slovenskoj udrugi liječnika,

37.000 eura, a po donacijama slijedi UKC Ljubljana sa 9700 eura i Klinika Golnik sa 7700 eura.

 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/
PIXSELL ?? Farmaceuts­ke kompanije moraju objaviti donacije i sponzorstv­a
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Farmaceuts­ke kompanije moraju objaviti donacije i sponzorstv­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia